«Πυθαγόρεια διατροφή»: H ιστορία της χορτοφαγίας και οι ασθένειες που καταπολεμά

«Πυθαγόρεια διατροφή»: H ιστορία της χορτοφαγίας και οι ασθένειες που καταπολεμά

Αν και ο Πυθαγόρας μνημονεύεται για το μαθηματικό του θεώρημα,υπήρξε καθοριστική η συμβολή του και στην υγεία, μέσω των κανόνων διατροφής.

Για πολλά χρόνια θεωρείτο και ο πατέρας της χορτοφαγίας. Τόσο ο ίδιος όσο και οι ακόλουθοι υποστηρικτές του, έτρωγαν φρούτα και λαχανικά, κυρίως,λόγω θρησκευτικών και ηθικών πεποιθήσεων.

Ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός πίστευε πως όλα τα έμβια όντα έχουν ψυχή, άρα και τα ζώα δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση. Για το λόγο αυτό είχε εξορίσει το κρέας και τα ψάρια από το τραπέζι του.

Παραδόξως, εξόρισε και ένα λαχανικό, που σήμερα έχει μία από τις πιο τιμητικές θέσεις στα περισσότερα χορτοφαγικά μενού και δεν είναι άλλο από το ταπεινό φασόλι.

Οι οπαδοί του απαγορευόταν να φάνε ή ακόμα και να αγγίξουν τα φασόλια, επειδή πίστευε ότι τα φασόλια και οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από το ίδιο υλικό και θεωρούσε πως στα κοίλα στελέχη τους μπορούσαν να επιτρέψουν στις ψυχές των νεκρών να ταξιδέψουν πάνω από το έδαφος, μέσω της καλλιέργειας του φασολιού.

Ενώ η απαγόρευση των φασολιών έπαψε να υφίσταται λίγο καιρό μετά το θάνατο του Πυθαγόρα, οι οπαδοί του συνέχισαν να ακολουθούν μία διατροφή χωρίς κρέας.

Οι αρχές του Πυθαγόρα επηρέασαν τους ακαδημαϊκούς και θρησκευτικούς στοχαστές και ήταν μια ομάδα αυτών των ομοϊδεατών του, που ίδρυσαν την Χορτοφαγική Κοινότητα στην Αγγλία, στα μέσα της δεκαετίας του 1800.

Οι αρετές της εγκράτειας, της αποχής και του αυτο-ελέγχου, συνδέθηκαν με τα χορτοφαγικά ιδανικά, ενώ η λαγνεία, η μέθη και οι βανδαλισμοί, θεωρήθηκε πως προέκυψαν από μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα που είχαν ως βάση το κρέας.

Αξιοσημείωτες προσωπικότητες που είναι γνωστό ότι ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, υπήρξαν ο Λέων Τολστόι, ο Μπέρναρντ Σο και ο Μαχάτμα Γκάντι. Χορτοφάγος υπήρξε, επίσης, όπως έγραψε στην αυτοβιογραφία του ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.

Πυθαγόρεια διατροφή εξαφανίζεται το 95% των ασθενειών;

Προσοχή: Δημοσίευμα που κυκλοφορεί πολλά χρόνια, ισχυρίζεται πως με την Πυθαγόρεια διατροφή εξαφανίζεται το 95% των ασθενειών.

Το είδαμε σε πολλά blog. Οι αρχικές πηγές του άρθρου ανάγονται σε ξένο «αφυπνισμένο» website του 2011, και δεν έκαναν αναφορά στον Πυθαγόρα, αλλά στο «Δόγμα των Υπογραφών». Πρόκειται για ένα σύστημα που ανέπτυξε ο Παράκελσος (1493-1541) και γνωστοποίησε περισσότερο ο Jakob Böhme (1575–1624), το οποίο βασίζονταν στο σκεπτικό ότι το τρόφιμα ωφελούν τα όργανα που έχουν αναφορές στο σχήμα τους.

Αυτή η διατροφή δεν αναφέρεται πουθενά στα σχετιζόμενα με τους Πυθαγόριους γραπτά, και ούτε θα μπορούσε, καθώς πολλά από τα τρόφιμα που περιέχει δεν ήταν διαθέσιμα στην Αρχαία Ελλάδα του 500 π.Χ., όπως τα κόκκινα φασόλια, το αβοκάντο, η γλυκοπατάτα, που κατάγονται από την Αμερική και δεν ήρθαν στην Ευρώπη μέχρι μετά το 1500, σε ακολουθία των ταξιδιών του Κολόμβου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ελληνικά άρθρα πρόσθεσαν την ψευδή αναφορά σε αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, προφανώς για μεγαλύτερη απήχηση στο ελληνικό κοινό, και επιπλέον έκαναν ορισμένες αλλαγές στη διατροφικά λίστα: αφαίρεσαν τον ισχυρισμό ωφέλειας της ελιάς στις ωοθήκες και πρόσθεσαν ισχυρισμούς περί κρεμμυδιών, σκόρδου, λεμονιού και αμυγδάλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.