ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Διέξοδο στα αδιέξοδα των Μνημονίων αναζητά η Ελλάδα: Στέλνουν αίτημα συμμετοχής στην τράπεζα των BRICS!

Διέξοδο στα αδιέξοδα των Μνημονίων αναζητά η Ελλάδα: Στέλνουν αίτημα συμμετοχής στην τράπεζα των BRICS!

Mια είδηση πολύ σημαντική που κανείς δεν την κατάλαβε ή δεν ήθελε να την καταλάβει «θάφτηκε» από την ειδησεογραφία των ημερών καθώς η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς όπως η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB) και η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), στην οποία μέτοχοι είναι οι χώρες των BRICS

Το θέμα εξετάσθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το οποίο συνεδρίασε υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Σταθερή επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνεργασία ή και η συμμετοχή της Ελλάδας σε όλους τους σημαντικούς διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς με στόχο την οικονομική στήριξη επενδυτικών σχεδίων υψηλής προστιθέμενης αξίας και την ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών για την ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό επεδίωξε και πέτυχε τη συμμετοχή της χώρας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), ενώ το ΚΥΣΟΙΠ εξουσιοδότησε το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλει επίσημη επιστολή προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), στην οποία μέτοχοι είναι οι χώρες των BRICS!

Σύμφωνα με πληροφορίες ενεργή εμπλοκή και στις δύο αυτές πρωτοβουλίες έχει ο πρόεδρος της Attica Bank Τάκης Ρουμελιώτης.

Με τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς αναπτυξιακούς θεσμούς ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς καλούνται να αξιοποιήσουν τη χρηματοδοτική στήριξη έργων που υλοποιούνται στις χώρες-μέλη, είτε πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως από κρατικούς φορείς είτε πρόκειται για βιώσιμα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια.

Επίσης, ελληνικές εταιρίες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν εγγυητικές επιστολές από τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες για την εκτέλεση των έργων υποδομής (αυτοκινητόδρομοι, σχέδια αστικής ανάπτυξης, παραγωγή καθαρής ενέργειας κ. α).

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη χρηματοδότηση των υποδομών του «Δρόμου του Μεταξιού», μία από τις βασικές δράσεις της ΑΙΙΒ, αποτελώντας κέντρο βαρύνουσας σημασίας για τη διασύνδεση Ασιατικής και Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Όπως αποφασίστηκε, κατά τη συνεδρίαση, με συντονισμό του ΚΥΣΟΙΠ και των αρμόδιων υπουργείων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη το προσεχές διάστημα για την ενημέρωση ελληνικών εταιρειών και φορέων σε σχέση με τις δυνατότητες που τους παρέχει η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες.

Εν ολίγοις τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η Ελλάδα επιδιώκει την εύρεση νέων γεωπολιτικών δρόμων ώστε να μην εξαρτάται απόλυτα από τους εταίρους της αλλά και την εύρεση άλλων χρηματοδοτικών πόρων αφού το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον ανύπαρκτο βυθισμένο στα δικά του εσωτερικά προβλήματα όπως τα «κόκκινα δάνεια» και δεν μπορεί να ακολουθήσει την ανάπτυξη που έρχεται της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ όλα δείχνουν ότι αμέσως μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να «πυροδοτηθεί» ξανά παρά την βαριά φορολόγηση σε ότι κινείται και ότι πετάει, ο ασθενής κρίκος της οικονομικής αυτής αναγέννησης και ανασυγκρότησης παρουσιάζεται να είναι οι εγκλωβισμένες στα «κόκκινα» δάνεια τράπεζες

Kι όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές όπου θα διεκδικήσει επιτόκιο ακόμα και της τάξης του 4,3% με τις ευλογίες των δανειστών μάλιστα.

Μια μεγάλη ευκαιρία ακόμα και για αλματώδη ανάπτυξη βρίσκει μπροστά της εμπόδιο και «βαρίδι» το ίδιο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα

Δεν είναι οι ίδιες οι τράπεζες χρηματοδοτήσιμες, συνεπώς δεν είναι σε θέση να κινήσουν νέους χρηματοδοτικούς πόρους ικανούς να προσφέρουν τη μόχλευση που χρειάζεται η οικονομία. Εν ολίγοις δεν προσφέρουν νέες χορηγήσεις και όλη τους η δραστηριότητα εξαντλείται στα παλαιά προβληματικά δάνεια και στο πως θα τα διαχειριστούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εφόσον δεν μπορούν να προσφέρουν τους κατάλληλους πόρους, κάτι που δεν το επιθυμούν άλλωστε ούτε οι Γερμανοί που προτιμούν την Ελλάδα μόνιμο υποχείριο, η κυβέρνηση τους αναζητάει (και σωστά) σε άλλους προορισμούς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.