ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για την ιχνηλάτηση των επαφών – Αυτά είναι τα 7 κρούσματα στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για την ιχνηλάτηση των επαφών – Αυτά είναι τα 7 κρούσματα στην Ελλάδα

Χθες, στα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν ανακοινωθεί μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, προστέθηκαν άλλα τρία, ένα στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα.Το ντόμινο της εγχώριας μετάδοσης της λοίμωξης με κορωνοϊό SARS-CoV-2 ξεκίνησε και στην χώρα μας.

Αγώνας δρόμου για να εντοπιστούν οι επαφές

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η ιχνηλάτηση των επαφών όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μια διαδικασία απαιτητική και δύσκολη μέσω της οποίας επιχειρείται αν όχι η διακοπή, ο περιορισμός της εγχώριας μετάδοσης της λοίμωξης.

Ειναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, χαρακτήρισε “επίπονη” την προσπάθεια της ιχνηλάτησης των επαφών των τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, είχαν ελεγχθεί περί τα 153 δείγματα που ελήφθησαν από ανθρώπους γύρω από τα τέσσερα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα για κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Αττικόν και ΑΧΕΠΑ.

Από τα τα τρία νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν από τα Εργαστήρια Αναφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα δύο χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως στενές επαφές των άλλων, επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Και προστίθενται στο πρώτο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης που ήταν το 10χρονο παιδι της 38χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία αναφέρθηκε ως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης του κορωνοϊού στη χώρα μας την περασμένη Τετάρτη.

Από τα επτά κρούσματα τα τέσσερα είναι “εισαγόμενα”, αφορούν δηλαδή ανθρώπους (τρεις γυναίκες και έναν άνδρα) που είχαν ταξιδέψει σε περιοχή με επιδημία της λοίμωξης του κορωνοϊού, στη βόρεια Ιταλία, μολύνθηκαν με τον ιό και εμφάνισαν συμπτώματα της λοίμωξης όταν επέστρεψαν στη χώρα μας. Οι δυο εξ αυτών έχουν μεταδώσει τον ιό σε άλλα τρία άτομα, η μία στο 10χρονο παιδί της και σε φίλη της, και η άλλη σε άνδρα του στενού περιβάλλοντος της.

Συγκεκριμένα, και όπως ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου από τον καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, πρόκειται για δύο εγχώριες, δευτερογενείς μεταδόσεις του κορωνοϊού.

Η πρώτη περίπτωση αφορά μία Ελληνίδα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος (είναι η επιχειρηματίας και διαμερισματική σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη η οποία αποτέλεσε και το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας την περασμένη Τετάρτη). Η δεύτερη αφορά έναν Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, δηλαδή της εργαζόμενης της Τράπεζας Πειραιώς η οποία ανακοινώθηκε ότι έχει μολυνθεί την περασμένη Πέμπτη. Σημειώνεται πως και οι δύο γυναίκες νοσηλεύονται από την ημέρα της διάγνωσής τους στο ΑΧΕΠΑ και το Αττικόν, αντίστοιχα, που είναι νοσοκομεία Αναφοράς και η εικόνα τους χαρακτηρίστηκε εξαρχής καλή, καθώς είχαν ήπια συμπτώματα της ίωσης.

Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύεται και το ηλικίας 10 ετών παιδί της 38χρονης, επίσης σε καλή κατάσταση. Ο σύζυγος και η μητέρα της γυναίκας βρέθηκαν αρνητικοί και έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν επισταμένως την υγεία τους και να περιορίσουν τις δραστηριοτητές τους. Το ίδιο συνεστήθη και στους συνεπιβάτες της στην αεροπορική πτήση καθώς και σε όσους άλλους ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της.

Πλέον, και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού της 38χρονης προστέθηκε και μια εκπαιδευτικός, φίλη της, η οποία νοσηλεύεται από χθες επίσης στο ΑΧΕΠΑ.

