Ρεύμα: Άλμα στην τιμή του κατά 44,5% – Στα 243,08 ευρώ η μεγαβατώρα

Τον Μάρτιο έχει κάνει άλμα στο 8,9% ενώ όλα δείχνουν ότι για τον τον Απρίλιο τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα

Ρεύμα: Άλμα στην τιμή του κατά 44,5% – Στα 243,08 ευρώ η μεγαβατώρα

Εφιάλτη θυμίζει τις τελευταίες ημέρες η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χρηματιστήριο της ενέργειας. Ανεβοκατεβαίνει σε ένα εύρος 100 ευρώ η μεγαβατώρα και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι έχει αλλάξει σημαντικά το μείγμα παραγωγής με το φυσικό αέριο να μειώνεται σημαντικά, ως προς την συμμετοχή του στην παραγωγή.

Την θέση του έχουν πάρει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το plan B προβλέπει την πιο ενεργό συμμετοχή του λιγνίτη. Για σήμερα η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 44,5% και διαμορφώνεται στα 243,08 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 168,22 ευρώ που είχε υποχωρήσει, επίπεδο που ήταν από τα χαμηλότερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το μίγμα για σήμερα είναι:

  • Ανανεώσιμες πηγές στο 51,1%.
  • Εισαγωγές στο 18,08%.
  • Φυσικό αέριο στο 15,43%
  • Λιγνίτης στο 6,80%.

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την πορεία του πληθωρισμού. Τον Μάρτιο έχει κάνει άλμα στο 8,9%, ενώ όλα δείχνουν ότι για τον τον Απρίλιο, τα πράγματα τα είναι ακόμη χειρότερα, με πολύ πιθανό να φτάσει ακόμη και το 10%. Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος δια στόματος του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα εκτιμά ότι ο μεγάλος κίνδυνος που είναι μπροστά μας είναι ο στασιμοπληθωρισμός.

Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να στήσουν αναχώματα προκειμένου οι συνέπειες στην οικονομία να μην είναι μη αναστρέψιμες. Όμως γνωρίζουν ότι η άσκηση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού τα εργαλεία που υπάρχουν είναι περιορισμένα.

Σε τέσσερις άξονες θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες ωστόσο είναι αμφίβολο πόσο θα μπορέσουν να δώσουν πραγματική βοήθεια στην κοινωνία.

  1. Το πρώτο είναι τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση σε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής.
  2. Οι έλεγχοι στην αγορά προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, με εργαλείο την νομοθεσία για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και
  3. Μείωση σε κάποια είδη διατροφής, όπως επανέλαβε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
  4. Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αναληφθούν δράσεις που θα περιορίσουν την ακρίβεια. Βέβαια σε επίπεδο ΕΕ οι όποιες δράσεις καθυστερούν σημαντικά.

Την ίδια στιγμή η ακρίβεια είναι πραγματικά εκτός ελέγχου και αυτό φάνηκε και από την πορεία του πληθωρισμού, όπως αυτός ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ χθες Παρασκευή. Ο πληθωρισμός για τον μήνα Μάρτιο διαμορφώνεται στο 8,9%, επίπεδα που έχει να δει ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή από τα μέσα του 1995, κάτι που σημαίνει ότι η σημερινός πληθωρισμός βρίσκεται στα υψηλά των τελευταίων 17 ετών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τoν Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 8,99%, 1,7 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον Φεβρουάριου που είχε διαμορφωθεί στο 7,2%. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,7%, που είναι μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες μεταβολές των τελευταίων 10ετιώ.

Πλέον οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες για τον μήνα που διανύουμε και κάποιοι εκτιμούν ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φτάσει ακόμη και το 10%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στο φυσικό αέριο με 68,3%, στο ηλεκτρικό ρεύμα με 79,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, το πετρέλαιο θέρμανσης με 58,5%, στα καύσιμα με 29%, στα λαχανικά με 13,62% και έλαια – λίπη με 19,9%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις διεθνείς αγορές, οι τιμές δείχνουν μια ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Η τιμή του πετρελαίου, σημείωσε πτώση, αλλά παρέμεινε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Και το φυσικό αέριο είχε μικρή πτώση, αλλά όχι σε τέτοια επίπεδα που να δημιουργούν προσδοκίες επιστροφής στην κανονικότητα και διατηρήθηκε άνω των 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.