ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Χοληστερόλη: Πότε πρέπει να ξεκινήσετε να παίρνετε στατίνες – Τι έδειξε μελέτη

Οι στατίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας την LDL (“κακή”) χοληστερόλη

Χοληστερόλη: Πότε πρέπει να ξεκινήσετε να παίρνετε στατίνες – Τι έδειξε μελέτη

Η έναρξη θεραπείας με στατίνες μετά την ηλικία των 75 ετών θα μπορούσε να αποφέρει πιο σημαντική μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης σε σύγκριση με την έναρξη σε νεότερη ηλικία σύμφωνα με μια νέα μελέτη στη Δανία.

Η LDL (“κακή”) χοληστερόλη είναι ο τύπος που σχετίζεται με τη συσσώρευση πλάκας και οδηγεί σε έμφραγμα ή/και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, παρακολούθησε 83.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που ξεκίνησαν μία από τις δύο πιο κοινές στατίνες (σιμβαστατίνη ή ατορβαστατίνη) μεταξύ Ιανουαρίου 2008 και Μαρτίου 2018. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης πριν και κατά τη χρήση στατινών.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι όσο αυξανόταν η ηλικία, η ανταπόκριση στις στατίνες γινόταν πιο έντονη.

Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω παρουσίασαν 2,62% μεγαλύτερη μείωση της LDL χοληστερόλης χρησιμοποιώντας στατίνες χαμηλής έως μέτριας δοσολογίας (20 χιλιοστόγραμμα) σε σύγκριση με άτομα κάτω των 50 ετών. Από τους συμμετέχοντες, περίπου 10.300 (13%) ήταν ηλικίας 75 ετών και άνω όταν άρχισαν την λήψη στατινών θεραπεία, ενώ τα άτομα κάτω των 50 αποτελούσαν το 20% των συμμετεχόντων.

Η σημασία δεν έγκειται μόνο στην μείωση της χοληστερόλης, αλλά στη δυνατότητα επίτευξης καλύτερων αποτελεσμάτων με χαμηλότερες δόσεις φαρμάκων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με ειδικός “Οι χαμηλότερες δόσεις μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτές και επαρκώς αποτελεσματικές σε ηλικιωμένους ασθενείς”.

Η μελέτη περιελάμβανε άτομα που χρησιμοποιούσαν στατίνες για την πρωτογενή πρόληψη της καρδιακής νόσου (χωρίς προηγούμενη καρδιακή νόσο αλλά με υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου) και τη δευτερογενή πρόληψη (προηγούμενη καρδιακή νόσο). Η μείωση της LDL ήταν συνεπής και για τις δύο ομάδες. Η ανώτερη συγγραφέας της έρευνας τόνισε: “Η ανταπόκριση αυξάνεται γραμμικά με την ηλικία”, που σημαίνει ότι τα ηλικιωμένα άτομα έχουν ισχυρότερη απόκριση στις στατίνες.

Παρόλα αυτά, η μελέτη είχε περιορισμούς:

  • Δεν περιλάμβανε άτομα που ήδη έπαιρναν στατίνες
  • Δεν έλαβε υπόψη τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)
  • Δεν παρακολουθούσε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης πέραν των έξι μηνών από την έναρξη των στατινών
  • Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν λευκής ευρωπαϊκής καταγωγής

Αν και η πτώση των επιπέδων χοληστερόλης για τους μεγαλύτερους συμμετέχοντες μπορεί να μην βελτιώσει δραματικά τα αποτελέσματα, καρδιολόγος προτείνει ότι η μείωση των παρενεργειών θα μπορούσε να είναι σημαντική. Ο ειδικός υπογραμμίζει τη σημασία της εξατομικευμένης φροντίδας κατά τη συνταγογράφηση στατινών, καθώς η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε σπάνιες παρενέργειες. Σημειώνει ότι ένα σημαντικό μέρος του αναφερόμενου μυϊκού πόνου μπορεί να αποδοθεί στο “φαινόμενο nocebo”, όπου οι αναμενόμενες παρενέργειες επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να επιτύχουν τους στόχους χοληστερόλης τους με χαμηλότερες δόσεις στατινών, θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν και τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών που σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή.

Παρόλα αυτά, οι στατίνες παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά και καλά ερευνημένα φάρμακα. Είναι σημαντικό για τους ασθενείς και τους γιατρούς να συνομιλούν διαρκώς σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή, προσαρμόζοντας τη φροντίδα με βάση παράγοντες όπως η ηλικία και η δοσολογία των στατινών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ειδικός σημειώνει: “Τα επίπεδα χοληστερόλης παρακολουθούνται συνήθως κάθε 6 έως 12 μήνες όταν λαμβάνετε στατίνες. Τα νέα δεδομένα δεν αλλάζουν αυτές τις γενικές οδηγίες, αλλά τονίζουν τη σημασία της εξατομικευμένης φροντίδας”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.