ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Άνοια: Πώς συνδέεται με τον καταρράκτη και την ταχυπαλμία

Τι έδειξαν τα ευρήματα νέων ερευνών

Άνοια: Πώς συνδέεται με τον καταρράκτη και την ταχυπαλμία

Οι ηλικιωμένοι που έχουν κάνει επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη από τα μάτια αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο άνοιας, ενώ όσοι έχουν ταχυπαλμία, μεγαλύτερο, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σεσίλια Λι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στην έρευνα που δημοσίευσαν στο «JAMA Internal Medicine» ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 3.000 ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Από αυτούς, οι 853 εμφάνισαν άνοια και από αυτούς οι 709 Αλτσχάιμερ, ενώ οι 1.382 (το 45%) είχαν κάνει επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν αφαιρέσει τον καταρράκτη είχαν περίπου 30% μικρότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας μέσα στην επόμενη δεκαετία από την επέμβαση στα μάτια τους.

Μία άλλη έρευνα από επιστήμονες του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με αυξημένους παλμούς της καρδιάς σε φάση ηρεμίας έχουν αυξημένο κίνδυνο για άνοια.

Η μελέτη σε 2.147 άτομα άνω των 60 ετών, που παρακολουθήθηκαν σε βάθος 12ετίας, έδειξε ότι όσοι είχαν πάνω από 80 παλμούς το λεπτό κατά μέσο όρο σε φάση ηρεμίας είχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με εκείνους που είχαν από 60 έως 69 παλμούς το λεπτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.