Μοντέλο «Μαδρίτης» στις περιοχές που έχουν κατακλύσει οι αλλοδαποί στην Αθήνα για να μην γίνει lockdown στην Αττική

Μοντέλο «Μαδρίτης» στις περιοχές που έχουν κατακλύσει οι αλλοδαποί στην Αθήνα για να μην γίνει lockdown στην Αττική

Ξέφυγε η κατάσταση στην Αττική στην αντιμετώπιση του Κορωνοϊού με περιοχές του κέντρου των Αθηνών όπως Κ. Πατήσια, πλατεία Αμερική, Σεπόλια εκεί δηλαδή που ζούνε περισσότερος αριθμός παράνομων μεταναστών και αλλοδαπών να βρίσκονται σε συναγερμό.

Η κυβέρνηση σπεύδει να προστατέψει τις ευπαθείς ομάδες και για αυτό το λόγο αναστέλλει μια σειρά δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αναστέλλονται συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές αλλά και περιορίζονται οι συμμετοχές πολιτών μέχρι 20 άτομα σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.

Ο πρωθυπουργός μετά από τα έντονα επιδημιολογικά στοιχεία δεν έκρυψε την ανησυχία του και σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία για επανάληψη του lockdown όπως έγινε στην αρχή της πανδημίας. Η αποστροφή του πρωθυπουργού πάνω στο θέμα αυτό ήταν ως εξής: «θέλω πάλι να τονίσω ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, ο μη γένοιτο, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν».

Για αυτό το λόγο και υπό τον κίνδυνο της διασποράς συστήνεται για ευπαθείς ομάδες ηλικίας άνω των 65 να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για δύο εβδομάδες, να αποφεύγουν να έχουν επαφή με άτομα στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στα μέσα μεταφοράς.

Ταυτόχρονα θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία καραντίνα ασυμπτωματικά θετικά κρούσματα έτσι ώστε να απομονωθεί ο ιός.

Ένα ακόμη μέτρο που αποφασίστηκε η ισχύ τους από την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και 4 Οκτωβρίου, σε ότι αφορά την προστασία των εργαζομένων αποφασίστηκε υποχρεωτική τηλεργασία 40% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία διαφορετικά κύματα. Στις 07:00 το πρωί στις 08:00 και στις 09:00 το πρωί.

Στην κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σ. Τσιόδρας ήταν αποκαλυπτικά.

Το 50% των κρουσμάτων στην Αττική εντοπίζονται στον Δήμο Αθηναίων. Με τον Δήμο Πειραιά και Κηφισιάς να ακολουθούν με μεγάλη διαφορά.

Κατά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού τέθηκε το λεγόμενο μοντέλο της «Μαδρίτης». Δηλαδή τα μέτρα να εστιάζουν σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας.

Οι ειδικοί επιστήμονες εξειδικεύοντας τις προτάσεις για τα μέτρα επέμειναν ότι οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, οι οποίοι διαμένουν πολλές φορές σε διαμερίσματα πολλών ατόμων, μπορεί να αποδειχθεί υγειονομική βόμβα..

Ο υπουργός Υγείας σε μια κατεύθυνση θωράκισης του ΕΣΥ ενημέρωσε ότι ενισχύει άμεσα τις εντατικές στην Αττική με 50 επιπλέον κλίνες στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Η ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων ήταν σχεδόν μονόδρομος ειδικά για την αττική καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και είναι πάνω από τον μέσο όρο. Το Μέγαρο Μαξίμου με δραματικούς τόνους χαρακτηρίζει την κατάσταση εκπέμποντας «σήμα συναγερμού» όπως αναφέρει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου που προσθέτει : «ειδικά για την Αττική και συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, έστειλαν στη διάρκεια σύσκεψης για την πορεία της επιδημίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική», δήλωσε ο Πρωθυπουργός».

Ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια σύσκεψη επεσήμανε ότι «Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.