ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το γνωρίζατε; – Δείτε πώς η έλλειψη ύπνου συμβάλλει στην υπέρταση

Η αρτηριακή πίεση μειώνεται φυσικά όταν κοιμόμαστε

Το γνωρίζατε; – Δείτε πώς η έλλειψη ύπνου συμβάλλει στην υπέρταση

Θα πρέπει να γίνει γνωστό πως η αρτηριακή πίεση μειώνεται φυσικά όταν κοιμόμαστε και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή καρδιά.

Ο ύπνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας της καρδιάς. Η American Heart Association αναγνώρισε πρόσφατα τη σημασία του υγιεινού ύπνου προσθέτοντάς τον στη λίστα Life’s Essential 8 για τη βελτίωση και τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

“Υπάρχουν πολλά στοιχεία στην ιατρική βιβλιογραφίας που δείχνουν ότι ο ελλιπής ή/και κακής ποιότητας ύπνος συνδέονται σημαντικά με την κακή διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Το αν η σχέση είναι αιτιολογική ή όχι, είναι λιγότερο σαφές”, λέει καρδιολόγος.

Με άλλα λόγια, η στέρηση ύπνου είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην υπέρταση. Μερικοί από τους άλλους παράγοντες είναι η ηλικία, η διατροφή, η άσκηση, το αν καπνίζουμε ή όχι και το οικογενειακό μας ιστορικό.

Πτώση της αρτηριακής πίεσης τη νύχτα

Ο καρδιολόγος λέει ότι ο ύπνος επιτρέπει στον οργανισμό να ρίξει την πίεση του αίματος με φυσικό τρόπο:

“Όταν κοιμόμαστε η αρτηριακή πίεση πέφτει κατά περίπου 10%. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σχετίζεται με τον εσωτερικό κιρκάδιο ρυθμό μας. Αυτό είναι λογικό, επειδή έχουμε περισσότερες απαιτήσεις από την καρδιά μας όταν είμαστε ξύπνιοι.

Εάν δεν κοιμόμαστε καλά ή για αρκετές ώρες κάθε βράδυ, αυτή η μείωση στην αρτηριακή πίεση δεν θα συμβεί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, επειδή έχει συσχετιστεί με αυξημένο υπερτασικό και καρδιαγγειακό κίνδυνο”.

Πόσο επηρεάζει την αρτηριακή πίεση η έλλειψη ύπνου;

Το πόσο η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την καρδιά διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως η αιτία που δεν κοιμάστε καλά. Ο καρδιολόγος το παρατηρεί συχνά στην κλινική του:

“Ειδικά αν κάποιος έχει αρτηριακή πίεση που θεωρείται δύσκολο να ελεγχθεί, ένα από τα πράγματα που αναζητούμε είναι εάν μπορεί να έχει μια διαταραχή ύπνου όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενθαρρύνουμε τους ασθενείς μας να υποβληθούν σε μια μελέτη ύπνου, για να λάβουν την όποια διάγνωση και να τους συνταγογραφηθεί η κατάλληλη θεραπεία, όπως ένα μηχάνημα CPAP”.

Ο ειδικός προσθέτει ότι “υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου μια διαταραχή ύπνου, όπως η αϋπνία ή η υπνική άπνοια, επιδεινώνει την υπέρταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία της διαταραχής του ύπνου μπορεί να μειώσει άμεσα την αρτηριακή πίεση”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.