ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Το iPhone 12 προ των πυλών – Τι νέο φέρνει – Τι θα συμβεί με το 5G

Το iPhone 12 προ των πυλών – Τι νέο φέρνει – Τι θα συμβεί με το 5G

Το νέο iPhone αναμένεται με ξεχωριστή ανυπομονησία καθώς θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της 5G εποχής.

Η ηλεκτρονική συσκευή που, κατά κοινή ομολογία άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας, ή μάλλον άλλαξε μια για πάντα την καθημερινότητα σχεδόν σύμπασας της ανθρωπότητας, προσαρμόζεται στην τεχνολογία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G.

Εξυπακούεται πως άλλες εταιρείες, ανταγωνιστικές της Apple, διαθέτουν ήδη στην αγορά smartphone με δυνατότητες σύνδεσης στα δίκτυα 5G -όπου αυτά υπάρχουν. Ομως ο αληθινός ηγέτης της αγοράς, ανεξαρτήτως του πραγματικού όγκου πωλήσεων, είναι το iPhone. Οταν λοιπόν η Apple παρουσιάζει το iPhone 12 5G, επιβεβαιώνει μια παγκόσμια τάση και επιπλέον την ωθεί να επιταχύνει την εξάπλωσή της.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά με την παρουσίαση του νέου iPhone.

Η παραγωγή του πρόκειται να ξεκινήσει στα εργοστάσια της Ασίας εντός των επομένων ημερών. Αυτό σημαίνει ότι στην παρουσίαση της Τρίτης, το iPhone είτε θα εμφανιστεί με την ετικέτα «προσεχώς» είτε δεν θα εμφανιστεί καθόλου, με το επίσημο λανσάρισμά του να μετατίθεται κατά περίπου έναν μήνα. Φυσικά, χάρη στην αίγλη και τη δημοφιλία του, το iPhone θα καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στη hi tech φιέστα της Apple, ακόμη και εν τη φυσική του απουσία.

«Ο Χρόνος Τρέχει. Σας καλούμε να μας συναντήσετε σε μια ειδική εκδήλωση της Apple. Παρακολουθήστε την διαδικτυακά μέσω του apple.com». Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μυημένος στους κώδικες της Apple για να αντιληφθεί ότι η φράση «Ο Χρόνος Τρέχει» είναι κάτι σαν κλείσιμο του ματιού εκ μέρους της εταιρείας προς το κοινό για το Apple Watch, δηλαδή το ρολόι πολλαπλών λειτουργιών.

Οπότε, εάν επιβεβαιωθούν προγνώσεις και διαρροές, την Τρίτη δεν θα δούμε το iPhone 12, αλλά τα καινούργια, βελτιωμένα Apple Watch, iPad, μαζί με οτιδήποτε νέο σκοπεύει να λανσάρει η Apple από την ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχει. Οπως όμως γνωρίζουν πολύ καλά τα στελέχη της κολοσσιαίας εταιρείας, το πραγματικό επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα είναι το iPhone.

Τι φέρνει το iPhone 12

Οι ψιθυριστές με τις υποτιθέμενες εκ των έσω ασφαλείς πληροφορίες, επιμένουν ότι το νέο iPhone εισέρχεται οσονούπω σε φάση μαζικής παραγωγής και η παρουσίασή του θα γίνει σε μια δεύτερη, εξειδικευμένη εκδήλωση της Apple προς το μέσον ή τέλος Οκτωβρίου. Η βιομηχανική κατασκοπεία θεωρεί ως βέβαιο ότι τότε θα αποκαλυφθούν 4 διαφορετικές εκδοχές του iPhone 12. Οι δύο πιο οικονομικές θα έχουν οθόνη 5,4 και 6,1 ιντσών, ενώ τα iPhone 12 Pro θα διατίθενται σε 6,1 και 6,7 ίντσες. Εάν επαληθευτούν οι σχετικές φήμες, το βασικό iPhone 12 των 5,4 ιντσών θα είναι το πιο μικρό smartphone με το έμβλημα της Apple από το iPhone SE του 2016. Αλλά και το Pro Max των 6,7 ιντσών θα είναι το μεγαλύτερο iPhone που κατασκευάστηκε ποτέ.

