Καφές: Από ποια καρδιολογικά προβλήματα μας προστατεύει – Πόσο πρέπει να πίνουμε

Τι δείχνουν νέες μελέτες για τις επιδράσεις του καφέ στην καρδιαγγειακή υγεία

Καφές: Από ποια καρδιολογικά προβλήματα μας προστατεύει – Πόσο πρέπει να πίνουμε

Νέα δεδομένα που δείχνουν πως ακριβώς επηρεάζει ο καφές την καρδιαγγειακή υγεία, τι ισχύει για τους ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιάς και ποια είναι η ιδανική ποσότητα για την υγεία, ανακάλυψαν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Όπως διαπίστωσαν, δύο έως τρία φλιτζάνια καφές την ημέρα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως ποικίλων καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επιπλέον, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα νέα ευρήματα ισχύουν τόσο για τους υγιείς ανθρώπους, όσο και για τους καρδιοπαθείς, λένε οι ερευνητές. Και προσθέτουν πως τα ευρήματά τους είναι καθησυχαστικά για τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά προβλήματα, διότι ο καφές δεν σχετίζεται με νέα καρδιολογικά προβλήματα, ούτε με επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων. Αντιθέτως, μπορεί να είναι καρδιοπροστατευτικός.

«Επειδή ο καφές μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, μερικοί ασθενείς ανησυχούν ότι μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ορισμένα καρδιολογικά προβλήματα. Γι’ αυτό τον λόγο μερικοί γιατροί συνιστούν γενικώς διακοπή του καφέ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Peter Kistler, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.

Ωστόσο, «τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι δεν πρέπει να αποθαρρύνεται η κατανάλωση καφέ. Μπορεί να αποτελέσει τμήμα μιας υγιεινής διατροφής για τους ανθρώπους με και χωρίς καρδιοπάθεια. Ανακαλύψαμε ότι η επίδρασή του είτε είναι ουδέτερη (άρα, δεν βλάπτει) είτε προστατευτική για την καρδιολογική υγεία».

Ο Dr. Kistler και οι συνεργάτες του εξέτασαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων UK BioBank. Συμπεριλαμβάνει δεδομένα υγείας για περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες επί τουλάχιστον 10 χρόνια.

Από ποια καρδιαγγειακά προβλήματα προστατεύει

Στην πρώτη από τις νέες αναλύσεις, εξετάστηκαν τα στοιχεία από 382.535 άνδρες και γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 57 έτη. Κανένας τους δεν έπασχε από καρδιοπάθεια κατά την ένταξή τους στην βάση δεδομένων. Οι ερευνητές εξέτασαν αν συσχετιζόταν ο καφές με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων μία δεκαετία αργότερα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σχετίστηκαν με μείωση κατά 10% έως 15% του κινδύνου αναπτύξεως:

  • Στεφανιαίας νόσου
  • Καρδιακής ανεπάρκειας
  • Εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Επικίνδυνης καρδιακής αρρυθμίας
  • Θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια
  • Θανάτου από κάθε αιτία

Ωστόσο, το μεγαλύτερο όφελος όσον αφορά τον θάνατο από έμφραγμα ή εγκεφαλικό παρατηρήθηκε σε όσους έπιναν 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Αντιθέτως, οι ποσότητες άνω των 3 φλιτζανιών ημερησίως σχετίστηκαν με μικρότερα οφέλη.

Οι καρδιοπαθείς

Στην δεύτερη ανάλυση αξιολογήθηκαν τα στοιχεία από 34.279 άτομα που ήδη έπασχαν από κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα όταν εισήχθησαν στην βάση δεδομένων.

Ο καφές φάνηκε να είναι και γι’ αυτούς προστατευτικούς. Ειδικότερα, 2-3 φλιτζάνια την ημέρα σχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά τα επόμενα 10 χρόνια.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν ότι η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας δεν σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων καρδιακού ρυθμού. Δεν υπήρχε καν αυξημένος κίνδυνος για κολπική μαρμαρυγή, ούτε για κολπικό πτερυγισμό, τόνισε ο Dr. Kistler. Οι δύο αυτές καταστάσεις ανησυχούν περισσότερο τους γιατρούς σε συνάρτηση με τον καφέ, εξήγησε.

Αντιθέτως, η ανάλυση έδειξε πως ο καφές δρούσε προστατευτικά στους 24.111 εθελοντές με ιστορικό καρδιακής αρρυθμίας. Παραδείγματος χάριν, οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες θανάτου, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Ο κολπικός πτερυγισμός είναι ένα είδος ταχυκαρδίας.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.