ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ηλιόσπορος: Καίει λίπος, ρίχνει πίεση, χοληστερόλη και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους και είναι ένα υγιεινό σνακ ή μια καλή προσθήκη στη διατροφή σας

Ηλιόσπορος: Καίει λίπος, ρίχνει πίεση, χοληστερόλη και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Ο καρπός – αστέρι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, με πολλά οφέλη για την υγεία: μειώνει τη χοληστερόλη, προστατεύει την καρδιά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την υγεία δέρματος.

Τώρα αυτός ο ξηρός καρπός κάνει και κάτι ακόμη: καίει το λίπος στους γλουτούς! Μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους και είναι ένα υγιεινό σνακ ή μια καλή προσθήκη στη διατροφή σας.

Ηλιόσπορος: Η διατροφική του αξία

Οι ηλιόσποροι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Ένα φλιτζάνι (140 γραμμάρια) ηλιόσπορων περιέχει τα εξής θρεπτικά συστατικά:

Πρωτεΐνη: 16 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 10 γραμμάρια
Βιταμίνη Ε: 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ)
Σίδηρος: 10% της ΣΗΠ
Μαγνήσιο: 28% της ΣΗΠ
Κάλιο: 22% της ΣΗΠ
Σελήνιο: 40% της ΣΗΠ
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: 2,5 γραμμάρια

Ηλιόσπορος και οφέλη

Οι ηλιόσποροι περιέχουν κάλιο, σελήνιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από τη σειρά βιταμινών στους ηλιόσπορους, οι οποίοι είναι καλή πηγή βιταμινών Β θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ και Β6.

Μειώνει τη χοληστερόλη

Οι ηλιόσποροι περιέχουν φυτικές στερόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL (“κακής”) χοληστερόλης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων ηλιόσπορων την ημέρα για οκτώ εβδομάδες μείωσε τη LDL χοληστερόλη κατά 10% σε άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Οι
έρευνες υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σπόρους μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και να σας προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις.

Προστατεύει την καρδιά

Οι ηλιόσποροι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων ηλιόσπορων την ημέρα για οκτώ εβδομάδες μείωσε την αρτηριακή πίεση κατά 3% σε άτομα με υπέρταση.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ηλιόσποροι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Η βιταμίνη Ε είναι επίσης απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Οι ηλιόσποροι είναι μια καλή πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ψευδαργύρου σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε βελτίωσε την ελαστικότητα και την υγρασία του δέρματος σε άτομα με ξηρό δέρμα.

Μειώνει το λίπος στους γλουτούς

Με 14 γραμμάρια «καλών» μονο και πολυ-ακόρεστων λιπαρών ανά μερίδα, οι ηλιόσποροι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να σας βοηθήσειννα χάσετε επιπλέον βάρος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε αυτά τα λίπη οδήγησαν σε απώλεια βάρους παρόμοια με αυτή των δίαιτων χαμηλών λιπαρών και ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι πιο αποτελεσματικές από τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για απώλεια βάρους.

Πώς να τον καταναλώσετε

Οι ηλιόσποροι μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους. Μπορούν να φαγωθούν ωμοί, ψιλοκομμένοι, ψημένοι ή αλεσμένοι. Μπορούν επίσης να προστεθούν σε σαλάτες, δημητριακά, γιαούρτι ή smoothies. Πιο συγκεκριμένα:

Ανακατέψτε τα με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα για ένα σνακ.
Προσθέστε τους σε φρουτοσαλάτα.
Ρίξτε τους στο γιαούρτι.
Προσθέστε τα σε πράσινες σαλάτες.
Ανακατέψτε μερικούς σε κουρκούτι για τηγανίτες.
Πασπαλίστε τους σε μάφινς ή ψωμί πριν τα ψήσετε.
Σοτάρετε τους με φασολάκια και τελαιόλαδο.
Χρησιμοποιήστε τους για πέστο.
Πασπαλιστείτε τους πάνω σε τοστ – αβοκάντο.

Προφυλάξεις

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ηλιόσποροι είναι γενικά ασφαλείς για κατανάλωση. Ωστόσο, οι άνθρωποι με αλλεργία στα φιστίκια ή τους ξηρούς καρπούς καλό είναι να τους αποφύγουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.