ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου

Ποιες μετοχές δεν άντεξαν στην πίεση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου
Στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου ένα μήνα διολίσθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να εισέρχεται με το… αριστερό στον Σεπτέμβριο, χάνοντας και τις στηρίξεις των 850 μονάδων. Πλέον, ο δρόμος προς τις 800 μονάδες «φαντάζει» ορθάνοιχτος, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις, υπό τον κλοιό της διεθνούς αβεβαιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη πτώση κατά 1,54% και διαμορφώθηκε στις 843,17 μονάδες, χάνοντας 13 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (856,36 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 842,70 έως 854,71 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 63,5 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος «συντήρησε» την έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών, καθώς σήμερα τερμάτισε στο -1,91% και τις 545 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχώρησε στο -2,8% και «δοκίμασε» το όριο του 0,90 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να ακολουθεί στο -1,6% και το 0,90 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στο -1,4% και τα 3,18 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς εμφάνισε κάμψη κατά περίπου 1% και βρέθηκε στο 1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -1,62% 0,9092 ευρώ
Eurobank -2,86% 0,9034 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -1,36% 3,18 ευρώ
Πειραιώς -0,95% 1,038 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,58% και 2.028 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola κατακρημνίστηκε στο -2,9% και τα 22,6 ευρώ, καθώς δέχθηκε διαδοχικές εντολές πώλησης. Άνω του 3% συρρικνώθηκε η μετοχή της Jumbo, ενώ η μετοχή της Motor Oil έχασε 2,6%. Οι μετοχές των Mytilineos και ΟΤΕ, παράλληλα, περιορίστηκαν κατά 2,3%, ενώ απώλειες τουλάχιστον 2% παρουσίασαν οι μετοχές των Viohalco και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Sarantis αυξήθηκε στο +3,6% και τα 6,2 ευρώ. Άνοδο κατά 1,3% σημείωσε, επίσης, η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,66% και 1.335 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε αρνητικά στο -4,4% και το 1,95 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Fourlis και Πλαστικά Θράκης απώλεσαν 3%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 23 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 73 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο
ΟΤΕ -2,27% 11,1 εκατ. ευρώ
Εθνική Τράπεζα -1,36% 10,7 εκατ. ευρώ
Eurobank -2,86% 5 εκατ. ευρώ
Motor Oil -2,60% 4,7 εκατ. ευρώ
Alpha Bank -1,62% 4,6 εκατ. ευρώ
Jumbo -3,09% 4 εκατ. ευρώ
ΟΠΑΠ +1,29% 3,6 εκατ. ευρώ
ΔΕΗ -0,96% 3,4 εκατ. ευρώ
Mytilineos -2,37% 2,7 εκατ. ευρώ

Ανοιχτός ο δρόμος για τις 800 μονάδες

Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε την πλαγιο-καθοδική κίνηση, χάνοντας και τις σημαντικές στηρίξεις των 850 μονάδων, η διάσπαση των οποίων αναμένεται να οδηγήσει προς νέα χαμηλά σημεία. Οι επενδυτές, εξάλλου, εξακολουθούν να φοβούνται την ανάληψη περιττού ρίσκου και προτιμούν τις ρευστοποιήσεις, κατοχυρώνοντας τα όποια κέρδη τους και θωρακίζοντας το χαρτοφυλάκιό τους.

Η «εικόνα» στις αγορές, όπως έχει διαφανεί τελευταία, παραμένει αρκετά ζοφερή, καθώς οι traders καλούνται να διαχειριστούν μια αρκετά σύνθετη και δυσμενής κατάσταση. Από τη μία πλευρά, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά, η σφιχτή νομισματική πολιτική και η ενεργειακή κρίση απειλούν την οικονομία με ύφεση.

Και μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον, τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανακύψει και ο πολιτικός παράγοντας, με τη χώρα να βρίσκεται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο μακράς διάρκειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημοσιονομική πειθαρχία. Την ίδια ώρα, αμφίβολη θεωρείται και η επόμενη ημέρα των εκλογών, καθώς πλέον το σενάριο μιας συγκυβέρνησης μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φαντάζει αρκετά δύσκολο (υπό τις παρούσες συνθήκες).

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες άνω του ψυχολογικού ορίου του 4% (σήμερα στο 4,213%), με τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) να καθορίζονται στις 260 μονάδες βάσης.

Έτσι, δεν αποκλείεται το δυσμενές σενάριο για τη μετέπειτα πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να επικρατήσει και τις επόμενες ημέρες, με τον Γενικό Δείκτη να «δοκιμάζει» ακόμα και τις στηρίξεις των 800 ή και των 778 μονάδων (χαμηλό έτους).

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,51% και τις 408 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,36%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,60% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,89%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 1,82%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones διολισθαίνει κατά σχεδόν 150 μονάδες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την καθοδική πορεία εν μέσω των ανησυχιών για τη διεθνή ζήτηση. Τα συμβόλαια WTI, ενδεικτικά, καθορίζονται στο -2,24% και τα 87,54 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -2,02% και τα 93,71 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, μειώνεται στο -1,11% και τα 1.707 δολάρια ανά ουγγιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.