ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τα τεχνητά γλυκαντικά ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τα τεχνητά γλυκαντικά ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η συστηματική κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γαλλία.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μελέτη με δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους, τους οποίους παρακολούθησαν επί σχεδόν μία δεκαετία. Όπως διαπίστωσαν, όσοι κατανάλωναν καθημερινά τα περισσότερα τρόφιμα και ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά είχαν κατά 9% περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τα τεχνητά γλυκαντικά που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη ήταν η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη καλίου και η σουκραλόζη.

Οι επιβλαβείς επιδράσεις της πρόσθετης ζάχαρης στην υγεία είναι καλά τεκμηριωμένες, γράφει ο Guardian. Γι’ αυτό και οι βιομηχανίες τροφίμων χρησιμοποιούν σε εκατοντάδες προϊόντα τεχνητά γλυκαντικά.

Ωστόσο πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για την ασφάλειά τους, εν πολλοίς λόγω των ευρημάτων από μελέτες σε πειραματόζωα. Το ίδιο ισχύει και για την δυνητική συσχέτισή τους με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, για την οποία ήταν λίγες έως τώρα οι κλινικές (σ.σ. σε ανθρώπους) μελέτες.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει μία δυνητική άμεση συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης προϊόντων με τεχνητά γλυκαντικά και του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ). Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, ενέταξαν στη μελέτη τους 103.388 εθελοντές. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 42 έτη. Σχεδόν τέσσερις στους πέντε ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα τεχνητά γλυκαντικά που κατανάλωναν από κάθε πιθανή πηγή, συμπεριλαμβανομένων:

  • Των ροφημάτων
  • Των γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Των επιτραπέζιων γλυκαντικών

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές κατέγραφαν αναλυτικά κάθε τι που έτρωγαν και έπιναν (ακόμα και τη μάρκα), επί 24 ώρες. Αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές με μεσοδιαστήματα έξι μηνών (δύο φορές Σαββατοκύριακο και μία καθημερινή). Το περίπου 37% εξ αυτών απεδείχθη ότι έτρωγαν τεχνητά γλυκαντικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη διάρκεια της 10ετούς παρακολούθησης, καταγράφηκαν 1.502 καρδιαγγειακά επεισόδια (εμφράγματα, εγκεφαλικά, μίνι εγκεφαλικά, κρίσεις στηθάγχης).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.