Xαμός με την διαφήμιση της «Hellman’s»: Να αποσυρθεί ζητάνε οι ελληνικές εταιρείες (βίντεο)

Xαμός με την διαφήμιση της «Hellman’s»: Να αποσυρθεί ζητάνε οι ελληνικές εταιρείες (βίντεο)

Έναν πραγματικό χαμό έχει προκαλέσει η διαφήμιση της Hellman’s που αφορά προϊόντα με ελληνικές γεύσεις και την απόσυρσή της ζητούν οι εταιρείες Παπαδημητρίου, Κύκνος και Mediterranean Foods.

Συγκεκριμένα, οι παραπάνω τρεις ελληνικές εταιρείες αποφάσισαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ), προκειμένου να σταματήσει η προβολής διαφήμισης, την οποία χαρακτηρίζουν παραπλανητική, ενόψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων που παρατηρείται μεγάλη καταναλωτική ζήτηση. Η υπόθεση, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προγραμματισθεί να εκδικασθεί την ερχόμενη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι τρεις εταιρείες στην αίτηση ελέγχου που υπέβαλαν στο ΣΕΕ, η επίμαχη διαφήμιση επιχειρεί «μέσω της υπερβολής και του αστεϊσμού» να περάσει στο μυαλό του μέσου καταναλωτή την ιδέα/εικόνα/σκέψη ότι «αφενός η HELLMANN’S αποτελεί ελληνική ανακάλυψη και αφετέρου ότι τα διαφημιζόμενα προϊόντα παρασκευάζονται στην Ελλάδα με ελληνικά συστατικά».

Κάτι που όπως λένε παρ’ ότι δεν ισχύει, μεταφέρεται με δόλιο τρόπο στον καταναλωτή, με αποτέλεσμα την παραπλάνησή του. Ακριβώς στο ίδιο μοτίβο, θεωρούν πως κινούνται και τα επόμενα «επεξηγηματικά» για κάθε προϊόν τηλεοπτικά σποτ (δηλαδή για την μουστάρδα, την μαγιονέζα και το κέτσαπ).

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα στο ΣΕΕ είχαν προσφύγει και οι Λουξ, Βίκος και ΕΨΑ εναντίον της Coca Cola για την προωθητική ενέργεια – διαφήμιση όπου απεικονίζονταν ο Παρθενώνας και η Βουλή των Ελλήνων σε «συλλεκτικά» της μπουκάλια.

«Παραπλάνηση και ελληνικότητα»

Ειδικότερα, Κύκνος, Παπαδημητρίου και Mediterranean Foods ισχυρίζονται ότι η εν λόγω διαφήμιση είναι άκρως παραπλανητική και προκαλεί σύγχυση στον καταναλωτή ως προς την προέλευση του προϊόντος, καθώς και το είδος και την σύνθεση αυτού.

Η δε τελική φράση της διαφήμισης «Μα όλα ελληνικά πχια», συνιστά –σύμφωνα πάντα με τους καταγγέλλοντες- «πραγματικά ωδή της τέχνης της παραπλάνησης, αφήνοντας ξεκάθαρα στον καταναλωτή αποτυπωμένη την εντύπωση όχι μόνο ότι τα διαφημιζόμενα προϊόντα είναι ελληνικά, αλλά και ότι η ίδια η HELLMANN’S είναι ελληνική».

Οι τρεις εταιρείες επισημαίνουν πως «δεν αμφισβήτησαν ποτέ ότι η προέλευση των συστατικών των νέων γεύσεων (θυμαρίσιο μέλι Κρήτης για το κέτσαπ, μπούκοβο Πέλλας και πιπεριές Φλωρίνης για την μουστάρδα και τρούφα Ελλήνων παραγωγών για την μαγιονέζα) είναι ελληνική», ωστόσο όπως λένε το κρίσιμο είναι «εάν το όλο προϊόν έχει ελληνική προέλευση, όπως τεχνηέντως και παντελώς παραπλανητικά συνάγεται από την επίμαχη διαφήμιση».

Συνεχίζοντας τον ισχυρισμό τους λένε πως το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει ελληνική προέλευση, αλλά ούτε και παρασκευάζεται στην Ελλάδα, σημειώνοντας μάλιστα πως το «barcode (τα τρία πρώτα ψηφία) στις συσκευασίες των επίμαχων προϊόντων είναι το 871, δηλαδή προέλευσης Ισραήλ και ουχί το 520 της Ελλάδος».

