ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τα πρώιμα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα

Τα πρώιμα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μία ασθένεια που προκαλεί απώλεια μνήμης και έχει αυξητική τάση. Εκτιμάται πως μέχρι το 2025, το ποσοστό του Αλτσχάιμερ στην Αμερική προβλέπεται να αυξηθεί κατά 12,5% καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.

Για τον λόγο αυτό οι νευρολόγοι προτρέπουν όλους μας να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να εντοπίσουμε τα πιθανά πρώιμα συμπτώματα, καθώς έτσι με την κατάλληλη αξιολόγηση και αγωγή των γιατρών μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της εκφυλιστικής νόσου έχοντας μια όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ;

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας που περιλαμβάνει αλλαγές στη μνήμη, τη σκέψη και την κρίση που τελικά παρεμποδίζουν την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί αυτόνομα.

Περίπου 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ, σήμερα. Οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε άτομα άνω των 65 ετών και η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Αν και το Αλτσχάιμερ δεν έχει επί του παρόντος καμία θεραπεία, ένα φάρμακο που ονομάζεται aducanumab* (εμπορικό σήμα Aduhelm) μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.(σ.σ. Η αντουκανουμάμπη* σύμφωνα με τη wilkipedia είναι μία νέα δραστική φαρμακευτική ουσία -είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα- η οποία εγκρίθηκε για τη νόσο Αλτσχάιμερ, τον Ιούνιο του 2021.Το εν λόγω φάρμακο θα χορηγείται από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Biogen σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία Eisai).

Τα ανησυχητικά σημάδια που πρέπει να να εφιστήσετε την προσοχή

«Τα προβλήματα μνήμης είναι συνήθως ένα από τα πρώτα σημάδια γνωστικής εξασθένισης που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ», αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης.

Τα σημάδια που υποδηλώνουν την ύπαρξη της νόσου

  • Ξεχνάτε πρόσφατες πληροφορίες
  • Λησμονείτε πρόσφατα γεγονότα όπως μια συζήτηση
  • Ξεχνάτε σημαντικές ημερομηνίες
  • Κάνετε τις ίδιες ερωτήσεις επανειλημμένα
  • Κρατάτε σημειώσεις ή ζητάτε την αρωγή της οικογένειάς σας προκειμένου να σάς υπενθυμίσουν ένα γεγονός

Πού διαφέρει το Αλτσχάιμερ από την φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου

Το είδος της λήθης που μπορεί να σημαίνει Αλτσχάιμερ είναι πιο σοβαρό ή συχνό από τη λήθη που μπορεί να συμβεί με τη φυσιολογική γήρανση. Για παράδειγμα: Είναι φυσιολογικό να ξεχνάτε περιστασιακά πού βάζετε τα κλειδιά σας. Αλλά αν έχετε συχνά πρόβλημα να τα εντοπίσετε θα μπορούσε ίσως να είναι ένα σημάδι άνοιας.

Άλλα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στον σχεδιασμό ή την επίλυση προβλημάτων
  • Δυσκολία ολοκλήρωσης γνωστών εργασιών στο σπίτι, στην εργασία ή στον ελεύθερο χρόνο
  • Σύγχυση σχετικά με το χρόνο ή τον τόπο
  • Προβλήματα ισορροπίας ή συντονισμού
  • Δυσκολία στην εύρεση μιας σωστής λέξης ή προβλήματα στην ομιλία και στη γραφή
  • Μειωμένη ή κακή κρίση
  • Οικειοθελή απόσυρση από κοινωνικές δραστηριότητες ή εργασία
  • Αλλαγές στη διάθεση ή την προσωπικότητα

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παρουσιάζει συμπτώματα Αλτσχάιμερ, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να ζητήσετε μια διεξοδική ιατρική αξιολόγηση από έναν γεροντολόγο ή έναν νευρολόγο. Πιθανώς η απώλεια μνήμης να μην οφείλεται στην άνοια και η ρίζα του προβλήματος να έχει σχέση με την αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη. Όπως και να έχει η ιατρική αξιολόγηση αποτελεί μονόδρομο όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας eatthis.com.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.