ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτά είναι τα πέντε οφέλη που έχουν για την υγεία τα σπαράγγια

Είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες Α, C και φυλλικό οξύ

Αυτά είναι τα πέντε οφέλη που έχουν για την υγεία τα σπαράγγια

Τα σπαράγγια, μπορεί να μην ανήκουν στα αγαπημένα φαγητά των περισσότερων, ωστόσο θα πρέπει να γίνει γνωστό πως έχουν πέντε σημαντικά οφέλη για την υγεία. 

Τα περισσότερα σπαράγγια έχουν πράσινο χρώμα, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε και λευκές και μοβ ποικιλίες.

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες Α, C και φυλλικό οξύ. Είναι ένα ινώδες λαχανικό που μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές έντερο, καθώς και να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σπαράγγια: Διατροφικό προφίλ

Μια μερίδα 80g σπαράγγια (βραστά) παρέχει:

  • 21 θερμίδες
  • 2,7 γρ πρωτεΐνη
  • 0,6 γρ λίπος
  • 1,1g υδατάνθρακες
  • 1,5g φυτικές ίνες
  • 176 mg κάλιο
  • 311 mcg καροτίνη
  • 138 mcg φυλλικό οξύ
  • 8 mg βιταμίνη C

Πέντε κλωνάρια (περίπου 80 γραμμάρια) σπαραγγιών μετρούν ως μία μερίδα.

Δείτε παρακάτω τα 5 κυριότερα οφέλη που έχουν τα σπαράγγια για την υγεία του ανθρώπου:

1. Υγεία του εντέρου

Τα σπαράγγια είναι ένα από τα πολλά λαχανικά που δρουν ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα, βοηθώντας τα να ευδοκιμήσουν και να αυξηθούν σε αριθμό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μαγειρεμένα σπαράγγια μπορεί να είναι χρήσιμα σε γαστρεντερικές παθήσεις, καθώς συμβάλλουν στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και προάγοντας την αποκατάσταση του εντέρου.

2. Ανακουφίζουν από το hangover

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα σπαράγγια μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα του hangover λόγω της περιεκτικότητάς τους τόσο σε φυτικές ίνες όσο και σε φλαβονοειδή (προστατευτική φυτική ένωση).

Έρευνα, μάλιστα, υποδηλώνει ότι τα σπαράγγια μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της βλάβης στο συκώτι που προκαλείται από το αλκοόλ, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

3. Πλούσια πηγή φυλλικού οξέος

Τα σπαράγγια είναι μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, μιας βιταμίνης που είναι σημαντική για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη διαίρεση των κυττάρων (η συνθετική εκδοχή αυτής της βιταμίνης είναι το φολικό οξύ).

Το φυλλικό οξύ είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ προστατεύει από ελαττώματα του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη.

Μόλις 120 γραμμάρια σπαραγγιών (βρασμένα) θα παρέχουν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα(RI) των 200 mcg. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη ή κατά α’ τρίμηνο αυτής να λαμβάνουν 400mcg φυλλικού οξέος την ημέρα.

4. Ανακούφιση φλεγμονωδών παθήσεων

Τα σπαράγγια όχι μόνο είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως C και Ε, αλλά περιέχουν επίσης τις φυτικές ενώσεις πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και γι’ αυτό η κατανάλωση σπαραγγιών μπορεί να ανακουφίσει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις.

5. Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η αύξηση της πρόσληψης καλίου με ταυτόχρονη μείωση αλατιού έχει θετική επίδραση στην υπέρταση. Τα σπαράγγια είναι μια καλή πηγή καλίου, με μια μερίδα να παρέχει περίπου το 5% RI.

Επιπλέον, μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι μια φυσική ένωση στα σπαράγγια δρα ως αναστολέας ενζύμου μετατροπέα αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ), βοηθώντας στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτό το κάνει εμποδίζοντας ένα ένζυμο στο σώμα σας να παράγει αγγειοτενσίνη II, μια ουσία που στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Αν και αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο εύρημα, τα ίδια αποτελέσματα δεν έχουν, μέχρι σήμερα, επαληθευτεί σε δοκιμές σε ανθρώπους.

Είναι τα σπαράγγια ασφαλή για όλους;

Τα σπαράγγια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (ενώσεις που αυξάνουν την παραγωγή ουρικού οξέος) και επομένως μπορεί να επηρεάσουν καταστάσεις, όπως οι πέτρες στα νεφρά και η ουρική αρθρίτιδα.

Οπότε, εάν έχετε οδηγίες γιατρών για μείωση των πουρινών στη διατροφή σας, τα σπαράγγια μπορεί να μην είναι κατάλληλα για εσάς.

Επίσης, κάποιοι είναι αλλεργικοί στα σπαράγγια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι αλλεργικοί και σε άλλα μέλη της ίδιας βοτανικής οικογένειας, όπως το σκόρδο και το σχοινόπρασο.

Τέλος, εάν δεν είστε συνηθισμένοι στις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, η κατανάλωση μιας μεγάλης μερίδας σπαραγγιών μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και αέρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι επίσης σύνηθες να έχετε δύσοσμα ούρα μετά την κατανάλωση σπαραγγιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σπαράγγια περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται ασπαραγινικό οξύ, η οποία διασπάται σε ενώσεις που περιέχουν θείο, την αιτία της έντονης μυρωδιάς των ούρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.