Άπνοια ύπνου: Δείτε ποιες είναι οι επιπτώσεις στα οστά και τα δόντια

Η χαμηλή οστική πυκνότητα αποτελεί δείκτη οστεοπόρωσης και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων

Άπνοια ύπνου: Δείτε ποιες είναι οι επιπτώσεις στα οστά και τα δόντια

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα άτομα που έχουν άπνοια ύπνου πρέπει να ανησυχούν για τα οστά και τα δόντια τους.

Ειδικότερα, η χαμηλή οστική πυκνότητα αποτελεί δείκτη οστεοπόρωσης και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων και να προκαλέσει χαλάρωση των δοντιών και απόρριψη των οδοντικών εμφυτευμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Buffalo, στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT) για να μετρήσουν την οστική πυκνότητα στο κεφάλι και τον λαιμό 38 ενηλίκων. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν άπνοια ύπνου.

Οι τομογραφίες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με άπνοια ύπνου είχαν σημαντικά χαμηλότερη οστική πυκνότητα από τους συμμετέχοντες χωρίς το πρόβλημα.

Η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα, φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και προβλήματα στην αναπνοή.

Κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχει χρόνια αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό των οστών και τελικά στην οστική πυκνότητα, δήλωσε η βασική συγγραφέας.

«Παρότι η σχέση μεταξύ της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και της χαμηλής οστικής πυκνότητας δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως, η μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία για τη σύνδεσή τους που θα μπορούσαν να έχουν πολλές επιπτώσεις στην ορθοδοντική θεραπεία», δήλωσε.

«Εάν ένας ασθενής έχει διαγνωστεί με άπνοια ύπνου, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον σχεδιασμό και τη διαχείριση της θεραπείας. Η τομογραφία κωνικής δέσμης έχει γίνει αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ορθοδοντικής πρακτικής και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ελέγχου για χαμηλή οστική πυκνότητα», πρόσθεσε.

«Οι ορθοδοντικοί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς για την τάση χαμηλής οστικής πυκνότητας και να τους προειδοποιούν για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, αυξημένους κινδύνους και επιπτώσεις στο χρόνο θεραπείας», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Craniomandibular and Sleep Practice.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.