Τηγανητά: Κατά πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τηγανητά: Κατά πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τηγανητές πατάτες, τηγανητό κρέας και άλλα φαγητά που μαγειρεύονται με αυτό τον τρόπο μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι γυναίκες που τρώνε πάνω από μία μερίδα τηγανητό κοτόπουλο ή τηγανητά ψάρια την εβδομάδα, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και θανάτου, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση τηγανητών τροφών σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, αλλά και θάνατο από καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Wei Bao, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.

Ο Βao και οι συνεργάτες του άντλησαν στοιχεία από την μακροχρόνια μελέτη Women’s Health Initiative, η οποία επικεντρώνεται στις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Σχεδόν 107.000 γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 50 και 79 ρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι γυναίκες εγγράφηκαν στη μελέτη από το 1993 έως το 1998 και οι ερευνητές τις παρακολούθησαν μέχρι το Φεβρουάριο του 2017.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο δεκαετιών, 31.588 γυναίκες πέθαναν, 9.320 από καρδιοπάθειες, 8.358 από καρκίνο και 13.880 από άλλες αιτίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν πολλά τηγανητά είχαν και άλλα προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς τους.

Το ένα τρίτο των γυναικών που έτρωγαν ένα ή περισσότερα τηγανητά γεύματα εβδομαδιαίως ήταν παχύσαρκες, όπως και το 44% όσων κατανάλωναν περισσότερες από μία μερίδες τηγανητού φαγητού την ημέρα.

Πάνω από τις μισές ασθενείς δεν ακολουθούσαν τις συστάσεις για 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ενώ περίπου το 40% από αυτές ήταν πρώην καπνίστριες.

Ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψιν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου, τα τηγανητά αποτελούσαν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Οι γυναίκες που έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες την ημέρα είχαν 8% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσες δεν έτρωγαν τηγανητά.

Μια ή περισσότερες μερίδες τηγανητού κοτόπουλου την ημέρα συνδέονταν με 13% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 12% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες.

Μία ή περισσότερες μερίδες τηγανητών ψαριών ή θαλασσινών την ημέρα συνδέθηκε με 7% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 13% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακού θανάτου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να συνδέουν τα τηγανητά φαγητά με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.