
Ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), εξέδωσε εγκύκλιο, με θέμα τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, με τις διατάξεις του άρθρου 18 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 30.03.2020 (Α΄ 75) «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», διευρύνονται τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης.
Ειδικότερα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους παρέχεται η δυνατότητα καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 κατά ποσοστό 25% επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία κατάταξής τους.
Με σχετική υπουργική απόφαση, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη διαδικασία, το πεδίο εφαρμογής, τις προϋποθέσεις ένταξης, τις εξαιρέσεις, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης.
Για την ενιαία εφαρμογή από τις περιφερειακές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, παρέχονται οι εξής διευκρινίσεις-οδηγίες:
Πεδίο εφαρμογής
Στο πεδίο εφαρμογής της νέας ρύθμισης εμπίπτουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι υπάγονται στις διατάξεις περί υποχρεωτικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένων και ασφαλισμένων που έχουν ενταχθεί στην ειδική ασφαλιστική κατηγορία ή καταβάλλουν μειωμένες εισφορές, λόγω μητρότητας.
Στη ρύθμιση περί μειωμένης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 δεν εντάσσονται ασφαλισμένοι που:
Προϋποθέσεις
Το δικαίωμα καταβολής μειωμένων κατά 25% των εισφορών παρέχεται κατά περίπτωση:
2. Εισφορά Μαρτίου 2020:
Εφόσον καταβληθεί έως 30.04.2020, ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής και, έως την ίδια ημερομηνία, καταβληθούν, κατά περίπτωση:
Α. η εισφορά Ιανουαρίου 2020, στις περιπτώσεις που η ασκούμενη δραστηριότητα, βάσει του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), ανήκει στις πληττόμενες,
Β. οι εισφορές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, εφόσον η δραστηριότητα δεν ανήκει στις πληττόμενες.
Γενικά
Τα ειδοποιητήρια πληρωμής, στις περιπτώσεις αυτές, θα εκδοθούν, μετά τη διασταύρωση με τα στοιχεία εισφορών από τη μισθωτή απασχόληση και θα προσδιοριστούν οι ημερομηνίες εξόφλησης.
Για την εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου, θα υπάρξει νεότερη οδηγία.
Ειδοποιητήριο ασφαλιστικών εισφορών
Το ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών προσαρμόστηκε για την εφαρμογή της προβλεπόμενης ρύθμισης, παρέχοντας δυνατότητα διπλής επιλογής καταβολής: ολόκληρου του ποσού της κατηγορίας και μειωμένου κατά 25%.
Οι επιμέρους ενότητες του ειδοποιητηρίου διαμορφώθηκαν, ως εξής:
− στοιχεία του ασφαλισμένου
− επιλεγείσα κατηγορία-μείωση εισφορών, λόγω μητρότητας
− ανάλυση- ανά κλάδο -της εισφοράς
− πληρωτέο ποσό με απεικόνιση δύο επιλογών και
− κωδικός εντολής πληρωμής μηνιαίας εισφοράς, κατά τα γνωστά.
Επισημαίνεται ότι και οι δύο επιλογές καταβολής, μειωμένου ή ολόκληρου ποσού, πραγματοποιούνται με τον ίδιο κωδικό πληρωμής που δημιουργήθηκε για εισφορές, μετά την 01.01.2020.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.