ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αυτό είναι το κορυφαίο όργανο γυμναστικής – Crash test στα 3 πιο δημοφιλή

Ενημερωθείτε για τις λειτουργίες τους

Αυτό είναι το κορυφαίο όργανο γυμναστικής – Crash test στα 3 πιο δημοφιλή

Τα ποδήλατα γυμναστικής, το ελλειπτικό και οι κωπηλατικές μηχανές είναι τα πιο ευρέως γνωστά όργανα γυμναστικής για το σπίτι.

Καθώς πολλοί από εμάς θέλουμε να φτιάξουμε μίνι γυμναστήρια στο σπίτι για να μεγιστοποιήσουμε την προπόνησή μας ή επειδή δεν προλαβαίνουμε να πάμε στο γυμναστήριο, προκύπτει μια συνηθισμένη ερώτηση: Ποιο μηχάνημα είναι το καλύτερο;

Αρχικά, σκεφτείτε τι στοχεύει κάθε τύπος μηχανήματος και πώς λειτουργούν.

Τι στοχεύει κάθε όργανο γυμναστικής

Στατικό ποδήλατο

Τα ποδήλατα γυμναστικής ενισχύουν το κάτω μέρος του σώματος, ειδικά τους γλουτούς, τους γοφούς, τα γόνατα, τις γάμπες και τους αστραγάλους. Προσφέρουν επίσης την ευκαιρία για καρδιαγγειακή άσκηση χωρίς βάρος. Μπορείτε να κάψετε έως και 600 θερμίδες ανά ώρα (ανάλογα με το πόσο ζυγίζετε και πόσο σκληρά κάνετε ποδηλασία) όταν κάνετε στατικό ποδήλατο.

Τα στατικά ποδήλατα είναι πολύ δημοφιλή, ειδικά σε όσους προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος. Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για πιο ήπιες προπονήσεις για όσους ξεκινούν ένα νέο πρόγραμμα προπόνησης, θέλουν να επιστρέψουν σε φόρμα ή να εντάξουν και πάλι τη γυμναστική στη ζωή τους μετά από έναν τραυματισμό.

Κωπηλατικές

Οι κωπηλατικές μηχανές είναι ένας άλλος τρόπος για να ασκηθείτε χωρίς βάρος. Ωστόσο, αντί να απομονώσουν το κάτω μέρος του σώματος, όπως το στατικό ποδήλατο, τα όργανα κωπηλασίας γυμνάζουν όλο το σώμα το οποίο μπορεί να κάψει πάνω από 600 θερμίδες ανά ώρα ανάλογα με το βάρος και την ένταση της προπόνησης. Παρόλο που ένα μηχάνημα κωπηλασίας μπορεί να πιέσει το κάτω μέρος της πλάτης σας εάν η φόρμα σας δεν είναι καλή, θεωρείται γενικά ένας πολύ ασφαλής τρόπος για γρήγορο κάψιμο πολλών θερμίδων με μικρή ή και καθόλου επίδραση στις αρθρώσεις.

Ελλειπτικά μηχανήματα

Τα ελλειπτικά μηχανήματα χρησιμοποιούν το δικό σας βάρος γιατί στέκεστε στα πόδια σας ενώ τα χρησιμοποιείτε.

Αυτό απαιτεί να έχετε συντονισμό και την ικανότητα να σηκωθείτε και να κινηθείτε χωρίς να πέσετε. Απαιτεί επίσης να έχετε αρκετή ευελιξία στους γοφούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους για να διαχειριστείτε την κίνηση και το σωματικό σας βάρος. Με τα ελλειπτικά μηχανήματα μπορούν να καούν πάνω από 600 έως 1.000 θερμίδες ανά ώρα, ανάλογα με το βάρος και την ένταση της προσπάθειάς σας. Τα ελλειπτικά μπορούν να απομονώσουν το κάτω μέρος του σώματος ή μπορείτε να ασκηθείτε με το άνω μέρος του σώματος με τις λαβές των βραχιόνων. Προσφέρουν μια καλή, καρδιαγγειακή προπόνηση σε όλο το σώμα.

Επιλέγοντας το σωστό όργανο γυμναστικής

Η επιλογή της σωστής επιλογής εξαρτάται από τις ανάγκες σας και τη συγκεκριμένη κατάσταση. Τέσσερα είναι τα κριτήρια που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας:

Στόχος φυσικής κατάστασης.

Κίνδυνος τραυματισμού και πρόληψη.

Χώρος
Προτίμηση

Στόχοι φυσικής κατάστασης

Πρώτον, πρέπει να σκεφτείτε τι θέλετε να κάνετε. Θέλετε να βελτιώσετε τη συνολική καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση; Να ενισχύσετε τη δύναμη; Ετοιμάζεστε για μια αθλητική εκδήλωση; Να χάσετε βάρος; Να επανέλθετε μετά από τραυματισμό;

Αυτά τα μηχανήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε οποιονδήποτε και όλους αυτούς τους στόχους, αλλά ένα μηχάνημα μπορεί να ταιριάζει καλύτερα σε έναν συγκεκριμένο στόχο από ένα άλλο.

