Κίνα : 41 θάνατοι και 1.287 κρούσματα κοροναϊού – Ρώσος επιστήμονας κατά ΗΠΑ: «Κάνουν πειράματα με βιολογικά όπλα»

Κίνα : 41 θάνατοι και 1.287 κρούσματα κοροναϊού – Ρώσος επιστήμονας κατά ΗΠΑ: «Κάνουν πειράματα με βιολογικά όπλα»

Η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι την Παρασκευή έχει επιβεβαιώσει 1.287 περιπτώσεις ασθενών που έχουν νοσήσει από τον νέο κοροναϊό, ενώ σε 41 ανέρχεται ο απολογισμός των θανάτων την ίδια στιγμή που ένας ανελέητος “πληροφοριακός πόλεμος”, με αφορμή ρωσικό δημοσίευμα της μεγάλης σε κυκλοφορία ρωσικής εφημερίδας Izvestia, η οποία επικαλείται Ρώσο επιστήμονα με θητεία στον ΟΗΕ, ο οποίος κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ για την πιθανότητα “βιολογικού πολέμου” κατά της Κίνας.

“Ένα ξέσπασμα πνευμονίας άγνωστης προέλευσης που καταγράφηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, μπορεί να είναι ένα είδος βιολογικού όπλου”, αυτή είναι η γνώμη που εκφράστηκε στις 20 Ιανουαρίου 2020, από τον Igor Nikulin, μέλος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Βιολογικά Όπλα την περίοδο 1998-2003, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα.

Σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο εμπειρογνώμονα “περίπου 400 στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ, βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτά κάθε χρόνο και “είναι απίθανο να το κάνουν για το τίποτα”, τονίζει ο ίδιος.

“Το 2010, ένα τέτοιο εργαστήριο που ανήκε στην δικαιοδοσία του αμερικανικού ναυτικού έκλεισε στην Ινδονησία, ακριβώς επειδή διεξάγονταν σε αυτό, μη εξουσιοδοτημένα πειράματα, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης των πτηνών, καθώς οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να μοιραστούν τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους με το ινδονησιακό υπουργείο Υγείας”, υπενθύμισε ο Ρώσος ειδικός μιλώντας και στο ρωσικό κανάλι “Star”.

Σύμφωνα με τον Nikulin, ο νέος ιός στην Κίνα “θα μπορούσε να είναι μια κακόβουλη ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να ασκήσουν πίεση στους Κινέζους, αυξάνοντας παράλληλα και τον τζίρο ιδιωτικών αμερικανικών εταιρειών κολοσσών, οι οποίες κατασκευάζουν φάρμακα”ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να απαντήσουν, αντικρούοντας τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί “βιολογικού πολέμου”.

Μόνο που ο ιός εξαπλώνεται και ο φόβος στους πολίτες για το τι πραγματικά είναι αυξάνεται αλματωδώς.

Πρώτο κρούσμα και στην Αυστραλία

Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού Ουχάν στην Πολιτεία Βικτόρια, με τον ασθενή να νοσηλεύευται σε σταθερή κατάσταση σε ένα προάστιο της Μελβούρνης. Ο Κινέζος υπήκοος, κοντά 50 χρονών, αφίχθη από την Κίνα στις 19 Ιανουαρίου με μια πτήση από την πόλη Κουανγκτσόου, δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας της Πολιτείας, Τζένι Μικάκος.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού στην κοινότητα», ανέφερε η Μικάκος. «Ο ασθενής είναι απομονωμένος και υποβάλλεται σε θεραπεία και δεν έχουμε κανένα επιπλέον ύποπτο κρούσμα σε αυτό το στάδιο».

Ενισχύεται η Ουχάν

Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ανέφερε πως 450 γιατροί και άλλο ιατρικό προσωπικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έφτασαν αεροπορικώς στην πόλη Ουχάν για να συνδράμουν στη μάχη κατά του ιού.

Ορισμένοι από αυτούς έχουν εμπειρία στην καταπολέμηση του Εμπολα και του Sars, τόνισε το πρακτορείο.