Στο επίκεντρο της ιχνηλάτησης των ειδικών βρίσκονται οι επαφές της γυναίκας που ανακοινώθηκε την περασμενη Πέμπτη ως το τρίτο κρούσμα, μια γυναίκα η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο με την κόρη της.

Η ίδια παραμενει νοσηλευόμενη στο Αττικόν απο τότε παρακολουθώντας παράλληλα με αγωνία την εξέλιξη της απόμονωσης και του ελέγχου της κόρης της στο Λονδίνο – διότι η 16χρονη είχε ταξιδέψει με δεκάδες άλλα παιδιά από το Κολέγιο Αθηνών στη βρετανική πρωτεύουσα μετα το ταξίδι της στην Ιταλία. Αμέσως μολις η μητέρα της βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό σήμανε συναγερμός, οι μαθητές επέστρεψαν στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής και τους δόθηκαν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τυχόν συμπτώματα. Ωστόσο, η κόρη της τραπεζικής υπαλλήλου, όπως και ένας άλλος μαθητής έχουν μείνει στο Λονδίνο – αναμένουν το αποτελεσμα του μοριακού ελέγχου στον οποίο υποβλήθηκαν που εκτιμάται ότι θα δοθεί την ερρχόμενη Τρίτη. Σημειωτέον πως είχε ανακοινωθεί ότι ο γιος της γυναίκας, μαθητής γυμνασίου, βρέθηκε αρνητικός.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, η γυναίκα έχει μεταδώσει τον ιό σε άλλο πρόσωπο, σε “Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας” όπως αναφέρεται.

Εισαγόμενα κρούσματα αποτελούν το περιστατικό που αφορά εκπαιδευτικό από τη δυτική Αττική (ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή), καθώς και ένα ακόμη που ανακοινώθηκε χθες και αφορά Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Άλλοι 35 θάνατοι στην Κίνα

Άλλους 35 θανάτους από το κορονοϊό κατέγραψε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, με τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά στους 2.870.

Πάντως, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι μειωμένος σε σύγκριση με τους 47 νεκρούς της Παρασκευής, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, οι αρχές κατέγραψαν 573 κρούσματα (τα 570 στην επαρχία Χουμπέι), ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχαν επιβεβαιωθεί 427.

Πρώτο κρούσμα ανακοίνωσε η Ιρλανδία – Τους πρώτους θανάτους από τον ιό καταγράφουν Αυστραλία και Ταϊλάνδη

Νέες χώρες προστίθενται σε όσες έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Έτσι, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην επικράτειά της, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για Ιρλανδό ο οποίος επέστρεψε από τη βόρεια Ιταλία.

Ο άνδρας, ο οποίος κατάγεται από την ανατολική Ιρλανδία, δέχεται «ιατρικές φροντίδες» στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» που έχει οριστεί, αφού κατόπιν εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαιώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ανέφερε το ιρλανδικό υπουργείο Υγείας.

«Το κρούσμα συνδέεται με ένα ταξίδι σε ζώνη που πλήττεται, τη βόρεια Ιταλία», πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι αρχές βρίσκονται στη διαδικασία της εξακρίβωσης το ταχύτερο δυνατόν όλων των επαφών του ασθενούς προκειμένου να «ενημερώσει» τα πρόσωπα αυτά και να τους δώσει «οδηγίες» προκειμένου «να αποφευχθεί μεγαλύτερη εξάπλωση» του κοροναϊού.

«Είχαμε προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο από τον Ιανουάριο», τόνισε ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας Σάιμον Χάρις.

Ένας αγώνας ράγκμπι ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ιταλίας και της Ιρλανδίας που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Δουβλίνο την 7η Μαρτίου αναβλήθηκε αυτή την εβδομάδα εξαιτίας της επιδημίας.