Για παράδειγμα, εάν είχατε έναν τραυματισμό στο γόνατο ή τον αστράγαλο και θέλετε να επανέλθετε σε φόρμα μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό, μπορείτε να γυμναστείτε καλύτερα με ένα στατικό ποδήλατο και όχι με ένα ελλειπτικό μηχάνημα. Όταν κάθεστε στο ποδήλατο θα ασκείτε λιγότερη πίεση στο τραυματισμένο κάτω άκρο από το να στέκεστε σε ελλειπτικό μηχάνημα.

Αν ψάχνετε για προπόνηση σε ολόκληρο το σώμα, ένα όργανο κωπηλασίας ή ένα ελλειπτικό μηχάνημα μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από ένα ποδήλατο που γυμνάζει το κάτω μέρος το σώματος, αλλά όχι τόσο το άνω μέρος του σώματος .

Πάντως ο κωπηλάτης είναι από τις καλύτερες ασκήσεις cardio λόγω των χαμηλών απαιτήσεων πρόσκρουσης και των συνολικών απαιτήσεων σώματος για την αποτελεσματικότητα κίνησης

Κίνδυνος τραυματισμού και πρόληψη

Πρέπει επίσης να εξετάσετε πώς αυτά τα διαφορετικά μηχανήματα θα μπορούσαν να τονίσουν το σώμα σας αλλά ενδεχομένως να οδηγήσουν σε τραυματισμό εάν το παρακάνετε, ανεβείτε πολύ γρήγορα ή δεν τα χρησιμοποιείτε σωστά.

Και οι τρεις μηχανές έχουν χαμηλό αντίκτυπο, και γι αυτό οι αθλητίατροι τείνουν να τα προτείνουν σε ασθενείς με πόνο στις αρθρώσεις.

Αυτή είναι μια βασική διαφορά μεταξύ των μηχανημάτων άσκησης όπως τα στατικά ποδήλατα και τα ελλειπτικά, για παράδειγμα. Το τρέξιμο είναι ΄μία συνηθισμένη άσκηση για άτομα που δεν θέλουν να πάνε σε γυμναστήριο για να ασκηθούν, αλλά έχει κάποια μειονεκτήματα, λέει ο Camargo.

Το τρέξιμο στο δρόμο ή στην εξοχή μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις και σε τραυματισμό. Ακόμα κι αν είστε δρομέας, η αντικατάσταση ή η ανάμειξη μερικές φορές με το ποδήλατο γυμναστικής, το κωπηλατικό ή / και το ελλειπτικό μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ανακούφιση στις αρθρώσεις σας σε σύγκριση με το τρέξιμο.

Οι κωπηλάτες είναι καλοί για άτομα που έχουν ιστορικό προβλημάτων αστραγάλου και γόνατος , αλλά μπορεί να μην είναι για άτομα που έχουν ιστορικό προβλημάτων στην πλάτη.

Το ποδήλατο γυμναστικής είναι μια καλή εναλλακτική λύση στο τρέξιμο. Λόγω του σχεδιασμού του, είναι ιδανικό για μεγαλύτερης ηλικίας άτομα ή άτομα που αναρρώνουν από τραυματισμούς στο κάτω μέρος του σώματος και που έχουν δυσκολία στην ισορροπία.

Το ελλειπτικό, από την άλλη πλευρά, απαιτεί καλό συντονισμό, καθώς θα είστε όρθιοι ενώ το χρησιμοποιείτε. Για να το κάνετε αυτό με ασφάλεια, πρέπει να έχετε καλή ισορροπία και σταθερότητα στο σώμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πρέπει να ξεκινήσετε αργά για να μην τραυματιστείτε σε κανένα από αυτά τα μηχανήματα. Οι υπερβολικοί τραυματισμοί μπορεί να είναι συχνοί με αυτά τα μηχανήματα, ειδικά καθώς αυξάνετε πολύ γρήγορα τη συχνότητα και τον όγκο της άσκησης στο εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα. Δώστε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε νέα ρουτίνα προπόνησης .

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν πόνο στην πλάτη και με τα τρία αυτά μηχανήματα, αλλά πιο συχνά αυτό συμβαίνει με το κωπηλατικό και το στατικό ποδήλατο.

Για να βοηθήσετε στην ανακούφιση αυτού του πιθανού ζητήματος, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι έχετε τις κατάλληλες ρυθμίσεις καθίσματος και τιμονιού για να επιτρέψετε στο σώμα σας να έχει τη σωστή θέση σε όλο το εύρος κίνησης.

Η συνεργασία με έναν εκπαιδευτή ή προπονητή μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τη σωστή θέση και την εργονομία και να σας συστήσει κι άλλες ασκήσεις που μπορεί να κάνετε.

Χώρος

Ανάλογα με το πόσο χώρο έχετε στο σπίτι σας δημιουργήστε το δικό σας γυμναστήριο σας. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές στην αγορά.

Προτίμηση

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε και τις τρεις επιλογές και να δείτε ποια φαίνεται πιο διασκεδαστική και πιο ελκυστική για εσάς. Σε ποιο μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να το χρησιμοποιεί πολλές φορές την εβδομάδα; Ποιο είναι πιο διασκεδαστικό ή πιο εύκολο στη χρήση; Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε το σωστό εξοπλισμό άσκησης για εσάς, γιατί τελικά, η καλύτερη προπόνηση είναι αυτή που μπορείτε να κάνετε για αρκετό καιρό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.