ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Μέτρα lockdown για εμβολιασμένους θέλουν οι «ειδικοί»: «Λάθος να τους λέμε ότι είναι ασφαλείς – Δεν είναι»

Lockdown σε εμβολιασμένους θέλουν οι «ειδικοί» - Θα «κλειδώσουμε» μόνο τους ανεμβολίαστους λέει η κυβέρνηση

Μέτρα lockdown για εμβολιασμένους θέλουν οι «ειδικοί»: «Λάθος να τους λέμε ότι είναι ασφαλείς – Δεν είναι»

Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί τα τελευταία 24ωρα, καθώς οι «ειδικοί» επιμένουν ότι πρέπει να επιβληθούν μέτρα τύπου lockdown και για τους εμβολιασμένους και να σταματήσει το αφήγημα ότι είναι «ασφαλείς», ενώ από την άλλη η κυβέρνηση επιμένει ότι υπάρχει «πανδημία ανεμβολίαστων», ότι οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν και ότι τα μέτρα τα οποία θα επιβληθούν θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Αρχικά να τονίσουμε ότι φαίνεται ήδη δεδομένο ότι σύντομα θα ανακοινωθούν νέα μέτρα, παρόλο που μόλις χθες τέθηκαν σε εφαρμογή τα προηγούμενα, ενώ άγνωστο προς το παρόν παραμένει εάν αυτά θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.

Επί της ουσίας οι «ειδικοί» λειτουργούν ως «λαγοί», καθώς προετοιμάζουν το έδαφος για μέτρα lockdown σε εμβολιασμένους, ώστε να μην πέσει όλο το ανάθεμα στην κυβέρνηση.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μίλησαν σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή και επί της ουσίας συμφώνησαν ότι πρέπει να επιβληθούν μέτρα και σε εμβολιασμένους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν απέρριψαν το γενικό lockdown.

«Ο ρυθμός αναπαραγωγής της πανδημίας έχει αυξηθεί σε σχεδόν 1,5. Αυτό σημαίνει ότι 2 ασθενείς με κορωνοϊό, μπορούν να κολλήσουν τρεις ανθρώπους. Υπάρχουν 26 περιοχές που καταγράφουν ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας και υπάρχουν περιοχές, κυρίως στην Ήπειρο, όπου ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι πάνω από 2, άρα 2 ασθενείς μπορούν να μολύνουν άλλους 4 ανθρώπους», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, «μετά από τα μέσα Νοεμβρίου θα δούμε ένα “φρένο” στην αύξηση των κρουσμάτων, λόγω των μέτρων που τέθηκαν τώρα σε ισχύ, όμως θα αργήσουμε να δούμε μια “αναστροφή”, αυτή μπορεί να την περιμένουμε από τις 10 Δεκεμβρίου και μετά».

Για την άρνηση της κυβέρνησης για νέο lockdown ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως «καμία κοινωνία δεν μπορεί να αποκλείσει όπλα, όπως το lockdown, από την φαρέτρα της, όταν έχει να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο κίνδυνο, με αυξητική δυναμική. Ακόμη και τεχνοκρατικά, αν γεμίσει το ΕΣΥ από τα κρούσματα, για να υπάρξει ένα απότομο «φρενάρισμα», αυτό που μπορείς να κάνεις είναι lockdown. Είναι μια στάση των κυβερνήσεων της Ευρώπης, να πουν στους πολίτες τους “ελάτε να το σώσουμε, χωρίς να πάμε σε lockdown”».

Η Αθηνά Λινού τόνισε ότι «είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι έχει επικρατήσει η άποψη πως οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς και ότι τα μέτρα απευθύνονται μόνο στους ανεμβολίαστους, καθώς και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν την νόσο και θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα, διότι θα συνεχίσουμε να έχουμε αυξημένα κρούσματα».

«Για τα μέσα μεταφοράς έχω προτείνει απλούς τρόπους για να βελτιωθεί η κατάσταση, με κόστος οικονομικό, πέρα από το ανθρώπινο – κοινωνικό – ψυχολογικό, μικρότερο από το κόστος που πληρώνουμε για νοσηλείες, χαμένες εργατοώρες και χαμένα παραγωγικά χρόνια από τους ανθρώπους που πεθαίνουν. Το πρώτο μέτρο είναι να αντικαταστήσουμε τα λεωφορεία, με λεωφορεία τα παράθυρα των οποίων ανοίγουν», επεσήμανε η κ. Λινού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός lockdown, η κ. Λινού ανέφερε «αν θα πάμε ή όχι σε lockdown είναι καθαρά πολιτική απόφαση, που θα πρέπει να ζυγίσει και την κατάσταση την επιδημική και την κατάσταση στην κοινωνία. Τα μηνύματα που στέλνονται πολιτικά είναι νομίζω σε λάθος κατεύθυνση, διότι και μέσω της καμπάνιας που γίνεται, οι εμβολιασμένοι θεωρούν ότι είναι πλήρως καλυμμένοι, ενώ δεν είναι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.