ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

«Έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος σαξοφωνίστας Φέροου Σάντερς

Σε ηλικία 81 ετών άφησε τη τελευταία του ο πνοή ο θρύλος της μουσικής

«Έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος σαξοφωνίστας Φέροου Σάντερς

Η είδηση για το θάνατο του έγινε γνωστή στις 24 Σεπτεμβρίου από τη δισκογραφική του εταιρεία Luaka Bop, η οποία κυκλοφόρησε το 2021 το άλμπουμ «Promises», μια συνεργασία με τους Floating Points και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου.

«Είμαστε συντετριμμένοι που ανακοινώνουμε ότι ο Φέροου Σάντερς πέθανε» αναφέρεται σε ανάρτηση της Luaka Bop στο Twitter. «Πέθανε ήσυχα περιτριγυρισμένος από τη στοργική οικογένεια και τους φίλους στο Λος Άντζελες νωρίτερα σήμερα το πρωί. Πάντα το πιο όμορφο ανθρώπινο ον, ας αναπαύεται εν ειρήνη».

Ο Σάντερς ανήκε σε μια ομάδα μουσικών οι οποίοι, στα μέσα του 20ου αιώνα, άνοιξαν τις πόρτες της τζαζ για να επιτρέψουν έντονες δυσαρμονίες, εκτεταμένες οργανικές τεχνικές και ένα νέο στυλ αυτοσχεδιασμού προσανατολισμένο στην ελεύθερη μορφή συλλογικής έκφρασης και όχι σε ατομικά σόλο, αναφέρει το Pitchfork.

Γεννήθηκε το 1940 στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Φέρελ Σάντερς. Όταν ο ίδιος ξεκίνησε τη πορεία του στη free jazz ήταν τουλάχιστον μια δεκαετία νεότερος από τους μουσικούς. Μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, όπου συνάντησε τον συνάδελφό του καλλιτέχνη της τζαζ Sun Ra, ο οποίος τον ενθάρρυνε να πάρει το όνομα Φέροου.Ο Σάντερς αρχικά αγωνίστηκε, ενώ προσπαθούσε να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη. «Αδυνατώντας να βγάλει τα προς το ζην με τη μουσική του, έβαλε ενέχυρο το κόρνο του, έκανε διάφορες δουλειές και μερικές φορές κοιμόταν στο μετρό» αναφέρεται η ιστοσελίδα του αείμνηστου σαξοφωνίστα.

Τελικά έγινε γνωστός, ενώ έπαιζε δίπλα σε συναδέλφους του τζαζ όπως ο Ντον Τσέρι και ο Μπίλι Χίγκινς. Το 1965, ο Σάντερες εντάχθηκε στη μπάντα του Κολτρέιν στο τενόρο σαξόφωνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Κολτρέιν κυκλοφόρησε πολλά αριστουργήματα της avant-garde, συμπεριλαμβανομένου του άλμπουμ του 1966, «Ascension». Ο Σάντερς έπαιζε με τον Κολτρέιν μέχρι τον θάνατο του ειδώλου της τζαζ, το 1967.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 1969, ο Σάντερς κυκλοφόρησε το πιο γνωστό του άλμπουμ, «Karma». Στο άλμπουμ, που έφτασε στο Νο. 188 του Billboard 200 τον Αύγουστο του 1969 είχε ενσωματώσει επιρροές από την παραδοσιακή μουσική της Αφρικής και της Νότιας Ασίας. Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο Σάντερς συνέχισε να κυκλοφορεί μουσική τόσο ως μαέστρος όσο και ως μουσικούς, συνεργαζόμενος με τους ΜακΚόι Τάινερ, Σόνι Σάροκ, Λιόν Τόμας. Στη δισκογραφία του περιλαμβάνονται 30 άλμπουμ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.