Power Pass: Χαμένοι όσοι δεν είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής – Ποιοι είδαν χαμηλό αλλά και αρνητικό εκκαθαριστικό

Οι επιδοτήσεις ακύρωσαν τις αυξήσεις του τελευταίου εξαμήνου

Power Pass: Χαμένοι όσοι δεν είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής – Ποιοι είδαν χαμηλό αλλά και αρνητικό εκκαθαριστικό

Πολύ μικρότερο του αναμενομένου ήταν τελικά το πρόβλημα που θα έλυνε το Power Pass, αφού με τις απανωτές επιδοτήσεις λογαριασμών 9 μηνών (από τον Σεπτέμβριο 2021 μέχρι Ιούλιο 2022) φαίνεται ότι το πρόβλημα της αυτόματης Ρήτρας Αναπροσαρμογής στα συμβόλαια, επιλύθηκε ήδη για τους περισσότερους καταναλωτές.

Αυτό αποκαλύπτεται από την ως τώρα πορεία της εκκαθάρισης για τις Επιστορφές Ρήτρας Αναπροσαρμογής έως 60% ή έως 600 ευρώ. Και ουσιαστικά κλείνει κι ένα κεφάλαιο μεγάλης παραφιλογίας, όχι τόσο γιατί πήραν πολλοί πίσω τα λεφτά τους, αλλά γιατί αποδεικνύεται ποιοι είναι ως τώρα οι κερδισμένοι από τις επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων που ήδη δόθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά και ποιοι οι χαμένοι πίσω από τον θόρυβο που προκλήθηκε με την περιβότητη «Ρήτρα».

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στατιστικά στοιχεία –καθώς οι πληρωμές συνεχίζονται και από αυτήν την εβδομάδα για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους- οι πληροφορίες είναι πλέον άφθονες και επιδέχονται ερμηνειών, αφού τα εκκαθαριστικά Power Pass είναι το πιο διαδεδομένο θέμα συζήτησης στις πλατείες, στις παραλίες, στο διαδίκτυο και στα κανάλια.

Από αυτά προκύπτει όμως ότι, τελικά, μεγάλοι χαμένοι βγαίνουν μόνον νοικοκυριά που δεν είχαν καθόλου Ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς τους (ή Ρήτρα ΟΤΣ όπως λέγεται εδώ και μια 5ετία που ισχύει στα προγράμματα συμβολαίων)!

Αυτοί μπορεί μεν να είδαν αυξήσεις εν συγκρίσει με πέρυσι, αλλά για άλλους λόγους και όχι λόγω Ρήτρας: πχ επειδή έληξαν και άλλαξαν ή «έσπασαν» παλαιά συμβόλαια και ορίστηκε νέα τιμή κιλοβατώρας από εκείνη που έδινε η παλαιά προσφορά πχ (πχ 18 ή 25 λεπτά αντί 6 που είχαν από κάποιο σταθερό ή κυμαινόμενο πρόγραμμα) αλλά σε αυτό δεν έχει παίξει κανέναν ρόλο η περιβόητη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Οι επιδοτήσεις δόθηκαν για προς εκμηδενισμό της Ρήτρας, αλλά για συμβόλαια όπου δεν φταίει σε τίποτα η Ρήτρα, λεφτά οι καταναλωτές δεν πήραν!

Η δυσάρεστη έκπληξη πολλών λοιπόν ήταν ότι τώρα ανακάλυψαν πως… δεν ξέρουν τι συμβόλαιο έχουν! Και μπορεί 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά να έχουν κάνει οικιακές συνδέσεις σε 20 διαφορετικούς παρόχους ρεύματος, στην πραγματικότητα όμως ισχύουν πάνω από 100 διαφορετικά «πακέτα» τιμολόγησης ρεύματος: σταθερά ή κυμαινόμενα, σταθερής περιόδου ή αορίστου χρόνου, με τιμές που κλείστηκαν προ διετίας ή πιο πρόσφατα, με επιδότηση ΚΟΤ ή χωρίς κλπ.