Εκτός από ό,τι απαιτείται για τη χρήση του σε περιβάλλον 5G, σε τεχνολογικό επίπεδο, πιθανολογείται ότι η νέα γενιά iPhone (αλλά πιθανότατα μόνο το μεγάλο iPhone Pro, ως ναυαρχίδα) θα είναι εφοδιασμένη με αισθητήρα LiDAR. Το αρκτικόλεξο σημαίνει Light Detection And Ranging, ήτοι Φωτό-ανίχνευση και Υπολογισμός Βεληνεκούς, είναι ένα προηγμένης τεχνολογίας ραντάρ, το οποίο θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των φωτογραφιών, ιδιαίτερα υπό τις πιο απαιτητικές των συνθηκών, όπως η νυχτερινή φωτογράφηση.

Φυσικά, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του iPhone 12, όπως και κάθε προηγούμενου μοντέλου που έχει παραγάγει η Apple, δεν είναι ούτε η τριπλή φωτογραφική μηχανή ούτε η ταχύτητα του επεξεργαστή δεδομένων ούτε, γενικώς, κανένα συγκεκριμένο τεχνικό του χαρακτηριστικό. Εξάλλου, μολονότι τα iPhone ποτέ δεν υστερούν από αμιγώς τεχνολογική άποψη, smartphone του ανταγωνισμού συχνά υπερτερούν των iPhone σε ορισμένες παραμέτρους. Αυτό όμως ουδέποτε επτόησε τις πωλήσεις και τη γοητεία του iPhone, καθώς με κάθε ευκαιρία επαληθεύεται η διαπίστωση ότι το μεγαλύτερο εμπορικό αβαντάζ του είναι ο εαυτός του. Κάτι που δεν προβλέπεται να αλλάξει για το μοντέλο του 2020.

Στον κόσμο του 5G
Ένας επιπλέον, απροσδόκητος αντίπαλος του iPhone 12, γεννημένος κατά έναν εντελώς παράδοξο -έως και παρανοϊκό- τρόπο μέσα από την πανδημία, είναι η δαιμονοποίηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G. Οι κήρυκες και οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας έχουν δαιμονοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται γενικώς στα σπάργανα, είναι όμως βέβαιο ότι στο μέλλον θα επικρατήσει. Το 5G κομίζει μια αληθινή επανάσταση στην επικοινωνία και κυρίως την αστραπιαία μεταφορά τεράστιου όγκου δεδομένων. Η Apple δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός αυτού του συρμού, ασχέτως εάν στην παρούσα φάση ακόμη και οι ίδιοι οι πάροχοι των υπηρεσιών 5G βρίσκονται σε απορία και σύγχυση.

Αυτό σημαίνει ότι εν μέρει η Apple δεν οδηγεί τις εξελίξεις όπως συνήθιζε να κάνει καταπλήσσοντας την υφήλιο με τις καινοτόμες συσκευές της. Η επιτυχία του iPhone 12 εξαρτάται από την εξάπλωση και την ομαλή λειτουργία, ακόμη και το πόσο ακριβή ή προσιτή θα είναι η συνδρομή για τη σύνδεση σε δίκτυο 5G. Παρόλ’ αυτά, η ιστορία είναι με το μέρος του iPhone. Μια ιστορία η οποία παραμένει ένα υπόδειγμα, μια case study, όπου συνδυάζονται μεγαλοφυώς η εφευρετικότητα, η τεχνολογική πρόοδος, η αισθητική και το βιομηχανικό design, με την δημιουργική φαντασία, καταλήγοντας σε μια συγκλονιστική εμπορική επιτυχία.

Σήμερα το iPhone δεν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην παγκόσμια αγορά των smartphone. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Apple κατέχει μερίδιο της τάξης του 14-18%.

H κορεατική Samsung προηγείται με πωλήσεις οι οποίες κυμαίνονται πέριξ του 20%, ενώ οι Κινέζοι ανταγωνιστές (Huawei, Xiaomi, Vivo, Oppo, Lenovo κ.α.) νέμονται τη μερίδα του λέοντος, αν μη τι άλλο διότι τροφοδοτούν την, ούτως ή άλλως αχανή, αγορά της πατρίδας τους. Ομως, το iPhone στέκεται στο κέντρο της αρένας έχοντας απέναντί του όλους τους άλλους κατασκευαστές. Η Apple μόνη εναντίον όλων, εφόσον το iPhone ανήκει σε ένα δικό του ξεχωριστό ψηφιακό σύμπαν, λόγω του λειτουργικού συστήματος iOS, το οποίο χρησιμοποιεί κατ’ αποκλειστικότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.