
Τρία κρανία ελεφάντων που χρονολογούνται πριν από 7,7 εκατομμύρια χρόνια ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές στην Καισάρεια, στην κεντρική Τουρκία.
Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν το 2018 έπειτα από αναφορά ενός βοσκού το 2017 κοντά στο φράγμα Γιαμούλα, συνεχίζονται υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Μουσείου Καισάρειας και με τη χορηγία της πόλης.
Τα κρανία εντοπίστηκαν στην περιοχή Κοτσασινάν κατά μήκος του ποταμού Κιζιλιρμάκ. Οι ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως ποικιλία απολιθωμάτων, συμπεριλαμβανομένων υπολειμμάτων προϊστορικών καμηλοπαρδάλεων, ελεφάντων, μαμούθ, ρινόκερων, κατσικιών, αντιλόπων, χελωνών και χοίρων.
Kayseri’de 7,7 milyon yıllık 3 fil kafatası bulundu!#kayserihaber #fosil #filkafatası #yamula #kazıhttps://t.co/xjTlcsOIOc
— Kayseri Haber (@KayseriHaberGzt) September 11, 2025
Ο αρχαιολόγος Ομέρ Νταγκ δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι η ομάδα του κάνει ανασκαφές γύρω από το φράγμα, και εστιάζει πλέον κυρίως σε απολιθώματα ελεφάντων.
«Μπορούμε να ονομάσουμε τη φετινή χρονιά, χρονιά του ελέφαντα», είπε ο Νταγκ. «Από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές το 2018, είχαμε βρει δύο κρανία. Αλλά φέτος, σε μία μόνο σεζόν, ανακαλύψαμε τρία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ενώ οι χαυλιόδοντες ήταν κάπως κατεστραμμένοι, ένα κρανίο βρέθηκε με την κάτω γνάθο άθικτο.
Η ραδιομετρική ανάλυση χρονολόγησε τις ανασκαφές στην Καισάρεια περίπου 7,7 εκατομμύρια χρόνια πριν, με τα περισσότερα απολιθώματα ελεφάντων να βρίσκονται στην περιοχή Σεβρίλ, η οποία πλέον ονομάζεται «ζώνη ελεφάντων».
Ο αρχαιολόγος υπογράμμισε τη σημασία των ανασκαφών λόγω του μεγέθους και της διατήρησης των απολιθωμάτων της μεγαπανίδας, τα οποία έχουν προσελκύσει διεθνή επιστημονική προσοχή.
«Η συγκέντρωση ελεφάντων σε ορισμένα σημεία και η παρατηρούμενη πυκνότητα παρέχουν πληροφορίες για την παλαιογεωγραφία του χώρου», δήλωσε ο Νταγκ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.