ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δρομομανία: Όταν το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ – Η ιστορική ψυχιατρική διάγνωση που εμφανίστηκε στην Ευρώπη

Τα ταξίδια που δεν είχαν αρχή ούτε τέλος, αλλά θολή μνήμη και ατελείωτο περπάτημα

Δρομομανία: Όταν το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ – Η ιστορική ψυχιατρική διάγνωση που εμφανίστηκε στην Ευρώπη

Η Δρομομανία ήταν μια ιστορική ψυχιατρική διάγνωση της οποίας το κύριο σύμπτωμα ήταν η ανεξέλεγκτη παρόρμηση για περπάτημα ή περιπλάνηση.

Στους περισσότερους αρέσει να κάνουν διακοπές.

Στην αρχαία Ελλάδα, οι φιλόσοφοι συνήθιζαν να σκέφτονται και να εκθέτουν τις ιδέες τους περπατώντας σε διαφορετικά μέρη για να ενισχύσουν όπως έλεγαν, τους στοχασμούς και τις σκέψεις τους.

Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, απλά δεν μπορούσαν να σταματήσουν. Η Δρομομανία περιγράφει την καταναγκαστική επιθυμία για ταξίδια, και εμφανίστηκε στη Γαλλία μεταξύ 1886 και 1909.

Ο άνθρωπος που αποτέλεσε παράδειγμα της δρομομανίας για το ευρωπαϊκό ιατρικό κατεστημένο ήταν ο Ζαν Αλμπερτ Νταντας, ένας τεχνικός αερίου από το Μπορντό. Ο Νταντάς εισήχθη στο Νοσοκομείο Saint-Andre το 1886 αφού μόλις είχε επιστρέψει από ένα πραγματικά επικό ταξίδι, και δεν μπορούσε πραγματικά να θυμηθεί πού ήταν.

Ο Νταντάς ήταν εξαντλημένος, φυσικά, αλλά και μπερδεμένος, ασαφής στις πληροφορίες που έδινε και σε ένα γενικό χάος. Ένας γιατρός στο νοσοκομείο, κατάφερε να συνθέσει την ιστορία του και δημοσίευσε την αναφορά της υπόθεσης ως «Les aliénés voyageurs» («Οι τρελοί ταξιδιώτες»).

Το καταναγκαστικό ταξίδι του Νταντάς φέρεται να ξεκίνησε αφού εγκατέλειψε τον γαλλικό στρατό κοντά στο Μονς το 1881. Από εκεί, περπάτησε ανατολικά στην Πράγα, μετά στο Βερολίνο, μετά μέσω της Ανατολικής Πρωσίας και τελικά στη Μόσχα.

Εκεί, συνελήφθη – ένας τσάρος είχε μόλις δολοφονηθεί και ο Νταντάς είχε την ατυχία να τον θεωρήσουν μέλος του υπεύθυνου πολιτικού κινήματος – και αναγκάστηκε να βαδίσει ως στην Τουρκία. Στην Κωνσταντινούπολη, κατά κάποιο τρόπο διασώθηκε από το γαλλικό προξενείο και τον οδήγησαν στη Βιέννη.

Η ιστορία του Νταντάς έδωσε στη δημοσιότητα πολλές άλλες περιπτώσεις δρομομανίας στη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιταλία και τη Γερμανία εκείνη την εποχή, αλλά η επιδημία φαινόταν να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 1909, όταν οι ψυχολόγοι άρχισαν να την ερευνούν ενεργά μιλώντας για μια περίπτωση διασχιστικής διαταραχής στην οποία ένα άτομο βιώνει αμνησία και καταλήγει σε ένα μέρος χωρίς να θυμάται πώς έφτασε εκεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το περπάτημα χωρίς διάλειμμα ενέπνευσε και την ταινία Φόρεστ Γκαμπ με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.