ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αυτές είναι οι πέντε αρχές για να γνωρίζετε πόσο κινδυνεύετε από καρδιά

Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια περισσότερο

Αυτές είναι οι πέντε αρχές για να γνωρίζετε πόσο κινδυνεύετε από καρδιά
Μπορεί να πάθετε έμφραγμα ή εγκεφαλικό; Οι γιατροί μπορούν να εξετάσουν πολλούς γνωστούς παράγοντες κινδύνου για να εκτιμήσουν, με αρκετά καλή ακρίβεια, τις πιθανότητές σας για μελλοντικό καρδιακό επεισόδιο. Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχετε και όσο πιο σοβαροί είναι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου.

Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια περισσότερο από εκείνους με υψηλό κίνδυνο. Και τα καλύτερα νέα είναι ότι μόλις κατανοήσετε τον κίνδυνο για την καρδιά σας, μπορείτε να κάνετε πολλά για να τον μειώσετε.

“Προτιμούμε να προλαμβάνουμε τα καρδιακά επεισόδια εξαρχής”, λέει ο καρδιολόγος του Johns Hopkins, δρ. Seth Martin, “Και για να το κάνουμε αυτό, θέλουμε να εντοπίσουμε και να διαχειριστούμε τους κινδύνους όσο το δυνατόν νωρίτερα”.

Οι 5 αρχές για το πόσο κινδυνεύετε από καρδιά

Ηλικία και άλλοι παράγοντες που δεν μπορείτε να αλλάξετε

“Η ηλικία από μόνη της δεν προκαλεί στεφανιαία νόσο, αλλά όσο μεγαλώνετε και όσο περισσότερο εκτίθεστε στις επιπτώσεις κινδύνων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής, τόσο μεγαλύτερος είναι ο συνολικός σας κίνδυνος”, λέει ο δρ. Martin. Με άλλα λόγια, η ζημιά συσσωρεύεται. Οι άνδρες άνω των 45 ετών και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.

Το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου είναι ένας παράγοντας κινδύνου που δεν μπορείτε να ελέγξετε άμεσα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για αξιολόγηση εάν έχετε:

  • πατέρα, ή αδελφό που είχε καρδιακή νόσο πριν από την ηλικία των 55 ετών
  • μητέρα ή αδελφή που διαγνώστηκε πριν από την ηλικία των 65 ετών

Αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς διέρχεται από αυτές. Όταν η πίεσή σας είναι σταθερά πάνω από 140/90, έχετε υπέρταση. Η δύναμη που ασκεί η υψηλότερη αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες και την καρδιά, καθιστά πιθανότερο το έμφραγμα, ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Χοληστερόλη

Η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα ορίζεται ως η ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας χοληστερόλης, μιας κηρώδης, λιπαρής ουσίας. Το να έχετε είτε υψηλή χοληστερόλη LDL («κακή» χοληστερόλη) ή χαμηλή HDL χοληστερόλη («καλή» χοληστερόλη) ή και τα δύο, είναι ένας από τους πιο ακριβείς προγνωστικούς παράγοντες του κινδύνου καρδιακής νόσου. Το λιπιδικό προφίλ του αίματος μετρά τόσο τον αριθμό της χοληστερόλης όσο και τα τριγλυκερίδια σας, έναν άλλο τύπο λίπους στο αίμα που αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Όλο και περισσότερο, οι γιατροί εξετάζουν αυτό που αναφέρεται ως “μη HDL χοληστερόλη” ως ακόμα καλύτερη προειδοποίηση για ορισμένα άτομα υψηλού κινδύνου.

Διαβήτης

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα αυξάνει τη συσσώρευση πλάκας, η οποία προκαλεί βλάβη στις αρτηρίες και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις. Οι διαβητικοί έχουν διπλάσιο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 αναπτύσσουν τελικά καρδιακή νόσο. Εάν είστε προδιαβητικός, ή έχετε διαβήτη, θα πρέπει να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να αναπτύξετε ένα σχέδιο διατροφής, άσκησης και (εάν χρειάζεται) φαρμακευτικής αγωγής που θα σας βοηθήσει να φέρετε τη γλυκόζη του αίματος σε υγιέστερα επίπεδα.

Υπερβολικό βάρος, κάπνισμα και άλλοι παράγοντες τρόπου ζωής

Το να κάθεστε πολύ και να μην ασκείστε μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει τον κίνδυνο κακής υγείας της καρδιάς. Η διατροφή έχει επίσης σημασία. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, με υγιεινά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη (όπως η μεσογειακή διατροφή) μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, ενώ παράλληλα σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέεται με άλλους κινδύνους για στεφανιαία νόσο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κάπνισμα είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις που είναι υπό τον έλεγχό σας. Ακόμη και το περιστασιακό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον σχηματισμό πλάκας. Ο καπνός του τσιγάρου μειώνει επίσης το διαθέσιμο οξυγόνο στην καρδιά και τους πνεύμονές σας και μπορεί να αυξήσει τον πόνο στο στήθος, εάν έχετε ήδη μια καρδιακή πάθηση. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών που καπνίζουν και παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια διατρέχουν επιπλέον κίνδυνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.