Κάσιους: Γιατί δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας – Οι ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό

Η καταγωγή του φυτού είναι από τη μακρινή Βραζιλία, όπου επεκτάθηκε με τις μετακινήσεις των Πορτογάλων

Κάσιους: Γιατί δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας – Οι ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό

Θέλετε να φτιάξετε το δικό σας mix ωμών ξηρών καρπών και δεν ξέρετε τι να συμπεριλάβετε; Σίγουρα μην παραλείψετε τα κάσιους! Εκτός από υγιεινά, είναι και πολύ γευστικά, γι’ αυτό και έχετε πολλούς λόγους να τα προτιμήσετε.

Είναι η καλύτερη επιλογή για ένα μικρό και θρεπτικό σνακ, ενώ τα χρησιμοποιούμε και στην μαγειρική. Συχνά, τα επιλέγουμε για να εμπλουτίσουμε μια απλή σαλάτα, ενώ αποτελούν μια μικρή και συνάμα ιδιαίτερη πινελιά σε πιάτα stir-fry.

Το κάσιους (Anacardium Occidentale) είναι ένα δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των ανακαρδοειδών και επιστημονικά ονομάζεται Ανακάρδιον το Δυτικόν. Οι καρποί του, αυτοί που γνωρίζουμε εμείς ως κάσιους, έχουν ένα υπόλευκο χρώμα και φυτρώνουν επάνω στα φρούτα του.

Η καταγωγή του φυτού είναι από τη μακρινή Βραζιλία, όπου επεκτάθηκε με τις μετακινήσεις των Πορτογάλων. Σήμερα, οι κυριότερες χώρες παραγωγής τους είναι το Βιετνάμ, η Ινδία, η Βραζιλία, η Κένυα και η Ινδονησία, από όπου γίνονται εξαγωγές προς όλα τα μέρη του κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια, η αυξημένη τους ζήτηση, έχει αναδείξει τα κάσιους ως τον «νέο βασιλιά των ξηρών καρπών». Οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες αλλά και τα «καλά λιπαρά» που περιέχουν, είναι μόνο μερικά από τα πολλαπλά τους οφέλη.

Στο εμπόριο τα βρίσκουμε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, αλλά για να επωφεληθούμε από τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους, αρκεί να τα επιλέξουμε ωμά και ανάλατα. Ωστόσο, τα συναντάμε και ψημένα ή αλατισμένα, όπως τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, έχοντας αποκτήσει το κλασσικό χρυσαφί χρώμα και μια πιο έντονη γεύση.

Διατροφική Αξία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κάσιους προσφέρουν πολύτιμες και ευεργετικές ουσίες στον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες ενισχύουν την λειτουργία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος, διευκολύνοντας την διαδικασία της πέψης και αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β επιδρά σημαντικά σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών, ενώ στις βιταμίνες C και Ε οφείλεται η αντιοξειδωτική τους δράση.

Ακόμη, περιέχουν απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, τα οποία βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Επίσης, όπως και τα αμύγδαλα, είναι γνωστά για τα «καλά» μονακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά τους, τα οποία προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Ενδεικτικά, 100gr κάσιους περιέχουν:

533kcal Ενέργεια
30,0gr Υδατάνθρακες
3,3gr Φυτικές ίνες
6,05gr Σάκχαρα
18,0gr Πρωτεϊνες
44,0gr Λιπαρά

Περιέχουν ακόμη:

Μέταλλα

37mg Ασβέστιο
6,7mg Σίδηρο
292mg Μαγνήσιο

Βιταμίνες

0,4mg Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)
0,4mg Βιταμίνη Β6
0,5mg Βιταμίνη C

Τα οφέλη των κάσιους

Πράγματι, τα κάσιους κερδίζουν όλο και περισσότερο κοινό και γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και όχι τυχαία. Τα θρεπτικά τους συστατικά παρουσιάζουν μια σειρά από σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας.

Μια χούφτα είναι αρκετή για να απολαύσουμε τις θετικές τους επιδράσεις, χωρίς να ξεφύγουμε θερμιδικά. Σύμφωνα με την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (ΣΗΠ), περίπου 15-18 ωμών και ανάλατων κάσιους χαρίζουν στον οργανισμό όλα όσα χρειάζεται για να μείνει υγιής και δυνατός.

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, αναλυτικά τα οφέλη τους.

