ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Nέα έρευνα υποστηρίζει ότι η καρδιοαναπνευστική ικανότητα συνδέεται με τρεις καρκίνους στους άνδρες

Η μελέτη ανέλυσε 17.709 άνδρες σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών 18-75 ετών με μέση ηλικία τα 42 έτη

Nέα έρευνα υποστηρίζει ότι η καρδιοαναπνευστική ικανότητα συνδέεται με τρεις καρκίνους στους άνδρες

Τα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης και τον κίνδυνο τριών από τους πιο κοινούς καρκίνους στους άνδρες συνέκρινε έρευνα με επικεφαλής τη Σουηδική Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές περιγράφουν λεπτομερώς τις μεθόδους και το αποτέλεσμα μιας μεγάλης μελέτης που βρήκε ότι:

Η υψηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του πνεύμονα, αλλά και υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Πώς έγινε η έρευνα

Η μελέτη ανέλυσε 17.709 άνδρες σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών 18-75 ετών με μέση ηλικία τα 42 έτη και μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 26 σε μέσο χρόνο παρακολούθησης 9,6 ετών.

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα (CRF) αξιολογήθηκε ως η μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου, μια άσκηση που παραμένει κάτω από το 85% του προβλεπόμενου μέγιστου καρδιακού ρυθμού.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, υπήρξαν συνολικά:

  • 499 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου
  • 283 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα και
  • 1.918 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη

Συνολικά καταγράφηκαν:

  • 152 θάνατοι λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου
    207 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα και
    141 θάνατοι λόγω καρκίνου του προστάτη

Τα υψηλότερα επίπεδα CRF συσχετίστηκαν με:

  • χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του πνεύμονα (2%) και
  • υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη (1%)

Η υψηλότερη CRF συσχετίστηκε επίσης με:

  • χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου (2%) και
  • χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρκίνου του πνεύμονα (3%)
  • 5% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη, παρά το αυξημένο ποσοστό επιπολασμού

Ο κίνδυνος καρκίνου ήταν πολύ χαμηλότερος από τα παραπάνω ποσοστά όταν εξετάστηκαν νεότερα άτομα μη καπνιστές με υγιή ΔΜΣ και υψηλότερη CRF.

Το κύριο εύρημα ήταν ότι ανεξάρτητα από την ηλικία, η υψηλότερη CRF σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου του πνεύμονα και μειωμένο θάνατο από καρκίνο του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε έναν θεωρητικό υπολογισμό των περιπτώσεων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η αποφυγή των πολύ χαμηλών επιπέδων CRF θα μπορούσε να αποτρέψει:

  • το 4-8% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου
  • το 4% όλων των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα και
  • το 4-19% των θανάτων από το καρκίνο του προστάτη
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.