ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πόση ώρα θέλει το αλκοόλ για να φύγει από τον οργανισμό; – Οι κρίσιμοι παράγοντες

«Μερικοί διαθέτουν στομαχικά ένζυμα που το διασπούν, εμποδίζοντάς το έτσι εν μέρει να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος»

Πόση ώρα θέλει το αλκοόλ για να φύγει από τον οργανισμό; – Οι κρίσιμοι παράγοντες

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόση ώρα χρειάζεται το αλκοόλ για να φύγει από τον οργανισμό σας;  

Η ηπατολόγος Dr. Jamile Wakim-Fleming, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, επισημαίνει πως ο μεταβολισμός του αλκοόλ είναι μία διαδικασία που αφορά πολλά όργανα.

«Όταν μιλάμε για το αλκοόλ, ο περισσότερος κόσμος αυτομάτως σκέφτεται το ήπαρ του. Δεν είναι όμως το μόνο όργανο που εμπλέκεται», λέει.

«Το πρώτο που επηρεάζεται, όμως, είναι το στομάχι. Μερικοί άνθρωποι διαθέτουν στομαχικά ένζυμα που το διασπούν, εμποδίζοντάς το έτσι εν μέρει να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος».

Τα ένζυμα αυτά είναι η αλκοολική διυδρογενάση (ADH) και η αλδεϋδική διυδρογενάση (ALDH). Μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες διαθέτουν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ενζύμων από τους άνδρες. Επιπλέον, όσοι καταναλώσουν συστηματικά οινοπνευματώδη ποτά έχουν χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με όσους πίνουν σπανίως ή καθόλου.

Όταν κάποιος δεν διαθέτει αρκετά από αυτά τα ένζυμα, ο στόμαχος προωθεί απ’ ευθείας το οινόπνευμα στο λεπτό έντερο. Από εκεί εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και στον εγκέφαλο, και αρχίζουμε να νιώθουμε τις επιδράσεις του.

Το ήπαρ έπεται όλων αυτών. Η δική του δουλειά είναι να μεταβολίσει το οινόπνευμα και να το απομακρύνει από το αίμα. Ωστόσο στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν και άλλα όργανα. Έτσι, το ήπαρ αποβάλλει το περίπου 90% του αλκοόλ από το αίμα. Το υπόλοιπο αποβάλλεται από τους νεφρούς, τους πνεύμονες και το δέρμα.

Οι κρίσιμοι παράγοντες

Η συμμετοχή όλων των αυτών οργάνων στην απέκκριση του οινοπνεύματος είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να ανιχνευθεί με τόσο πολλές και διαφορετικές εξετάσεις.

Όσον αφορά την διάρκεια παραμονής του στον οργανισμό, αυτή εξαρτάται κατ’ αρχάς από τις ποσότητες και το είδος των ποτών που καταναλώνουμε.

«Ο όγκος των ποτών και η περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ επηρεάζουν σημαντικά τον μεταβολισμό τους», αναφέρει η Dr. Wakim-Fleming. «Όσο περισσότερο πίνει κάποιος, τόσο περισσότερο οινόπνευμα καλείται να μεταβολίσει ο οργανισμός. Αντίστοιχα, όσο πιο δυνατό είναι ένα ποτό, τόσο πιο πολλή ώρα θέλει για να μεταβολιστεί».

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την απέκκριση του οινοπνεύματος από τον οργανισμό είναι:

  • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων (αν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο, ρωτήστε τον γιατρό σας αν επιτρέπεται να πίνετε)
  • Το φύλο (οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερη ώρα)
  • Η ηλικία (όσο μεγαλώνουμε, τόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός του)
  • Το μέγεθος του σώματος (όσο πιο αδύνατος είναι κάποιος, τόσο υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ θα έχει στο αίμα του, ακόμα κι αν πίνει το ίδιο με έναν πιο ογκώδη άνθρωπο)
  • Ορισμένες παθήσεις (π.χ. του νεφρού, του ήπατος, του στομάχου)

Πόση ώρα χρειάζεται

Σε γενικές γραμμές, όταν αρχίζουμε να πίνουμε το οινόπνευμα χρειάζεται 60 έως 90 λεπτά για να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδά του στο αίμα. Ύστερα ο οργανισμός αρχίζει να το διασπά.

Ο χρόνος ημίσειας ζωής του οινοπνεύματος είναι 4-5 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα χρειάζεται 4-5 ώρες για να απαλλαγεί από την μισή ποσότητα που θα έχετε καταναλώσει.

Επειδή όμως κανείς δεν πίνει όλη την ποσότητα σε ένα λεπτό, χρειάζονται περίπου πέντε χρόνοι ημίσειας ζωής για να απαλλαγούμε εντελώς από το αλκοόλ. Επομένως μιλάμε για 25 ώρες.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν θα είναι ανιχνεύσιμο σε όλες τις εξετάσεις, διότι κάποιοι μεταβολίτες του επιμένουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, το αλκοόλ μπορεί να είναι ανιχνεύσιμο:

  • Για 12-24 ώρες στην αναπνοή και στο σάλιο
  • Για 12-130 ώρες στα ούρα, εάν κάποιος το έχει παρακάνει (μία ουσία που λέγεται φωσφατιδυλαιθανόλη ή PEth και αντανακλά την κατανάλωσή του, είναι ανιχνεύσιμη έως και 14 ημέρες στα ούρα)
  • Για 90 ημέρες στα μαλλιά, ιδίως στη ρίζα τους
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.