ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νέα μελέτη για τον καρκίνο του εντέρου στους νέους: Ποιος ο ρόλος των βακτηρίων

Ένας συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων, το Fusobacterium nucleatum μπορεί να καταστείλει τις ανοσολογικές αποκρίσεις στο κόλον

Νέα μελέτη για τον καρκίνο του εντέρου στους νέους: Ποιος ο ρόλος των βακτηρίων

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το μικροβίωμα, η κοινότητα των μικροοργανισμών που ζουν στο σώμα μας, μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στον καρκίνο του εντέρου στους νέους.

«Οι νεότεροι άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν πιο επιθετικούς βιολογικά καρκίνους και οι αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης λόγω ηλικίας αντισταθμίζονται από την πιο επιθετική βιολογία του όγκου. Γνωρίζουμε επίσης ότι, ως επί το πλείστον, η γενετική δεν εξηγεί την πρόωρη έναρξη της νόσου στους νέους τα τελευταία χρόνια», είπε ο Δρ. Benjamin Weinberg, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Κέντρο Καρκίνου Lombardi του Πανεπιστημίου Georgetown, στην Ουάσιγκτον.

«Έχουμε όμως τρισεκατομμύρια βακτήρια που κατοικούν στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, μερικά από τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, επομένως πιστεύουμε ότι το μικροβίωμα μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της νόσου, καθώς εμπλέκεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ της γενετικής, του περιβάλλοντος, της διατροφής και του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου», σημειώνει ο Weinberg εκ μέρους της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

Ο αριθμός των νέων που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν διπλασιάστηκε σε διάστημα 25 ετών. Το ποσοστό των περιστατικών ήταν 11% το 1995 και έφτασε το 20% το 2020, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Μελετώντας το μικροβίωμα ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί στους όγκους των ασθενών διέφεραν ανάλογα με το αν είχαν πρώιμη έναρξη της νόσου (ηλικία 45 ετών ή μικρότερη) ή όψιμη έναρξη (ηλικία 65 ετών και άνω).

Ορισμένα μικρόβια μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του παχέος εντέρου. Αυτό προάγει τη φλεγμονή των ιστών και μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων του παχέος εντέρου, οδηγώντας σε καρκίνο, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ένας συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων, το Fusobacterium nucleatum (F. nuc), μπορεί να καταστείλει τις ανοσολογικές αποκρίσεις στο κόλον, επιτρέποντας την ανάπτυξη του καρκίνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν το DNA και το μικροβίωμα των όγκων 36 ασθενών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 45 ετών. Εξέτασαν επίσης δείγματα από 27 άτομα που διαγνώστηκαν μετά την ηλικία των 65 ετών.

Οι ερευνητές εντόπισαν 917 μοναδικά είδη βακτηρίων και μυκήτων στους όγκους.

Μεταξύ των πιο κοινών ήταν το F. nuc, το οποίο εμφανίστηκε περίπου στο 30% των όγκων πρώιμης και όψιμης έναρξης.

Το Cladosporium sp. βρέθηκε πιο συχνά στον πρώιμο καρκίνο, τα Pseudomonas luteola, Ralstonia sp. και Moraxella osloensis εντοπίστηκαν κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Άλλα βακτήρια βρέθηκαν μόνο στο μικροβίωμα ατόμων με όψιμη έναρξη της νόσου.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά γενετικά δεδομένα όγκων και αποτελέσματα ερωτηματολογίων διατροφής από πολλούς ασθενείς και ελπίζουμε να διερευνήσουμε περισσότερο τη σχέση και άλλες πτυχές του τρόπου με τον οποίο το μικροβίωμα επηρεάζει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου στο μέλλον», είπε ο Weinberg.

«Μας ενδιαφέρει επίσης το μικροβίωμα, όπως τα βακτήρια που θα μπορούσαν να ληφθούν σε δείγμα αίματος, και πώς αυτό συσχετίζεται με τα βακτήρια στο έντερο και στον όγκο».

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.