ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ξέρετε γιατί τα ιγκλού δεν λιώνουν ποτέ;

Ξέρετε γιατί τα ιγκλού δεν λιώνουν ποτέ;

Τα ιγκλού είναι οι γνωστές θολωτές κατασκευές που χρησιμοποιούνται από τους Εσκιμώους ως κατοικίες.

Πώς διατηρούνται, όμως και δεν λιώνουν; Τι συμβαίνει με τις περίεργες κατασκευές από πάγο;

Πριν δούμε, ας πούμε δυο λόγια για τον τρόπο κατασκευής των ιγκλού.

Πως φτιάχνονται

Τα ιγκλού φτιάχνονται από ορθογώνιες πλάκες πιεσμένου χιονιού 60×20 εκ. που τοποθετούνται κυκλικά σε επίπεδη επιφάνεια.

Αφού σχηματιστεί ο πρώτος κύκλος, τα υπόλοιπα κομμάτια σμιλεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε η επιφάνεια να γίνει επικλινής. Κατόπιν τοποθετούνται κι άλλες πλάκες κυκλικά έως ότου σχηματιστεί ένας θόλος.

Γιατί δεν λιώνουν

Για το φωτισμό και τη θέρμανση των ιγκλού υπάρχουν ειδικές λάμπες στις οποίες καίνε λίπος φώκιας ή φάλαινας.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι οι λάμπες αυτές και παράγουν ικανοποιητική θερμότητα, τα ιγκλού διατηρούνται και δεν λιώνουν.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο κυλινδρικό σχήμα τους!

Το εσωτερικό τοίχωμα λιώνει από τη θερμότητα της λάμπας, αλλά λόγω του σχήματος του ιγκλού, το νερό δεν στάζει μέσα στο εσωτερικό.

Η υγρασία που δημιουργείται καλύπτει όλο το εσωτερικό τοίχωμα. Τότε πρέπει να ανοίξει η πόρτα για να μπει κρύος αέρας ο οποίος κάνει το ιγκλού συμπαγές.

Με αυτό τον τρόπο διατηρείται όλον το χειμώνα και δεν λιώνει!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι το ιγκλού είναι το τέλειο καταφύγιο, καθώς εμποδίζει το κρύο να μπει μέσα, αλλά με τον καιρό μετατρέπεται σε πάγο και τότε γίνεται ακατάλληλο για κατοίκηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.