ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Δείτε ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ – Οι τρεις κατηγορίες

Μπορεί να έχει χειρότερες συνέπειες από μία ημικρανία όταν ξεχνάμε να πιούμε

Δείτε ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ – Οι τρεις κατηγορίες

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας το πρωί αν δεν πιούμε τον αγαπημένο μας καφέ ο οποίος θα μας δώσει ενέργεια για τις υποχρεώσεις μας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή του. 

Η διατροφολόγος Σιμρούν Τσόπρα, προειδοποίησε στην Daily Express πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει χειρότερες συνέπειες από μία ημικρανία όταν ξεχνάμε να πιούμε.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ

Σύμφωνα με την ειδικό, τρεις είναι οι κατηγορίες πληθυσμού που πρέπει αποφεύγουν «δια ροπάλου» τον καφέ:

Όσοι έχουν αργό μεταβολισμό

Η δράση της καφεΐνης συνίσταται στην επίδρασή της σε νευροδιαβιβαστές που προκαλούν το αίσθημα της κόπωσης και της νύστας. Εν ολίγοις, η καφεΐνη μπλοκάρει αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, και στην ουσία μας «παραπλανεί» πως έχουμε περισσότερη ενέργεια από το πραγματικό.

Σε όσα άτομα έχουν αργό μεταβολισμό, η καφεΐνη μπορεί να δρα για περισσότερες ώρες στο σώμα, προκαλώντας ένα αίσθημα ενέργειας που ξεφεύγει από το κανονικό, και μπορεί να μεταφραστεί σε υπερκινητικότητα, ρίγη, άγχος και παρεμβολές στον ύπνο.

Όσοι βιώνουν πολύ άγχος

Το άγχος αποτελεί στη βάση του μία ένταση στη νευροχημική μας δραστηριότητα, που μεταφράζεται και σε σωματικά συμπτώματα. Είναι επόμενο λοιπόν πως η καφεΐνη, με τις ερεθιστικές της ιδιότητες, εντείνει αυτή την κατάσταση, ενώ πολλές φορές μπορεί να μας προκαλέσει ένα «ψευδές» αίσθημα άγχους.

Οι έγκυες γυναίκες

Τέλος, όσα άτομα εγκυμονούν ή θηλάζουν πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση όχι μόνο καφέ, αλλά οποιουδήποτε προϊόντος περιέχει καφεΐνη, όπως τα αναψυκτικά τύπου «Cola», τα ενεργειακά ποτά, αλλά και κάποια αναλγητικά και παυσίπονα, καθώς μπορεί να επηρεάσουν το έμβρυο ή το βρέφος.

Υπεύθυνη κατανάλωση

Για όσους τέλος δεν έχουν κάποια φυσική δυσανεξία στον καφέ, η διατροφολόγος προτείνει επίσης μετριασμένη κατανάλωση. «Το να πίνεις μία ή δύο κούπες καφέ μπορεί να κάνει καλό, αν δεν καταναλώνεις πολλά παρόμοια ποτά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι συμβουλές της κ.Τσόπρα για υπεύθυνη κατανάλωση είναι:

  • Να πίνουμε το πολύ δύο φλιτζάνια καφέ τη μέρα
  • Να αποφεύγουμε πρόσθετα όπως γάλα, κρέμα γάλακτος και μεγάλες δόσεις ζάχαρης
  • Αν έχουμε αργό μεταβολισμό, συστήνεται μόνο ένα φλιτζάνι την ημέρα
  • Καταναλώνουμε μόνο όταν το χρειαζόμαστε πραγματικά
  • Να αποφεύγουμε να πίνουμε καφέ μαζί με το φαγητό μας
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.