ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κλιματισμός: Τι είναι και πότε πρωτοεμφανίστηκε η νόσος των Λεγεωνάριων; – Οι αιτίες και τα συμπτώματα

Ποιες οι επιπλοκές και ο τρόπος μετάδοσης

Κλιματισμός: Τι είναι και πότε πρωτοεμφανίστηκε η νόσος των Λεγεωνάριων; – Οι αιτίες και τα συμπτώματα

Η νόσος των Λεγεωνάριων η οποία είναι μια μορφή πνευμονίας που μπορεί να συμβεί αν εισπνεύσετε το βακτήριο Legionella, πήρε το όνομά της από το πρώτο αναγνωρισμένο ξέσπασμα, το οποίο εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου της Αμερικανικής Λεγεώνας (American Legion) στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 1976.

Τα βακτήρια εξαπλώθηκαν μέσω του συστήματος κλιματισμού.

Το πρώτο άτομο πέθανε στις 27 Ιουλίου, 3 ημέρες μετά το τέλος της συνέλευσης. Κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, περισσότερα από 130 άτομα, κυρίως άνδρες, εισήχθησαν στο νοσοκομείο και 25 από αυτούς πέθαναν.

Είχαν πάει όλοι στο ίδιο συνέδριο και είχαν μείνει όλοι στο ίδιο ξενοδοχείο.

Τον Ιανουάριο του 1977, η αιτία αναγνωρίστηκε ως ένα άγνωστο μέχρι τότε βακτήριο, το οποίο τότε ονομάστηκε Legionella.

Νόσος των Λεγεωνάριων: Συμπτώματα

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί στην αρχή, επειδή τα συμπτώματά της είναι πολύ παρόμοια με άλλες μορφές πνευμονίας.

Εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 2 και 10 ημερών μετά την αρχική μόλυνση. Συνήθως περιλαμβάνουν τα εξής:

  • υψηλός πυρετός, πιθανώς πάνω από 40°C
  • κρυάδες
  • βήχας
  • μυϊκοί πόνοι
  • πονοκέφαλος
  • σύγχυση
  • ευερεθιστότητα

Τι παρατηρείται κατά κανόνα:

Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν μόνο μυϊκούς πόνους και έναν ήπιο πονοκέφαλο στην αρχή και τα άλλα σημάδια αρχίζουν να εμφανίζονται 1-2 ημέρες αργότερα.

Όταν εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα, ο πυρετός θα είναι υψηλός. Οι μυϊκοί πόνοι συχνά επιδεινώνονται και ο ασθενής αρχίζει να έχει ρίγη.

Όταν το βακτήριο εισέλθει στους πνεύμονες, οδηγεί σε επίμονο βήχα, δύσπνοια και πόνους στο στήθος. Ο βήχας μπορεί να είναι ξηρός στην αρχή, αλλά καθώς εξελίσσεται η μόλυνση, θα υπάρχει βλέννα και ίσως αίμα.

Περίπου 1 στους 3 ασθενείς θα παρουσιάσει ναυτία, έμετο και διάρροια. Όσοι έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα συνήθως έχουν εξαιρετικά μειωμένη όρεξη.

Μπορεί να υπάρχει σύγχυση και αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση.

Νόσος των Λεγεωνάριων: Επιπλοκές

Μπορεί να εμφανιστεί αναπνευστική ανεπάρκεια, κατά την οποία το σώμα δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο από τους πνεύμονες για να λειτουργήσει σωστά.

Νεφρική ανεπάρκεια είναι επίσης πιθανή, λόγω συσσώρευσης υγρών και αποβλήτων στο αίμα.

Σηπτικό σοκ μπορεί να συμβεί εάν η μόλυνση φτάσει στο αίμα. Μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης σημαίνει ότι δεν φτάνει αρκετό αίμα στα ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και των νεφρών.

Νόσος των Λεγεωνάριων: Μετάδοση

Η νόσος των Λεγεωνάριων εμφανίζεται ως επί το πλείστον σε μεμονωμένα κρούσματα, που δεν συνδέονται με κανένα αναγνωρισμένο ξέσπασμα.

Τα κρούσματα είναι πιο πιθανά το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου, αλλά μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Κολλάει μόνο όταν εισπνέουμε σταγονίδια μολυσμένου νερού και όχι αν το πιούμε. Ένα μολυσμένο άτομο δεν μπορεί γενικά να μεταδώσει την μόλυνση σε άλλο άτομο, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις είναι πιθανό και αυτό.

Είναι πιο πιθανή σε μέρη με πολύπλοκα συστήματα παροχής νερού, όπως νοσοκομεία, ξενοδοχεία και κτήρια που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Νόσος των Λεγεωνάριων: Αιτίες

Τα βακτήρια Legionella υπάρχουν σε ποτάμια, λίμνες και άλλα μέρη με γλυκό νερό, αλλά οι αριθμοί είναι συνήθως χαμηλοί επειδή η θερμοκρασία του νερού σε τέτοια μέρη είναι πολύ χαμηλή για να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια γρήγορα. Σε συστήματα ύδρευσης, ωστόσο, οι θερμοκρασίες του νερού μπορεί να είναι υψηλότερες.

Θερμοκρασίες 20-45 °C είναι ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν γρήγορα και να εξαπλωθούν τα εν λόγω βακτήρια.

Ένα ιδανικό περιβάλλον παρέχει και την κατάλληλη… διατροφή στα βακτήρια. Οι ακαθαρσίες, όπως τα φύκια, η λάσπη, η σκουριά και τα άλατα είναι είδη τροφής γι’ αυτού του είδους τα βακτήρια.

Έτσι, τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία και τα μεγάλα κτήρια μπορούν να προσφέρουν το ιδανικό περιβάλλον, εάν διαθέτουν σύστημα κλιματισμού που χρησιμοποιεί νερό για ψύξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλοι τύποι τεχνητών συστημάτων νερού που ενδέχεται να μολυνθούν:

  • σιντριβάνια
  • λουτρά
  • ντους
  • βρύσες
  • ψεκαστήρες κηπουρικής
  • σπα
  • υγραντήρες
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.