Βελτιώνουν τη διάθεση

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι δύο χούφτες κάσιους έχουν την ίδια δράση με την συνταγογραφούμενη δοσολογία του αντικαταθληπτικού φαρμάκου Prozac. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητά σε L-τρυπτοφάνη, δρουν ως φυσικό αντικαταθλιπτικό, βελτιώνοντας τη διάθεση. Πρόκειται για ένα αμινοξύ, πολύ σημαντικό για στη διατροφή μας, το οποίο ενεργοποιεί τη σεροτονίνη. Αυτή είναι ο κύριος νευροδιαβιβαστής, υπεύθυνος για το αίσθημα της χαράς και της ενεργητικότητας. Επιπλέον, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β διεγείρουν την παραγωγή ορμονών για την καταπολέμηση της μελαγχολίας και της κακής διάθεσης.

Προλαμβάνουν τον καρκίνο

Όπως οι περισσότεροι ξηροί καρποί, έτσι και τα κάσιους περιέχουν προανθοκυανίδες, μια κατηγορία φλαβόνων, η οποία καταπολεμά την εμφάνιση και τη διαίρεση καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον,τα μέταλλα που περιέχουν εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού και προστατεύουν από τον εκφυλισμό των κυττάρων. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε χαλκό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Προστατεύουν την υγεία της καρδιάς

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών είναι η κύρια αιτία αύξησης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Κατ’ επέκταση, αυτά είναι και ο βασικός λόγος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αντίθετα, τα ακόρεστα λιπαρά έχουν τον ακριβώς αντίθετο ρόλο. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος κλπ.

Αν και τα κάσιους, λοιπόν, περιέχουν λιγότερα λιπαρά σε σχέση με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, αρκούν για να είναι ωφέλιμα για την καρδιά. Ειδικότερα, σχεδόν το 80% αυτών ανήκει στα «καλά», ακόρεστα λιπαρά, ενώ από αυτά το 66% είναι μονοακόρεστα. Με άλλα λόγια, η ένταξη των κάσιους σε μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλά λιπαρά, μπορεί να επαναφέρει την τιμή των τριγλυκεριδίων σε κανονικά επίπεδα.

Εξουδετερώνει τα θετικά κατά Gram βακτήρια

Τα θετικά βακτήρια κατά Gram είναι βακτήρια που προκαλούν πολλά προβλήματα στον οργανισμό, όπως φθορά στα δόντια, ακμή, φυματίωση, στρεπτοκοκκική πνευμονία, λέπρα και διάφορες άλλες λοιμώξεις. Τα κάσιους είναι πλούσια σε ανακαρδικό οξύ, το οποίο μπορεί να τα καταπολεμήσει αποτελεσματικά. Επιπλέον, θεωρείται ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου και αντιμετωπίζει τα συμπτώματα έλκους.

Συμβάλλουν στην ρύθμιση του σωματικού βάρους

Πολλοί φοβούνται ότι η κατανάλωση κάσιους θα οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού τους βάρους, γι’ αυτό και τα αποφεύγουν, παρά τα σημαντικά τους οφέλη. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η άποψη είναι αβάσιμη. Στ’ αλήθεια, τα άτομα που δεν καταναλώνουν συνολικά ξηρούς καρπούς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρουν κιλά σε σχέση με εκείνους που τρώνε τουλάχιστον δύο φορές εβδομαδιαία.

Αναλυτικά, από τα αποτελέσματα μιας τέτοιας μελέτης διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν έστω δύο φορές εβδομαδιαία κάσιους είχαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος, ενώ όσοι δεν έτρωγαν κατέληγαν να πάρουν έως και 500gr. Το κύριο συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι τα κάσιους είναι πολύ σημαντικά σε μια διατροφή που θωρακίζει την καρδιά και ταυτόχρονα μετριάζει τον φόβο πρόσληψης σωματικού βάρους.

Επιπλέον οφέλη:

Ρυθμίζουν τον διαβήτη
Μειώνουν το άγχος
Προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες
Ενδυναμώνουν τα οστά
Ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα
Χαρίζουν ενέργεια

Προφυλάξεις

Είναι γεγονός ότι τα κάσιους δεν αναδείχθηκαν τυχαία ως «ο βασιλιάς των ξηρών καρπών». Η θρεπτική τους αξία είναι απαραίτητη για την υγεία του οργανισμού μας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν μας τις αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους του ξηρούς καρπόυς. Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υπερκατανάλωση οποιασδήποτε τροφής που συντελεί στην ρύθμιση του σωματικού μας βάρους, δεν θα καταφέρει να μας αδυνατίσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με άλλα λόγια, εάν δεν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή ή εάν τρώμε μεγάλη ποσότητα από τις τροφές που μας βοηθάνε, μεν, στην απώλεια κιλών, τότε σίγουρα δεν θα καταφέρουμε να χάσουμε κιλά. Γι’ αυτό λοιπόν, σε περίπτωση που παρουσιάζετε κάποια αλλεργία ή επιθυμείτε την απώλεια βάρους, καλό είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.