ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κετογονική δίαιτα: Μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα; – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος, τις ορμόνες και την ωορρηξία

Κετογονική δίαιτα: Μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα; – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η κετογονική δίαιτα είναι διαδεδομένη στις μέρες μας μεταξύ εκείνων που θέλουν να χάσουν γρήγορα βάρος.

Δεδομένου ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να συλλάβετε, οι υπέρβαρες γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν μωρό μπορεί να αναρωτιούνται εάν η δίαιτα keto θα μπορούσε να τις βοηθήσει να αδυνατίσουν και να ενισχύσουν τη γονιμότητά τους ταυτόχρονα. Η απάντηση είναι «ίσως».

Κετογονική δίαιτα και Γονιμότητα: Τα καλά νέα

H κετογονική δίαιτα είναι μια διατροφή υψηλή σε λίπη (60-90% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) και χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία οδηγεί στην παραγωγή κετονών στον οργανισμό, κατάσταση γνωστή και ως κέτωση.

Μειώνοντας δραματικά την πρόσληψη υδατανθράκων (την κύρια πηγή ενέργειας), το σώμα αναγκάζεται να κάψει λίπος για ενέργεια.

Η διαδικασία αυτή, όπως αναφέρει και η Kristin Kirkpatrick, RDN, σύμβουλος υπηρεσιών διατροφής ευεξίας στο Cleveland Clinic Wellness Institute στο Οχάιο, μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα.

Επιπλέον, αν κάποιος ακολουθήσει σωστά μια κετογονική δίαιτα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και πιθανώς να ρυθμίσει καλύτερα τις αναπαραγωγικές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης, της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH).

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος, τις ορμόνες και την ωορρηξία

«Η κετογονική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να βελτιώσει το σωματικό της βάρος και αν δεν έχει ωορρηξία, να απελευθερώσει κάποιο ωάριο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών», εξηγεί ο Rashmi Kudesia, MD, αναπαραγωγικός ενδοκρινολόγος και ειδικός υπογονιμότητας στο Houston IVF.

«Αν χάσουν 5 έως 10% του σωματικού τους βάρους, μπορεί να ξαναρχίσουν την ωορρηξία».

Να σημειωθεί πως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία διαταραχή που επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών και προκαλεί ακανόνιστη εμμηνορρυσία, πρόβλημα γονιμότητας, ανδρικού τύπου τριχοφυΐα και ακμή.

Πιθανά οφέλη της Κετογονικής δίαιτα στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Για την ακρίβεια, κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι εκτός από τη βοήθεια που θα δώσει σε μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες, η δίαιτα keto μπορεί να τις βοηθήσει να εξισορροπήσουν τις ορμόνες τους – και σε ορισμένες περιπτώσεις να βοηθήσει τις γυναίκες που έχουν υπογονιμότητα, να μείνουν έγκυες.

Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2018 του περιοδικού AACE Clinical Case Reports, οι ερευνητές παρακολούθησαν τέσσερις υπέρβαρες γυναίκες με Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που προσπαθούσαν να συλλάβουν ακολουθώντας μια κετογονική δίαιτα και κατέγραφαν την πρόοδό τους κάθε μήνα.

Μέσα σε έξι μήνες και οι τέσσερις γυναίκες έχασαν βάρος, από 19 έως 36 κιλά, και ξανάρχισε η κανονική τους έμμηνος ρύση (όλες είχαν ακανόνιστη περίοδο πριν ξεκινήσουν τη δίαιτα). Αποτέλεσμα; Δύο από τις γυναίκες αυτές, έμειναν έγκυες.

Η κετογονική δίαιτα είναι φιλική προς το σπέρμα

«Η δίαιτα αυτή μπορεί να επηρεάσει και την ανδρική γονιμότητα, επίσης. Μια διατροφή full σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, έχει συσχετιστεί με την κακή υγεία του σπέρματος, επηρεάζοντας αρνητικά την κινητικότητά του και τη μορφολογία του», σημειώνει ο Will Cole, γιατρός χειροπρακτικής και συγγραφέας του Ketotarian.

Ακόμη και μια εξαιρετικά γόνιμη γυναίκα θα έχει πρόβλημα να μείνει έγκυος εάν ο σύντροφός της δεν έχει σπέρμα καλής ποιότητας.

«Αντίθετα, δίαιτες πλούσιες σε υγιή λίπη, καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς, σπόρους και ψάρια πλούσια σε ωμέγα λιπαρά οξέα , έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία του σπέρματος», προσθέτει ο Δρ Cole.

Κετογονική δίαιτα και γονιμότητα – Ανησυχίες

Ενώ μια κετογονική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος, να χάσει γρήγορα κιλά, θα ήταν καλύτερο να προτιμήσει μια υγιεινή διατροφή για να χάσει βάρος.

Όπως αναφέρει και η Dr. Kudesi, μια γυναίκα δεν θέλει το σώμα της να βρίσκεται σε κέτωση ενώ προσπαθεί να συλλάβει. Επίσης για μια υγιή σύλληψη και εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό μια γυναίκα να τρώει όλες τις τροφές.

«Επειδή κάτι είναι πλούσιο σε λιπαρά και χαμηλό σε υδατάνθρακες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό!».

Πράγματι, μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθήσετε τη δίαιτα keto με υγιεινό τρόπο, καθώς πολλοί άνθρωποι τρώνε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως βούτυρο και μπέικον, για να παραμείνουν σε κέτωση.

Το πολύ κορεσμένο λίπος μπορεί να αυξήσει τη συνολική χοληστερόλη, η οποία καταπονεί την καρδιά, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Για να μην αναφέρουμε, ότι ένας από τους κινδύνους για την υγεία κατά τη διάρκεια της κετογονικής δίαιτας είναι η ανάπτυξη ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά. Θρεπτικά συστατικά που είναι αναγκαία εάν προσπαθείτε να γίνετε γονείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.