Στη γειτονική Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, καταγράφηκε επίσης το πρώτο κρούσμα, που προστέθηκε σε άλλα 23 που είχαν ήδη επιβεβαιωθεί στη Βρετανία. Πρόκειται για μια γυναίκα η οποία πέρασε από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου καθώς επέστρεφε από ένα ταξίδι στη βόρεια Ιταλία.

Πρώτος θάνατος στην Αυστραλία

78χρονος Αυστραλός, πρώην επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα ανοικτά της Ιαπωνίας, έγινε το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Ο ασθενής υπέκυψε νωρίς το πρωί σε νοσοκομείο του Περθ (νοτιοδυτικά), δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας.

Η σύζυγός του, 79 ετών, η οποία επίσης μολύνθηκε πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, νοσηλεύεται στο Περθ.

Πάνω από 700 κρούσματα του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα μεταξύ των επιβατών και των μελών του πληρώματος του Diamond Princess.

«Η διαδικασία της καραντίνας δεν ήταν τέλεια», ήταν το σχόλιο του διευθυντή του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Εθνικό Κέντρο Υγείας και Ιατρικής της Ιαπωνίας, του Νόριο Ομαγκάρι.

Το ζευγάρι ήταν ανάμεσα στους περίπου 160 Αυστραλού που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το πλοίο στα μέσα Φεβρουαρίου και επαναπατρίστηκαν. Εξακριβώθηκε πως είχε μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊού αφού επέστρεψε στη χώρα.

Διακομίστηκε σε μονάδα θεραπείας σε απομόνωση του νοσοκομείου του Περθ την 21η Φεβρουαρίου, ενώ άλλοι πρώην επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου τέθηκαν σε καραντίνα σε εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν άλλοτε ως καταυλισμός εργαζομένων σε ορυχεία κοντά στο Ντάργουιν (βόρεια).

Αρχικά, η κατάσταση του ζευγαριού δεν ενέπνεε καμία ανησυχία. Αλλά κατόπιν η υγεία του άνδρα επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα, σημείωσε ο Άντριου Ρόμπερτσον, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας.

Επέμεινε ότι το ζευγάρι τέθηκε σε απομόνωση πολύ γρήγορα και ότι δεν υπήρξε «κανένας κίνδυνος» για τον πληθυσμό ή το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Εξάλλου επίσης σήμερα, οι υγειονομικές αρχές στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας επιβεβαίωσαν το 26ο κρούσμα του κοροναϊού στην Αυστραλία, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για σαραντάρη που είχε ταξιδέψει στο Ιράν. Πρόκειται για τον δεύτερο Αυστραλό ο οποίος μολύνεται στη χώρα αυτή.

Τα υπόλοιπα κρούσματα του κορωνοϊού στην Αυστραλία είναι άνθρωποι που ζούσαν ή επισκέπτονταν την επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, επίκεντρο της επιδημίας.

Στην Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη κατέγραψε τον πρώτο της θάνατο από τον νέο κορωνοϊό.

Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα που έπασχε και από δάγκειο πυρετό πέθανε από τον covid-19, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασθενειών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.

Μέχρι στιγμης στην Ταϊλάνδη έχουν καταγραφεί 42 κρούσματα του νέου κορωνοϊού από τις 30 Ιανουαρίου. Από αυτούς τους ασθενείς οι 30 έχουν αναρρώσει και 11 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σύμφωνα με την Υπηρεσία.

Πρώτο κρούσμα στην Αρμενία

Η Αρμενία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού χθες Σάββατο, ένας πολίτης που επέστρεψε από το γειτονικό Ιράν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν στο Facebook.

Πρόκειται για έναν 29χρονο οποίος επέστρεψε στη χώρα του την Παρασκευή και επειδή δεν ένιωθε καλά επισκέφθηκε γιατρό.

“Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή”, πρόσθεσε ο Πασινιάν, επισημαίνοντας ότι οι αρχές σκοπεύουν να θέσουν σε καραντίνα όλους όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Η Αρμενία έκλεισε τα σύνορά της με το Ιράν και ανέστειλε τις αεροπορικές συνδέσεις με τη γειτονική χώρα πριν μία εβδομάδα. Το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας στη Μέση Ανατολή, με αρκετές γειτονικές του χώρες να ανακοινώνουν κρούσματα του covid-19 προερχόμενα από εκεί.

Νότια Κορέα: 376 νέα κρούσματα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 376 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωναϊό, γεγονός που αύξησε το σύνολό τους σε 3.526, από τα οποία θανατηφόρα ήταν 17, στη χώρα που έχει χτυπηθεί πιο βαριά από την ασθένεια COVID-19 μετά την Κίνα.

Περί το 90% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Ντέγκου, πόλη στο κεντρικό τμήμα της Νότιας Κορέας που μετατράπηκε σε επίκεντρο της κρίσης στη χώρα, καθώς και στην επαρχία Βόρεια Τσονγκσάνγκ, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν τα πρώτα τους κρούσματα αυτή την εβδομάδα, τρία σε κάθε χώρα.

Τέσσερα κρούσματα στο Μεξικό – Δύο στη Βραζιλία

Οι αρχές του Μεξικού ανέφεραν πως έχουν επιβεβαιώσει τέσσερα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας.

Δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Πόλη του Μεξικού, ένα στην πόλη Κουλιακάν (την πρωτεύουσα στη βορειοδυτική πολιτεία Σιναλόα) και άλλο ένα στην πόλη Τορεόν (στη βόρεια πολιτεία Κοαουίλα), σύμφωνα με την εφημερίδα Excelsior.

Το κρούσμα στην Τορεόν, μια 20χρονη που επέστρεψε πρόσφατα από το Μιλάνο της Ιταλίας, επιβεβαιώθηκε χθες Σάββατο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στην Ιταλία, όπως και στο Ιράν, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, ενώ στη Γαλλία έφθασαν τα εκατό. Οι κυριότερες εστίες του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 συνεχίζουν πάντως να είναι η Κίνα, όπου η επιδημία μοιάζει να επιβραδύνεται, και η Νότια Κορέα.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας εξάλλου ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε το δεύτερο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για 32χρόνο στο Σαν Πάουλου ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία και επέστρεψε στη χώρα την Πέμπτη μαζί με τη σύζυγό του. Παρότι φόραγε συνεχώς μάσκα στο ταξίδι και στην πτήση, παρουσίασε συμπτώματα την ημέρα της άφιξής του και πήγε στο νοσοκομείο την Παρασκευή, σύμφωνα με τις αρχές. Η σύζυγός του είναι ασυμπτωματική.

Το πρώτο κρούσμα, ένας άνδρας 61 ετών που επέστρεψε πρόσφατα από την Ιταλία, αναρρώνει σε καραντίνα στο σπίτι του στο Σαν Πάουλου.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ), από την ασθένεια COVID-19 έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός Κίνας τουλάχιστον 86 άνθρωποι.

Στην Ιαπωνία

Ένας άνδρας περίπου 70 ετών πέθανε στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας χθες Σάββατο το βράδυ, αφού βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Χοκάιντο ανακοίνωσε ότι ο ασθενής νοσηλευόταν από τις 17 Ιανουαρίου για άλλο λόγο, όμως μερικές εβδομάδες αργότερα εμφάνισε συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης και τελικά βρέθηκε θετικός στον ιό SARS-CoV-2.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας μετέδωσαν πως οι αρχές υποπτεύονται ότι ο άνδρας μολύνθηκε από τον νέο κοροναϊό ενώ νοσηλευόταν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο θάνατος αυτός ανεβάζει σε έξι τους νεκρούς από την ασθένεια covid-19 στην Ιαπωνία, επιπλέον των έξι θανάτων που έχουν καταγραφεί στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess το οποίο βρισκόταν σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.