ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

«Θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης για τα άτομα με παχυσαρκία»

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως η βαριατρική χειρουργική σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης αιματολογικού καρκίνου, ειδικά για τις γυναίκες.

Η Kajsa Sjöholm από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, και οι συνεργάτες της, εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ βαριατρικής χειρουργικής και αιματολογικού καρκίνου στο πλαίσιο μελέτης για την παχυσαρκία στη Σουηδία, η οποία σχεδιάστηκε για να συγκρίνει τη θνησιμότητα σε 2.007 συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική και 2.040 που έλαβαν τη συνήθη ιατρική φροντίδα.

Τα κριτήρια που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν η ηλικία 37 έως 60 ετών και ο δείκτης μάζας σώματος 34 kg/m2 ή περισσότερο στους άνδρες και 38 kg/m2 ή περισσότερο στις γυναίκες πριν ή κατά τη στιγμή της εξέτασης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, ότι 34 συμμετέχοντες στην ομάδα της βαριατρικής και 51 στην ομάδα τυπικής φροντίδας, αντίστοιχα, διαγνώστηκαν με αιματολογικό καρκίνο (αναλογία κινδύνου 0,60).

Οι θάνατοι που καταγράφηκαν ήταν τρεις στην πρώτη ομάδα και 13 στη δεύτερη (αναλογία κινδύνου 0,22).

Παρατηρήθηκε επίσης μειωμένη επίπτωση λεμφώματος σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση (αναλογία κινδύνου, 0,45).

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα διέφερε μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τη συχνότητα αιματολογικού καρκίνου που παρατηρείται σε σχέση με τη βαριατρική χειρουργική να καταγράφει μειωμένη επίπτωση στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.

«Η βαριατρική χειρουργική θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης για τα άτομα με παχυσαρκία», σημειώνουν οι ερευνητές.

«Μελλοντική έρευνα μπορεί να δείξει εάν η πρόληψη του καρκίνου επιτυγχάνεται επίσης με τα πρόσφατα αναπτυγμένα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Healthy Longevity.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.