Παράλληλα, η πόλη Χαϊκού πρωτεύουσα της επαρχίας-νήσου Χαϊνάν, θα ξεκινήσει από το Σάββατο το μεσημέρι κεντρική ιατρική παρακολούθηση διάρκειας 14 ημερών για τουρίστες που καταφθάνουν από την κεντρική επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του ιού.

Οι τουρίστες από τη Χουμπέι, ιδιαίτερα από την πόλη Ουχάν, δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από το ξενοδοχείο, όπου θα γίνεται η ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της περιόδου των 14 ημερών, τόνισε η κυβέρνηση της Χαϊκού.

Νεκρός 62χρονος γιατρός

Η Χουμπέι έχει 729 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, με 39 θανάτους μέχρι χθες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο China Global τόνισε σε tweet του ότι ο Λιάνγκ Γουντόνγκ, 62χρονος γιατρός σε νοσοκομείο στην επαρχία Χουμπέι πέθανε από τον ιό.

Η Liberation Daily μετέδωσε πως όλα τα σινεμά στη Σαγκάη θα παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια των εορτών του κινεζικού νέου έτους έως τις 30 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αιτιολογικός παράγοντας ήταν ένας νέος τύπος κοροναϊού.

Οι κοροναϊοί είναι μια οικογένεια περισσότερων από 30 ιών. Είναι σε θέση να προκαλέσουν βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα, στο γαστρεντερικό σωλήνα και στο νευρικό σύστημα.

Ο κοροναϊός προκαλεί ένα είδος πνευμονίας, ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν της Κίνας, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», μια και οι αναδυόμενες ιογενείς λοιμώξεις – από τη γρίπη των πτηνών έως τις λοιμώξεις του Έμπολα και των Ζικα – αποτελούν σημαντικές απειλές για την παγκόσμια δημόσια υγεία και η κατανόηση της προέλευσής τους μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να σχεδιάσουν αμυντικές στρατηγικές κατά των μελλοντικών κρουσμάτων.

Μια νέα μελέτη* παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την πιθανή προέλευση της πιο πρόσφατης εστίας ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of Medical Virology.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό – που ονομάστηκε 2019-nCoV από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας- εκτέθηκαν σε ζώα άγριας φύσης σε μια αγορά χονδρικής στην πόλη Γουχάν της Κίνας, όπου πωλούνται θαλασσινά, πουλερικά, φίδια, νυχτερίδες και αγροτικά ζώα.

Διενεργώντας λεπτομερή γενετική ανάλυση του ιού και συγκρίνοντάς τον με τις διαθέσιμες γενετικές πληροφορίες για διαφορετικούς ιούς και είδη ξενιστών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νέος ιός 2019-nCoV σχηματίστηκε από ανασυνδυασμό κοροναϊού που ζει στις νυχτερίδες και άλλο κοροναϊό άγνωστης προέλευσης.

Ο υβριδικός ιός ανέπτυξε μια ανασυνδυασμένη ιική πρωτεΐνη που αναγνωρίζει και δεσμεύεται με υποδοχείς σε κύτταρα διαφόρων ξενιστών. Τα ευρήματά υποδεικνύουν ότι το φίδι είναι η πιο πιθανή δεξαμενή ζώων άγριας ζωής για το ιό 2019-nCoV.

Με απλά λόγια, η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε στοιχεία ότι ο υβριδικός ιός 2019-nCoV πιθανόν είχε ως ενδιάμεσο ξενιστή φίδια πριν μεταδοθεί στους ανθρώπους.

Ο ομόλογος ανασυνδυασμός εντός της ιικής γλυκοπρωτεΐνης δέσμευσης μπορεί να επέτρεψε τη μετάδοση από τα φίδια στον άνθρωπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού (CSP) του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας δημιούργησε ένα ειδικό τεστ για την ανίχνευση του κοροναϊού 2019-nCoV, το οποίο θα διαρκεί 15-20 λεπτά και πραγματοπιείται σε αεροδρόμια της χώρας.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.