Φυματίωση: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τα συμπτώματα της φυματίωσης εξαρτώνται από το σημείο του σώματος που έχει μολυνθεί

Φυματίωση: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η φυματίωση είναι η πιο θανατηφόρα λοιμώδης νόσος στον κόσμο μετά την Covid-19, προκαλώντας περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Πέρυσι μάλιστα καταγράφηκε η πρώτη αύξηση θανάτων εξαιτίας της μετά από μία δεκαετία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τα συμπτώματα της φυματίωσης εξαρτώνται από το σημείο του σώματος που έχει μολυνθεί. Η φυματίωση συνήθως αναπτύσσεται αργά. Τα συμπτώματα μπορεί να καθυστερήσουν να γίνουν αντιληπτά ακόμη και μήνες μετά την μόλυνση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, κάτι που είναι γνωστό ως λανθάνουσα φυματίωση. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε συμπτώματα φυματίωσης.

Κύρια συμπτώματα

– Έλλειψη όρεξης και απώλεια βάρους

– Υψηλός πυρετός

– Νυχτερινή εφίδρωση

– Υπερβολική κούραση ή κόπωση

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες και δεν είναι πάντοτε σημάδια φυματίωσης.

Πρόσθετα συμπτώματα

Η φυματίωση μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλέον συμπτώματα ανάλογα με το μέρος του σώματος που έχει μολυνθεί.

Οι περισσότερες λοιμώξεις προσβάλλουν τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα τα εξής συμπτώματα:

– Επίμονος βήχας που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες και συνήθως συνοδεύεται και από φλέγμα που μπορεί να έχει αίμα.

– Δύσπνοια που σταδιακά επιδεινώνεται

Εξωπνευμονική φυματίωση

Σπανιότερα, η φυματίωση αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός των πνευμόνων, όπως στους λεμφαδένες (μικροί αδένες που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος), στα οστά και στις αρθρώσεις, στο πεπτικό σύστημα, στην ουροδόχο κύστη, στο αναπαραγωγικό σύστημα και στο νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νεύρα).

Τα συμπτώματα της εξωπνευμονικής φυματίωσης ποικίλλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

– Πρήξιμο αδένων

– Πόνο στην κοιλιακή χώρα

– Πόνο και απώλεια της κίνησης σε κάποια άρθρωση

– Σύγχυση

– Επίμονο πονοκέφαλο

– Σπασμούς

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εξωπνευμονική φυματίωση είναι πιο συχνή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όπως είναι τα άτομα με HIV.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.