ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Αυτά είναι τα ροφήματα που μειώνουν την φλεγμονή στον οργανισμό

Με την πάροδο του χρόνου, η χρόνια φλεγμονή βλάπτει τα κύτταρά μας

Αυτά είναι τα ροφήματα που μειώνουν την φλεγμονή στον οργανισμό

Μια βραχυπρόθεσμη φλεγμονώδης ανοσολογική απόκριση μας βοηθά να αποκρούσουμε μια πιθανή νόσο. Ωστόσο, δεν είναι καλό όταν η φλεγμονή διαρκεί μακροπρόθεσμα και προκαλείται από κακές επιλογές τρόπου ζωής. Με την πάροδο του χρόνου, η χρόνια φλεγμονή βλάπτει τα κύτταρά μας.

Δεδομένου ότι η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τις ουσίες που βάζουμε στο σώμα μας, όπως ο καπνός του τσιγάρου, διάφορες χημικές ουσίες, το κόκκινο κρέας, το αλκοόλ, τα ζαχαρούχα, τα τηγανητά και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, η αλλαγή των συνηθειών του τρόπου ζωής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε τη φλεγμονή στον οργανισμό.

Και ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ξεκινήσετε είναι επιλέγοντας ποτά που η επιστήμη έχει δείξει ότι μειώνουν τη φλεγμονή.

Χυμός ανανά

Ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη είναι η βρομελίνη. Πρόκειται για ένα ένζυμο που βρίσκεται σε αφθονία στον ανανά. Μια ανασκόπηση μελετών για τη βρομελίνη στο περιοδικό Foods το 2021 διερεύνησε τα πολλά πιθανά θεραπευτικά της αποτελέσματα για τη θεραπεία του καρκίνου, των εγκαυμάτων, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των αλλεργιών, της ιγμορίτιδας και της αρθρίτιδας. Ένας λόγος που η βρομελίνη είναι τόσο αποτελεσματική είναι ότι έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό και παραμένει ισχυρή για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βρομελίνη παράγει αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και μειώνει τον πόνο στο γόνατο και τη φλεγμονή σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Ο χυμός ανανά όταν λαμβάνεται μετά την άσκηση μπορεί ακόμη και να ανακουφίσει τη φλεγμονή μετά την άσκηση, βοηθώντας στην αποκατάσταση και ανακούφιση του μυϊκού πόνου, επειδή είναι επίσης πλούσιος σε κάλιο.

Αν και όλα τα μέρη του ανανά περιέχουν βρομελίνη, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ένωσης βρίσκεται στο στέλεχος του φρούτου. Επειδή το στέλεχος είναι πιο σκληρό, μπορείτε να αναμίξετε σε μπλέντερ, ή να κάνετε χυμό του πυρήνα μαζί με την πιο γλυκιά σάρκα του ανανά, για να φτιάξετε ένα νόστιμο αντιφλεγμονώδες “ελιξίριο”.

Ζεστό γάλα με κουρκουμά

Ο κουρκουμάς είναι ένα κιτρινωπό-πορτοκαλί μπαχαρικό που περιέχει μια ισχυρή αντιφλεγμονώδη ένωση, την κουρκουμίνη. Αυτή έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, καθώς και στην ανακούφιση από τον φλεγμονώδη πόνο της οστεοαρθρίτιδας.

Σε μια μελέτη του 2019 για την αποτελεσματικότητα του κουρκουμά, 139 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε μια κάψουλα κουρκουμά τρεις φορές την ημέρα, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε ένα δισκίο των 50 mg του μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου (ΜΣΑΦ) δικλοφενάκη δύο φορές την ημέρα. Μετά από 14 και 28 ημέρες, όλοι οι ασθενείς βαθμολογήθηκαν για τη σοβαρότητα του πόνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κουρκουμάς ήταν εξίσου αποτελεσματικός με το δημοφιλές ΜΣΑΦ στην μείωση του πόνου και της φλεγμονής στα γόνατα και είχε ως αποτέλεσμα λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς είναι αποτελεσματικός και στην μείωση της φλεγμονής που προκαλεί κολίτιδα.