Προς επίρρωση των παραπάνω υπογραμμίζουν το γεγονός πως παρ’ ότι έχει «αλλάξει η νομοθεσία και δεν απαιτείται η αναγραφή της χώρας προέλευσης του προϊόντος, εντούτοις αποτελεί παγία τακτική και επικρατούσα στα συναλλακτικά ήθη της χώρας μας, όταν μια εταιρεία παρασκευάζει ελληνικό προϊόν να το αναγράφει σε περίοπτη θέση στην συσκευασία του προϊόντος. Και η καθ΄ ης ουδόλως και το αναγράφει!»

«Η Ελληνίδα Φιλόλογος»

Υπογραμμίζουν μάλιστα πως «το όλο concept της διαφήμισης με την «Ελληνίδα Φιλόλογο» να επεξηγεί την δήθεν ελληνική προέλευση της HELLMANN’S (από το HELLAS και το «της μαν’ς» που λένε στο χωριό), δίδει μια «λογική» επίφαση στον όλο αστεϊσμό, η οποία κάλλιστα δύναται να οδηγήσει τον μέσο καταναλωτή (ο οποίος αποτελεί και το μέτρο για την οιαδήποτε σύγκριση) στο συμπέρασμα της ελληνικότητας της HELLMANN’S ή ακόμη και να τον οδηγήσει και σε αμφισβήτηση της μέχρι πρότινος γνώσης του περί της ξενικής της προέλευσης».

Και συνεχίζουν λέγοντας πως «το κλείσιμο δε της διαφήμισης με το «όλα ελληνικά πχια», παρά την εμφανή χιουμοριστική διάθεση, χτυπάει με τον πλέον κατάλληλο και ύπουλο τρόπο στον εγωκεντρισμό του μέσου Έλληνα καταναλωτή και της εικόνας που έχει για την χώρα του (η οποία είναι τοις πάσι γνωστή για το ότι «οι ξένοι έχουν πάρει τα πάντα από εμάς»), εκμεταλλευόμενο στο έπακρο, με αποτέλεσμα, μετά το πέρας της διαφήμισης, να υπάρχει έντονο το συναίσθημα περί της ελληνικότητας όχι μόνο των προϊόντων με τις ελληνικές γεύσεις, αλλά όλων των προϊόντων της HELLMANN’S, γεγονός που αποδεικνύει πασίδηλα την παραπλάνηση του ως προς την προέλευση του προϊόντος και την σύνθεση του».

Η απάντηση της Ελαίς- Unilever

«Αναφορικά με την πρόσφατη προσφυγή και τις σχετικές αιτιάσεις των εταιρειών α) MEDITERRANEAN FOODS A.E, β) «ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» και γ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΩΝ A.E., για την οπτικοακουστική επικοινωνία (τηλεοπτικό σποτ) των νέων HELLMAΝN’S με ελληνικές γεύσεις («Κέτσαπ HELLMANΝ’S με θυμαρίσιο μέλι Κρήτης», «μουστάρδα HELLMANΝ’S με μπούκοβο Πέλλας/ με πιπεριές φλωρίνης» και «μαγιονέζα HELLMAΝN’S με τρούφα Ελλήνων παραγωγών»), η ΕΛΑΙΣ-Unilever A.E. σημειώνει ότι οι αιτιάσεις είναι όλως αβάσιμες και ατεκμηρίωτες και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στα αρμόδια όργανα που σύντομα θα εκδικάσουν την υπόθεση.

Δεδομένου ότι εκκρεμεί ο έλεγχος ενώπιον του ΣΕΕ, το μόνο που θέλουμε να επισημάνουμε σε αυτή τη φάση είναι ότι τα εν λόγω προϊόντα όχι μόνο παράγονται στην Ελλάδα, αλλά είναι εξίσου ελληνικά με τα αντίστοιχα προϊόντα των αιτουσών εταιρειών. Εν τούτοις πρέπει να τονισθεί ότι, η επίμαχη επικοινωνία δεν αναφέρεται σε αυτή την ελληνικότητα, αλλά ξεκάθαρα στον ελληνικό χαρακτήρα των συγκεκριμένων διαφημιζόμενων γεύσεων, όπως Θυμαρίσιο μέλι Κρήτης, μπούκοβο Πέλλας, πιπεριές Φλωρίνης και τρούφα Ελλήνων παραγωγών.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί πως το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) είναι ο φορέας που ελέγχει τις διαφημίσεις και φροντίζει να τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε). Είναι μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2003 στο πλαίσιο της αυτορύθμισης της διαφημιστικής αγοράς, από τους διαφημιζόμενους, τις διαφημιστικές εταιρείες και τα Μέσα, ενώ η λειτουργία της προβλέπεται από το Νόμο 2863/2000.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.