ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τα κυβερνητικά lockdown διέλυσαν τους πολίτες: Μια «πανδημία» κατάθλιψης με θύματα κυρίως νέους και γυναίκες

Τα κυβερνητικά lockdown διέλυσαν τους πολίτες: Μια «πανδημία» κατάθλιψης με θύματα κυρίως νέους και γυναίκες

Ο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις την πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησαν μια νέα «πανδημία», αυτή της κατάθλιψης, σύμφωνα με κλινική μελέτη.

Τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «The Lancet», συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Στο πλαίσιο της ανάλυσης διενεργήθηκε μία συστηματική ανασκόπηση των δεδομένων για την επίπτωση των ψυχικών νοσημάτων και την κατάθλιψη την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2020 έως και 29 Ιανουαρίου 2021 καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού.

Τα δεδομένα αναλύθηκαν σε μία μετανάλυση για να εκτιμηθεί η αλλαγή της επίπτωσης των ψυχικών αυτών νοσημάτων πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω κάποιων δεικτών, όπως η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων SARS-CoV-2. Οι δείκτες αυτοί φάνηκε να οδηγούν σε αυξημένη επίπτωση καταθλιπτικής διαταραχής, με τις γυναίκες και τους νεότερους ανθρώπους να επηρεάζονται περισσότερο, συγκριτικά με τους άνδρες και τους μεγαλύτερους ηλικιακά.

Έτσι υπολογίστηκαν 53,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής συνδρομής παγκοσμίως, μία αύξηση της τάξης του 27,6%, με συνολική επίπτωση 3152,9 περιπτώσεις ανά 100000 άτομα πληθυσμού. Επίσης καταγράφηκαν 76,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών, αύξηση τάξεως 25,6%, με συνολική επίπτωση 4802,4 περιπτώσεις ανά 100000.

Συνολικά οι καταθλιπτικές διαταραχές υπολογίστηκε ότι ευθύνονται 49,4 εκατομμύρια έτη αναπηρίας και οι αγχώδεις για 44,5 εκατομμύρια έτη αντίστοιχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ αναφέρουν ότι η πανδημία έχει επιφέρει την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα ψυχικής υγείας σε όλα τα κράτη του κόσμου, και να εφαρμοστούν στρατηγικές για τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.