Εκλογές το φθινόπωρο. Ό,τι κι αν λένε οι κυβερνητικοί!

Νέα μελέτη: Πώς η τηλεόραση μετά τα 50 μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο

Οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη συνδέονται με αλλαγές σε περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη, τη σκέψη και τη λήψη αποφάσεων

Νέα μελέτη: Πώς η τηλεόραση μετά τα 50 μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που περνούν πολλές ώρες παρακολουθώντας τηλεόραση στη μέση ηλικία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου τους αρκετές δεκαετίες αργότερα.

Η έρευνα εξέτασε περίπου 1.700 ενήλικες και έδειξε ότι όσοι ανέφεραν πως είχαν πολύ συχνή τηλεθέαση γύρω στην ηλικία των 50 ετών παρουσίαζαν αργότερα μικρότερες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων και την επεξεργασία οπτικών πληροφοριών.

Παράλληλα, οι επιστήμονες εντόπισαν περισσότερες αλλοιώσεις στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, αλλαγές που έχουν συσχετιστεί με τη γήρανση, τη γνωστική έκπτωση και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων όπως η άνοια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περισσότερα από 20 χρόνια. Αρχικά κατέγραψαν τις συνήθειές τους σχετικά με την τηλεόραση και αργότερα, μέσω μαγνητικών τομογραφιών, εξέτασαν τη δομή του εγκεφάλου τους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι τα ευρήματα δείχνουν σύνδεση και όχι άμεση αιτία.

Δηλαδή, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η τηλεόραση προκαλεί από μόνη της τις εγκεφαλικές αλλαγές, αλλά ότι η συγκεκριμένη συνήθεια φαίνεται να σχετίζεται με αυτές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η απλή καθιστική ζωή δεν είχε την ίδια επίδραση. Άτομα που περνούσαν πολλές ώρες καθισμένα λόγω εργασίας δεν εμφάνισαν απαραίτητα τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διαφορά βρίσκεται στο είδος της δραστηριότητας.

Η εργασία, η επίλυση προβλημάτων, η κοινωνική αλληλεπίδραση ή η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ενεργοποιούν διαφορετικά τον εγκέφαλο σε σχέση με την παθητική παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων για πολλές ώρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ζήτημα δεν είναι μόνο πόσο χρόνο περνά κάποιος καθιστός, αλλά και τι κάνει κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι περισσότερες διαφορές παρατηρήθηκαν στους άνδρες συμμετέχοντες, αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει βιολογική εξήγηση ή αν εμπλέκονται άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η περιστασιακή παρακολούθηση τηλεόρασης δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, όμως η πολύωρη και καθημερινή τηλεθέαση ως βασική δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου μπορεί να αντικαθιστά συνήθειες που βοηθούν στη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.