ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Συκώτι: Πόσο καιρό χρειάζεται για να συνέλθει από το αλκοόλ

Ως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται τα τέσσερα ποτά για τις γυναίκες και πέντε για τους άνδρες μέσα σε 2 ώρες

Συκώτι: Πόσο καιρό χρειάζεται για να συνέλθει από το αλκοόλ

Από όλα τα όργανα του σώματος, το συκώτι έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από το αλκοόλ, ακόμα και όταν μιλάμε για περιστασιακή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, όπως στο ρεβεγιόν.

Το αλκοόλ μπορεί να αφήσει και σε αυτές τις περιπτώσεις το στίγμα του.

Ένα διάλειμμα από το αλκοόλ για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα είναι γενικά ευεργετικό, με ορισμένες έρευνες να δείχνουν ότι η ηπατική λειτουργία αρχίζει να βελτιώνεται σε μόλις 2 έως 3 εβδομάδες.

Απαιτείται όμως μια πλήρης αποτοξίνωση για μέγιστο όφελος και ο χρόνος που χρειάζεται εξαρτάται από διάφορους προσωπικούς παράγοντες.

Επίσης, εξαρτάται από το πόση ζημιά έχει ήδη γίνει, και αν υπάρχουν επιπλοκές που σχετίζονται με τη ζημιά.

Το συκώτι έχει ένζυμα που λειτουργούν σαν ειδικά εργαλεία για να βοηθήσουν στο μεταβολισμό (διάσπαση) διαφορετικών τοξινών που εισέρχονται στο σώμα, όπως το αλκοόλ.

Βραχυπρόθεσμα, το αλκοόλ διέρχεται από το συκώτι σε περίπου μία ώρα. Ουσιαστικά, νιώθεις «μεθυσμένος» όταν το συκώτι σου καταπονείται πολύ για να επεξεργάζεται σωστά το αλκοόλ, οπότε ξεχειλίζει προσωρινά στην κυκλοφορία του αίματός σου. Αυτό είναι που προκαλεί ζαλάδα μετά από πολλά αλκοολούχα ποτά.

Μακροπρόθεσμα, η παρατεταμένη χρήση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο συκώτι. Το ήπαρ έχει μια συγκεκριμένη οδό που ακολουθούν οι τοξίνες για να διασπαστούν, οπότε αν με την πάροδο του χρόνου, αυτή η οδός κατακλυστεί από πάρα πολλές τοξίνες, μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της εργασίας του ήπατος.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται γενικά ως τέσσερα ποτά για τις γυναίκες και πέντε ποτά για τους άνδρες σε διάστημα δύο ωρών.

Οι ασθένειες στο συκώτι που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι: Λιπώδης νόσος του ήπατος, κίρρωση του ήπατος, αλκοολική ηπατίτιδα.

Η πρώτη και πιο σημαντική στάση πρόληψης αυτών των ασθενειών είναι η αποφυγή του αλκοόλ. Βέβαια, αυτό μερικές φορές είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.

Εάν πίνετε πολύ, μπορεί να χρειαστεί να κόψετε το αλκοόλ για να αφήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά συμπτώματα στέρησης αλκοόλ, φροντίστε να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Εάν κάνετε μέτρια έως περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ, το πιο δύσκολο μέρος της διακοπής του ποτού είναι οι κοινωνικές συναναστροφές. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το συνηθισμένο ποτό ή την μπύρα σας με μια μη αλκοολούχα επιλογή.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Δεν υπάρχει θαυματουργή δίαιτα, αλλά η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε μερικά από τα διατροφικά κενά που μπορεί να έχετε λόγω της χρήσης αλκοόλ.

Πόσο καιρό χρειάζεται το συκώτι για να αποτοξινωθεί από το αλκοόλ;

Το χρονοδιάγραμμα της αποτοξίνωσης του ήπατος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

  • Η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε.
  • Η συχνότητα του ποτού.
  • Οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας.
  • Η ηλικία.
  • Το βάρος.

Δεν υπάρχει μία απάντηση για όλους. Εξαρτάται από το πόση ζημιά έχει ήδη γίνει και τις πιθανές επιπλοκές.

Μια ανασκόπηση έρευνας του 2021 σημειώνει ότι αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι δύο έως τέσσερις εβδομάδες αποχής από το αλκοόλ από χρήστες μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ βοήθησαν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση των αυξημένων επιπέδων ορού στο ήπαρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για ασθενείς που έχουν κίρρωση ήπατος από αλκοόλ, ακόμη και ένα ποτό αλκοόλ είναι τοξικό για το ήπαρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.