ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και την καούρα

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν οισοφάγο Barrett

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και την καούρα

Αρκετοί είναι εκείνοι που συγχέουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με την καούρα, ωστόσο θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια από τις πιο συχνές πεπτικές διαταραχές στον κόσμο. Συμβαίνει όταν το οξύ ανεβαίνει από το στομάχι στον οισοφάγο.

Το στομάχι μπορεί να αντισταθεί στο οξύ, αλλά ο οισοφάγος είναι λιγότερο ανθεκτικός στα οξέα.

Γαστρεντερολόγος λέει ότι η παλινδρόμηση μπορεί να είναι συχνή, αλλά μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές εάν είναι συνεχής και αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Η καούρα είναι ένα βασικό σύμπτωμα της παλινδρόμησης, αλλά η ασθένεια είναι πολύ περισσότερο από αυτό.

Τι συμβαίνει στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

“Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι όταν παθαίνεις όξινη και χημική βλάβη στην επένδυση του οισοφάγου” λέει.

Μερικοί άνθρωποι με παλινδρόμηση μπορεί να αισθανθούν ένα “εξόγκωμα” στο λαιμό, να έχουν δυσκολία στην κατάποση, να έχουν πόνο στο στήθος, βήχα ή να έχουν επιδείνωση συμπτωμάτων τύπου άσθματος.

“Οι επιπλοκές της παλινδρόμησης περιλαμβάνουν οισοφαγίτιδα, φλεγμονή στο κάτω μέρος του οισοφάγου”, λέει. “Αν αυτό είναι επίμονο, μπορεί να εμφανίσετε ουλές και στένωση του οισοφάγου”.

Πότε το πρόβλημα εξελίσσεται στη νόσο του οισοφάγου Barrett

Εάν είναι επίμονο και θεραπεύεται, η επένδυση του οισοφάγου μπορεί να αλλάξει σε μια πιο ανθεκτική στα οξέα μορφή, γνωστή ως οισοφάγος Barrett, μια αρκετά κοινή επιπλοκή της παλινδρόμησης, λέει ο δρ. East.

Ο οισοφάγος Barrett είναι μια πάθηση κατά την οποία η επένδυση του οισοφάγου καταστρέφεται από παλινδρόμηση οξέος, η οποία προκαλεί ερυθρότητα και πάχυνση της επένδυσης.

Με την πάροδο του χρόνου, η βαλβίδα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου μπορεί να αρχίσει να μην λειτουργεί, οδηγώντας σε όξινη και χημική βλάβη του οισοφάγου.

Σε μερικούς, η παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή στα κύτταρα που καλύπτουν τον κάτω οισοφάγο. Αυτό είναι ο λεγόμενος οισοφάγος Barrett.

Αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του οισοφάγου

Αν και η συχνή καούρα μπορεί να είναι σημάδι, πολλά άτομα με οισοφάγο Barrett δεν έχουν συμπτώματα. Η ύπαρξη οισοφάγου Barrett αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.

Αν και ο κίνδυνος καρκίνου είναι μικρός, είναι σημαντικό για τα άτομα με οισοφάγο Barrett να κάνουν τακτικές εξετάσεις για τον έλεγχο για προκαρκινικά κύτταρα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν οισοφάγο Barrett

Εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τον οισοφάγο Barrett είναι:

  • Λευκοί άνδρες άνω των 50 ετών
  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό οισοφάγου Barrett ή καρκίνου του οισοφάγου
  • Άτομα που καπνίζουν
  • Άτομα με υπερβολικό κοιλιακό λίπος
  • Ασθενείς με μακροχρόνια παλινδρόμηση που διαρκεί περισσότερο από πέντε χρόνια

“Εάν έχετε τρεις από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, τότε θα πρέπει να κάνετε ενδοσκόπηση προσυμπτωματικού ελέγχου για πιθανό οισοφάγο Barrett”, λέει.

Οισοφάγος Barrett: Θεραπεία

Η θεραπεία για τον οισοφάγο Barrett εξαρτάται από την έκταση της μη φυσιολογικής κυτταρικής ανάπτυξης στον οισοφάγο σας και τη συνολική υγεία σας. Οι θεραπείες στα αρχικά στάδια μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα που βοηθούν στην μείωση της παλινδρόμησης οξέος και επομένως της έκθεσης του οισοφάγου σε οξύ.

Ο οισοφάγος Barrett επηρεάζει το 10% έως 15% των ατόμων με παλινδρόμηση, λέει ο δρ. East. Μια πολύ μικρότερη ομάδα αντιμετωπίζει έναν άλλο κίνδυνο.

Αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου

“Περίπου 1 στους 200 ασθενείς με οισοφάγο Barrett ετησίως θα αναπτύξουν αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου”, λέει.

«Το στομάχι είναι καλά σχεδιασμένο για να χειρίζεται πολύ όξινες καταστάσεις. Αλλά ο οισοφάγος δεν έχει σχεδιαστεί για να αντεπεξέρχεται στο οξύ. Και έτσι όταν εμφανίζεται οξύ, αυτή η παλινδρόμηση οξέος καταστρέφει τα κύτταρα, αντικαθιστώντας τα με πιο ανθεκτικά στα οξέα κύτταρα που αναπτύσσονται στον οισοφάγο Barrett».

Υπάρχουν καινοτόμες θεραπείες για την παλινδρόμηση και φάρμακα, όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων. Αλλά πρώτα, αποφύγετε τα ερεθίσματα, όπως ο καφές, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Εάν έχετε σοβαρή ή συχνή παλινδρόμηση, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.