Νέα μελέτη: Ειδική φωτοθεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την καρδιαγγειακή γήρανση

Η φωτοθεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για μια σειρά από ασθένειες

Νέα μελέτη: Ειδική φωτοθεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την καρδιαγγειακή γήρανση

Η καρδιαγγειακή γήρανση αναφέρεται στην σταδιακή εξασθένηση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων καθώς μεγαλώνουμε. Αυτή η μείωση απόδοσης μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και υπέρταση, οι οποίες μειώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η θεραπεία με φως θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την επιβράδυνση της καρδιαγγειακής γήρανσης.
Η φωτοθεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για μια σειρά από ασθένειες. Αλλά, μπορεί επίσης να καθυστερήσει την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία;

Αυτή η πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lasers in Surgery and Medicine υποδηλώνει ότι η απάντηση μπορεί να είναι ναι. Γιατρός από το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, ειδικός στη θεραπεία με φωτοβιοτροποποίηση (PBM), συνεργάστηκε με γιατρό του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση, ως συν-επικεφαλής ερευνητής στην μελέτη.

“Η ιδέα ήταν να δούμε εάν η παρέμβαση στην μέση ηλικία θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να αποφύγουν περαιτέρω επιδείνωση της καρδιάς που σχετίζεται με την ηλικία”.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην καρδιακή κατάσταση και λειτουργία σε ποντίκια στην μέση ηλικία (14 μηνών). Η έρευνα έδειξε:

  • Βελτίωση στην καρδιακή λειτουργία μετά από έκθεση σε θεραπεία με PBM
  • Μείωση στο πάχος του καρδιακού τοιχώματος

“Καθώς οι μύες πυκνώνουν, γίνονται πιο άκαμπτοι και η άντληση της καρδιάς είναι λιγότερο αποτελεσματική”, είπε ο ειδικός. Η συμμετρία βάδισης ( παρατήρηση του πώς τα ποντίκια απέδιδαν/κινούνταν σε διάδρομο) βελτιώθηκε επίσης, υποδηλώνοντας βελτίωση στον νευρομυϊκό συντονισμό.

Πώς έγινε και τι ακόμα έδειξε το πείραμα

Το πείραμα εξέθεσε ποντίκια σε μια δόση εγγύς υπέρυθρου φωτός, χρησιμοποιώντας μια υπερυψωμένη πηγή φωτός LED και όχι μια εστιασμένη πηγή φωτός. Η έκθεση σε χαμηλή δόση φωτός λάμβανε χώρα πέντε ημέρες την εβδομάδα για δύο λεπτά κάθε μέρα. Μια ομάδα ποντικών είχαν υποστεί γενετική χειραγώγηση για να αναπτύξουν σοβαρή καρδιακή νόσο, η οποία συνήθως προκαλεί θάνατο.

  • Μετά τη θεραπεία με PBM, η καρδιακή νόσος μεταξύ αυτών των ποντικών δεν εξελίχθηκε.
  • Το ποσοστό επιβίωσης μεταξύ της πιο ευαίσθητης ομάδας ήταν 100%, σε σύγκριση με το συνηθισμένο ποσοστό επιβίωσης 43%.
  • Τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά παρόλο που η οκτάμηνη μελέτη διακόπηκε για τρεις μήνες λόγω της πανδημίας COVID-19.

Γιατί φωτοθεραπεία;

Ο ειδικός ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως οδοντίατρος. “Μετά την εξαγωγή δοντιού, πρέπει να περιμένουμε να επουλωθεί η πληγή πριν μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη θεραπεία. Με ενδιέφερε το πώς να βελτιώσω και να επιταχύνω την επούλωση”, είπε. Σύντομα έμαθε ότι η έκθεση της πληγής στο φως προήγαγε την επούλωση και αυτό του κέντρισε το ενδιαφέρον για τη φωτοθεραπεία.

Πώς λειτουργεί η φωτοθεραπεία PBM; Η μελέτη έδειξε ότι η παραγωγή μιας ουσίας που ονομάζεται “μετασχηματιστικός αυξητικός παράγοντας βήτα” (TGF-β1) συσχετίστηκε με την έκθεση σε PBM, υποδηλώνοντας ότι η PBM πυροδοτεί την ενεργοποίηση του TGF-β1.

Η ουσία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και σε ασθένειες, ειδικά σε εκείνες που σχετίζονται με την ηλικία. Ο ειδικός είπε ότι ο TGF-β1 ρυθμίζει τη δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων, τη φλεγμονή και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που μπορεί εν μέρει να εξηγεί και το γιατί λειτουργεί η θεραπεία με φως.

Επόμενα βήματα

Η φωτοθεραπεία είναι αποτελεσματική μόνο εάν χορηγείται με κατάλληλες παραμέτρους. Για να είναι αποτελεσματική και ασφαλής, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός (χρώμα), ένταση (δόση) και διάρκεια έκθεσης.

Ορισμένα είδη φωτός, όπως το υπεριώδες φως και το φως που παράγεται από λέιζερ, μπορεί να είναι επιβλαβή. Άλλα φώτα, αν και αβλαβή, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλή δόση εγγύς υπέρυθρου φωτός με μη θερμικό τρόπο, προσεκτικά προσαρμοσμένο, μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς και την μακροζωία. Το επόμενο βήμα είναι οι ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.