Με βάση όλα τα ως τώρα δεδομένα πάντως:

1. από τα 4,2 εκατ οικιακά «ρολόγια» σε όλη τη χώρα, αίτηση έκαναν ούτε 3 εκατομμύρια. Έκριναν ίσως ότι δεν είχαν επιβάρυνση ή είχαν ελάχιστη ανάγκη την επιδότηση

2. εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές είδαν αρνητικά εκκαθαριστικά , της τάξεως για παράδειγμα των -13 ευρώ ή και περισσότερα. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις που «κόπηκαν» κυρίως γιατί είχαν σταθερά τιμολόγια χωρίς ρήτρα ή είχαν λάβει ήδη επιδότηση ΚΟΤ έως 95% ή 100%. Όλοι αυτοί αποδεικνύεται δηλαδή ότι ήταν ήδη υπερ-επιδοτημένοι από τους λογαριασμούς που είχαν ήδη λάβει! Δεν θα του ζητηθεί να δώσουν πίσω τα λεφτά πάντως.

3. εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές βλέπουν εκκαθαριστικά από 1 έως 17,99 ευρώ, που δεν τα πληρώνονται. Αποδεικνύεται ότι είχαν επωμιστεί πολύ χαμηλή ρήτρα, κάτω από 30 ευρώ στο 6μηνο ή ούτε 5 ευρώ το μήνα.

Σχεδόν όλοι οι παραπάνω δεν πλήρωσαν σχεδόν τίποτα παραπάνω σε Ρήτρα, για να αναμένουν ότι θα λάβουν επιστροφές 600 ευρώ.

4. Στην πλειοψηφία τους, 2 από τα 3 εκατομμύρια νοικοκυριά πήραν επιστροφή το 60% από ό,τι Ρήτρα αναπροσαρμογής πλήρωσαν. Για κάποιους ήταν 400 ή 500 ευρώ αλλά και αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουν επιδοτηθεί συνολικά κατά 80% μέχρι σήμερα (60% από το Power pass και 20% από τους λογαριασμούς) οπότε η τελική δική τους επιβάρυνση δεν υπερβαίνει το 20%.

Ως τάξη μεγέθους μάλιστα, καθώς η μέση επιδότηση «κατά κεφαλήν» ανέρχεται σε 120 ευρώ, αυτό αναλογικά σημαίνει ότι η μέση επιβάρυνση από Ρήτρα Αναπροσαρμογής ήταν 200 ευρώ (σσ: υπήρχαν μεν πάνω από 600 ευρώ αλλά και κάτω από 30 ευρώ) ενώ τελικά η μέση επιβάρυνση Ρήτρας ΟΤΣ / αναπροσαρμογής ή όπως αλλιώς λεγόταν σε κάθε συμβόλαιο φτάνει στα 80 ευρώ ανά νοικοκυριό που επιδοτήθηκε.

Αντιθέτως, όπως ήδη σημειώθηκε, εκατοντάδες χιλιάδες άλλα νοικοκυριά με παλαιά σταθερά τιμολόγια ή με επιδότηση ΚΟΤ, έλαβαν και επιπλέον ενισχύσεις (από κράτος ή από τους παρόχους) χωρίς να έχουν καμία απολύτως επιβάρυνση.

Για παράδειγμα: κυρία αναρωτιόταν γιατί της κατέβαλαν μια τόσο χαμηλή επιστροφή Ρήτρας (21,6 ευρώ). Η απάντηση είναι προφανώς πως πλήρωσε 36 ευρώ για ρήτρα σε 6 μήνες. Δηλαδή 6 ευρώ το μήνα ήταν η όλη επιβάρυνση και απομειώθηκε ήδη πλέον σε 2,4 ευρώ (-60% λόγω επιδότησης). Για αυτό το ποσό έκανε αίτηση και από αυτό της επεστράφη το 60%.

Αντιθέτως άλλη κυρία αναρωτιέται γιατί δεν της κατεβλήθησαν τα 12 ευρώ που δείχνει το εκκαθαριστικό της. Στην περίπτωσή της η συνολική επιβάρυνση ήταν 20 ευρώ σε 6 μήνες. Το 60% είναι κάτω από 18 ευρώ. Αν όμως μαζί με τον λογαριασμό Ιουνίου βρεθεί ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής ξεπέρασε τα 30 ευρώ, τότε θα λάβει επιστροφή το 60% ή τουλάχιστον 18 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

5. Ειδική κατηγορία είναι κάποιες χιλιάδες καταναλωτών οι οποίοι έλαβαν το πλήρες ποσό της επιδότησης των 600 ευρώ.

power-pass-1
power-pass-2

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.