ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Δείτε Live από τη Βουλή: H Εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Δείτε Live από τη Βουλή: H Εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, με την εξέταση του εκπροσώπου της Alpha Bank, Δημ. Ματζούνη, η Εξεταστική Επιτροπή «για τη Διερεύνηση της Νομιμότητας της Δανειοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και των Ιδιοκτητριών Εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα Τραπεζικά Ιδρύματα της Χώρας» – Απευθείας μετάδοση μέσω της web tv του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής

Μέχρι τώρα στην Επιτροπή έχουν εξεταστεί  δύο διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών, οι Λ. Φραγκιαδάκης της Εθνικής Φ. Καραβίας της Eurobank ενώ την επόμενη Τρίτη θα εξεταστεί ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Μαντζούνης της Alpha Bank φαίνεται ότι ήταν και ο μόνος που βρισκόταν σε κρίσιμη θέση τα «δύσκολα χρόνια» του 2012-2013, καθώς οι άλλοι τοποθετήθηκαν πέρυσι. «Κατά κάποιο τρόπο, δεν ξέρουν, δεν είδαν», όπως σημείωσε o N. Συρμαλένιος μιλώντας σε ρ/σ.

Οι δύο προηγούμενοι προσπάθησαν να στρογγυλέψουν την εικόνα, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να καταστρέψουν εταιρείες, αλλά σε μία δύσκολη στιγμή βοήθησαν να αναδιαρθρωθούν τα δάνεια για να ανταπεξέλθουν μελλοντικά. Ο Ν. Συρμαλένιος, ωστόσο, υπογράμμισε ότι την κρίσιμη διετία 2011-2012 πολλά ΜΜΕ βρέθηκαν σε καθαρή αρνητική θέση, γεγονός που άφησε «στον αέρα» τις εξασφαλίσεις των δανείων τους.

Το καίριο ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθούν τα καίρια συμπεράσματα, ώστε από κει και πέρα να εξατομικευτούν οι ευθύνες, τόσο οι πολιτικές αλλά και πιθανές ποινικές. Σημείωσε επίσης ότι από τα στοιχεία για την Eurobank προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία, παρότι έχει πολύ μικρό μερίδιο των δανείων προς ΜΜΕ και κόμματα σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, περίπου 3% ως 10%. «Ενώ μέχρι χθες ξέραμε ότι συνολικά είδαν δοθεί 900 εκατ., η τράπεζα προσκόμισε στοιχεία για 1,4 δισ. ευρώ … θα δούμε πώς θα εξελιχθεί … κάθε τράπεζα έχει διαφορετικά στοιχεία;» αναρωτήθηκε (διαβάστε αναλυτικά).  Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι συνολικά τα ακάλυπτα δάνεια κυμαίνονται από 50% ως 70%, ανάλογα με τα ΜΜΕ.

Από τη Eurobank τα δάνεια προς τα κόμματα ήταν μόνο 5,2 εκατ. ευρώ προς το ΠΑΣΟΚ και 3 εκατ. ευρώ προς τη ΝΔ. Τα δάνεια αυτά έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν αποπληρωθεί … η ΝΔ εμφανίστηκε τώρα να συζητήσει το θέμα, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, σημείωσε ο κ.Συρμαλένιος. Από την ΕΤΕ σύμφωνα με τον κ.Φραγκιαδάκη που παρουσίασε «στρογγυλεμένα» στοιχεία, έχουν δοθεί γύρω στα 25 εκατ. ευρώ σε κάθε κόμμα. Δεδομένου ότι ο κύριος όγκος του δανεισμού αφορά την Αγροτική, που απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, η εξέταση του εκπροσώπου της την επόμενη Τρίτη αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.