Ο κουρκουμάς σε σκόνη αναμειγνύεται εύκολα σε smoothies και κάνει επίσης ένα ευχάριστο τσάι. Αλλά επειδή η κουρκουμίνη απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν λαμβάνεται μαζί με λίγο λίπος, η προσθήκη γάλακτος, ή αβοκάντο στο smoothie με κουρκουμά είναι μια έξυπνη επιλογή.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα που μπορείτε να πιείτε. “Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες, καθώς και με το αντιοξειδωτικό επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). Έρευνες δείχνουν, ότι αυτή η ουσία μπορεί να ενισχύσει την καύση λίπους και να αυξήσει τον μεταβολισμό, λένε τα μέλη του ιατρικού συμβουλίου του Eatthis.com, δρ. Tammy Lakatos Shames και δρ. Lyssie Lakatos.

Μεταξύ των καλύτερων παραλλαγών του πράσινου τσαγιού είναι το τσάι matcha. Περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση EGCG, η οποία είναι επίσης μία από τις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού matcha μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα διαφόρων φλεγμονωδών διαταραχών.

Σε μια αναφορά στο επιστημονικό περιοδικό Food Science and Human Wellness, οι ερευνητές λένε ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού ενισχύουν τον επιθηλιακό φραγμό στο έντερο και υποστηρίζουν την υγιή σύνθεση των μικροβίων του εντέρου. Αυτό βελτιώνει τα αποτελέσματα για ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Ζωμός οστών

Σίγουρα έχετε χρησιμοποιήσει ζωμό από κόκαλα για να μαγειρέψετε σούπες. Ο ζωμός που φτιάχνεται από το βράσιμο των οστών και των συνδετικών ιστών κοτόπουλων, βοοειδών και άλλων ζώων είναι διάσημος για την υψηλή του περιεκτικότητα σε θρεπτικά μέταλλα, βιταμίνες και αμινοξέα, τα οποία συμβάλλουν σε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

“Η καλύτερη γραμμή άμυνάς μας ενάντια στη χρόνια φλεγμονή είναι η υγεία του εντέρου μας”, λέει η διαιτολόγος δρ. Samantha Presicci. Η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε υποβαθμισμένη επένδυση του εντέρου που επιτρέπει σε ανθυγιεινές ουσίες να διαρρεύσουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας φλεγμονή, σύμφωνα με μια επισκόπηση στο περιοδικό Gut. Ο ζωμός των οστών είναι πλούσιος σε κολλαγόνο, ζελατίνη, γλυκίνη, γλουταμίνη και υδροξυπρολίνη, τα οποία έχουν αποδειχτεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή.

“Το κολλαγόνο βοηθά στη θρέψη της εντερικής επένδυσης και η ζελατίνη απορροφά νερό και βοηθά στη διατήρηση του στρώματος βλέννας που κρατά τα μικρόβια του εντέρου μακριά από την εντερική επένδυση”, λέει η δρ. Presicci. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το κολλαγόνο, η ζελατίνη, η χονδροϊτίνη και η γλυκοζαμίνη από τον ζωμό των οστών συνεργάζονται επίσης για να μειώσουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις, η οποία προκαλεί αρθρίτιδα.

Τσάι πιπερόριζας (τζίντζερ)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μουλιάστε λίγη φρέσκια ρίζα τζίντζερ σε ζεστό νερό για να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή. Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για να καταπραΰνει τις στομαχικές διαταραχές, τη ναυτία και τον πόνο. Μπορεί επίσης να είναι ένας φυσικός τρόπος για να μειώσετε τον πόνο από τις φλεγμαίνουσες αρθρώσεις. Μια μελέτη του πανεπιστημίου του Μαϊάμι συνέκρινε τα αποτελέσματα του εκχυλίσματος τζίντζερ με ένα εικονικό φάρμακο σε 247 ασθενείς που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Διαπιστώθηκε ότι το τζίντζερ μείωσε τον πόνο και τη δυσκαμψία κατά 40% περισσότερο από το εικονικό φάρμακο. Εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, οι ερευνητές λένε ότι λειτουργεί και ως αναλγητικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.