ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Νόμος Κατσέλη: Παρατείνεται ως 31/1 η προθεσμία υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων

Νόμος Κατσέλη: Παρατείνεται ως 31/1 η προθεσμία υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, έκανε ακόμη ένα «βήμα» για την προστασία των ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών που έχουν ενταχθεί στο «νόμο Κατσέλη» (νόμος 3869/2010), καθώς με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή παρατάθηκε μέχρι και τέλος Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεών τους στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

Η παράταση αφορά όλους τους δανειολήπτες υπερχρεωμένων νοικοκυριών που είχαν υποβάλει αρχική αίτηση πριν από το έτος 2015, αλλά και τους υπόλοιπους «κόκκινους» δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στο «νόμο Κατσέλη».

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε χθες ο κ. Τσιάρας, «δίνουμε μια 15νθήμερη παράταση προκειμένου να μην κινδυνεύσει ούτε ένας δανειολήπτης που έχει υπαχθεί στο «νόμο Κατσέλη»».

Με το νόμο 4745/2020 έγινε ο επαναπροσδιορισμός των χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ειδική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), έχουν εισέλθει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 20.000 δανειολήπτες από τους συνολικά 37.000 υπόχρεους για επαναπροσδιορισμό συζήτησης της υπόθεσής τους.

Έτσι, με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με για τον «εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον Δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ», παρέχεται ο αναγκαίος χρόνος στους δικηγόρους, προκειμένου να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ και παράλληλα να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εντολέων τους κόκκινων δανειοληπτών που χρήζουν δικαστικής προστασίας.

Κατά συνέπεια χιλιάδες υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν ενταχθεί στην διαδικασία του «νόμου Κατσέλη» δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν την προστασία την οποία έχουν ήδη λάβει δικαστικά.

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας, διευκρίνισε ότι από την κοινοποίηση του επαναπροσδιορισμού της συζήτησης μιας υπόθεσης, οι δανειολήπτες έχουν πρόσθετο χρόνο 2 μηνών για την υποβολή των προτάσεων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά καταρρίπτοντας έτσι τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για δήθεν ασφυκτικές προθεσμίες.

Δεν παρέλειψε ακόμη ο κ. Τσιάρας να υπενθυμίσει ότι «η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της μερικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας έχει αναστείλει όλους τους πλειστηριασμούς και τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης όχι μόνο για την πρώτη κατοικία αλλά για όλα τα δάνεια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρέπει να επισημανθεί ότι πριν την κατάθεση της τροπολογίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης για 15νθήμερη παράταση, η συντονιστική επιτροπή των προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με σχετική ανακοίνωσή της είχε επισημάνει την άμεση αναγκαιότητα παράτασης της σχετικής προθεσμίας για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που λήγει αύριο 15 Ιανουαρίου 2021.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.