ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Θέμα με τα self test: Πολλές χιλιάδες βγήκαν ψευδώς θετικά -Ποιοι εργαζόμενοι θα κάνουν υποχρεωτικά 2 φορές την εβδομάδα

Θέμα με τα self test: Πολλές χιλιάδες βγήκαν ψευδώς θετικά -Ποιοι εργαζόμενοι θα κάνουν υποχρεωτικά 2 φορές την εβδομάδα

Μέγα θέμα έχει δημιουργηθεί με την αξιοπιστία των self test, καθώς χιλιάδες βγήκαν ψευδώς θετικά.

Το μεσημέρι της Δευτέρας σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας προσήλθαν 10 παιδιά με τους γονείς τους τα οποία είχαν κάνει self test για να πάνε στο σχολείο και είχαν βγει θετικά.

Αμέσως έγιναν rapid test όπως προβλέπεται, αλλά και μοριακά, όπως ζήτησαν οι γονείς και αποδείχτηκε ότι και τα δέκα self test ήταν ψευδώς θετικά αφού τα rapid βγήκαν αρνητικά!

Και δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Την Κυριακή στη Λαμία και κατά τη διαδικασία των δωρεάν rapid test στην οδό Φιλίας, προσήλθαν πολίτες που προηγουμένως είχαν κάνει self test. Όπως ανέφερε το LamiaReport.gr από τα τρία θετικά αποτελέσματα, επιβεβαιώθηκε μόνο το ένα, ενώ από τα 21 θετικά δείγματα rapid, τουλάχιστον τα 6 ήταν με αρνητικό self test.

Αλαλούμ και στα Γιάννενα, καθώς σύμφωνα με το epiruspost.gr, οι μαθητές έκαναν το self test και μετά τον μεγάλο αριθμό θετικών αποτελεσμάτων, οι γονείς άρχισαν να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ. Έγινε επανέλεγχος με rapid test τόσο στην κεντρική πλατεία, όσο και στη μονάδα που λειτουργεί στο στρατόπεδο Βελισσαρίου και ψευδές αποτέλεσμα καταγράφηκε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις!

Προκύπτει πλέον μείζον θέμα με την αξιοπιστία των self test. Θέμα που μπορεί να υποκρύπτει και μεγάλο σκάνδαλο, αλλά σίγουρα ελλοχεύει και μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Από την ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΔΥ (την τελευταία φορά που ανακοίνωσε) ελάχιστα από τα επιβεβαιωτικά τεστ βγαίνουν θετικά στον ιό: κυμαίνονται από 13% έως 18%, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται κοντά στο 80%!

Συγκεκριμένα τα self test έχουν θετική προγνωστική αξία 13.5% περίπου καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από 2,3 εκατομμύρια τεστ, βρέθηκαν 55.000 θετικά, ενώ από αυτά τα πραγματικά θετικά στον επανέλεγχο ήταν μόλις 7.300!

Οι εργαζόμενοι που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα

Υποχρεωμένοι να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα είναι πλέον εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε 8 κλάδους της οικονομίας.

Μάλιστα αν και στην αρχή αυτό το μέτρο είχε παρουσιαστεί ως «δωρεάν», πλέον ο εργοδότης θα είναι αυτός που θα πληρώνει το ένα από τα δύο τεστ και το άλλο θα παρέχεται δωρεάν.

Ας δούμε ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self test για να έχουν φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας, που πρέπει να υποβάλλουν τα αποτελέσματα, ποια είναι η επιβάρυνση του εργοδότη και ποια πρόστιμα επιβάλλονται αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία.

1. Υποχρέωση για υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) έχουν οι εργαζόμενοι σε:

  • λιανεμπόριο,
  • εστίαση,
  • χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες,
  • μεταφορές,
  • υπηρεσίες καθαρισμού,
  • κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής,
  • υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων,
  • σχολές οδηγών

Αντίθετα δεν έχουν την υποχρέωση να υποβληθούν σε self test οι εργαζόμενοι που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας , απασχολούνται με τηλεργασία η βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.

2. Σύμφωνα με νέες οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δυο self test ανά εβδομάδα. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο self test παρέχεται δωρεάν από το κράτος αλλά το δεύτερο πρέπει να το πληρώσει ο εργοδότης.

Δηλαδή οι εργοδότες στους 8 κλάδους της οικονομίας για τους οποίους το self test είναι υποχρεωτικό οφείλουν να αγοράσουν έως και την ερχόμενη Τετάρτη 12 Μαΐου, ένα self test για κάθε εργαζόμενο που προσέρχεται με φυσική παρουσία στη δουλειά. Θα το πληρώσουν με δικά τους έξοδα, θα το δώσουν στον εργαζόμενο και εκείνος πρέπει να δηλώσει στην Εργάνη το αποτέλεσμα.

3. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν από τον εργοδότη τους το πρώτο τεστ, να το κάνουν και να δηλώσουν στην Εργάνη το αποτέλεσμα. Από Πέμπτη 13 Μαΐου πρέπει να προμηθευτούν οι ίδιοι από τα φαρμακεία το δεύτερο self test της εβδομάδας, δωρεάν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας. Ο εργαζόμενος οφείλει να δηλώσει στην Εργάνη και τα δυο αποτελέσματα εντός της εβδομάδας.

Τι ισχύει για την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν τα self test έως και 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους στην δουλειά με φυσική παρουσία. Ο όρος αυτός δεν ισχύει την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς το σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά.

Επίσης αυτή την εβδομάδα δεν ισχύουν και τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΣΕΠΕ και κυμαίνονται από 300 έως 1.500 ευρώ. Ειδικότερα:

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Πού δηλώνονται τα αποτελέσματα των τεστ

Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία οι εργαζόμενοι εκτυπώνουν ή φέρουν σε ηλεκτρονική μορφή. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι ανωτέρω εργαζόμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test) σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ή σε ιδιωτική δομή της επιλογής τους με επιβάρυνση είτε του εργοδότη είτε δική τους.

Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες εργαζόμενοι/ες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθεί ο/η εργαζόμενος/η σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει στην εργασία του.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.