ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Διπλή μάσκα; Διπλή ταλαιπωρία χωρίς όφελος – Τι λένε τα στοιχεία κορυφαίου ιαπωνικού ινστιτούτου

Διπλή μάσκα; Διπλή ταλαιπωρία χωρίς όφελος – Τι λένε τα στοιχεία κορυφαίου ιαπωνικού ινστιτούτου

Το «ανέκδοτο» της διπλής μάσκας που συστήνουν οι ειδικοί προκειμένου να αποκτηθεί ακόμα μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό (ενώ υπάρχουν σφοδρές αμφιβολίες ακόμα και σήμερα για το αν η μάσκα προστατεύει), γρήγορα κατέρρευσε αφού κορυφαίο ιαπωνικό ινστιτούτο δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία προσθέτοντας μια ακόμη μάσκα αυξάνεται η αποτελεσματικότητα από το 85% στο 89%.​

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να μοντελοποιήσουν τη ροή των σωματιδίων του ιού από άτομα που φορούσαν διαφορετικούς τύπους και συνδυασμούς μασκών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από το Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης RIKEN και το πανεπιστήμιο του Κόμπε.

Η χρήσης μίας χειρουργικής μάσκας, κατασκευασμένης από μη υφασμένο υλικό, είχε αποτελεσματικότητα 85% στο μπλοκάρισμα των σωματιδίων, όταν φοριέται σφιχτά γύρω από τη μύτη και το στόμα.

Προσθέτοντας μια ακόμη μάσκα από πάνω αύξησε την αποτελεσματικότητα στο 89%.

Η χρήση δύο μη υφασμένων μασκών δεν είναι χρήσιμη, επειδή ο αέρας συγκεντρώνεται λόγω της αντίστασης και προκαλεί διαρροές από τις άκρες.

«Η απόδοση της διπλής μάσκας απλώς δεν αυξάνεται», έγραψαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Makoto Tsubokura.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε γενικές γραμμές, οι μάσκες N95 ήταν οι καλύτερες για την προστασία από τη μόλυνση, ακολουθούμενες από τις μη υφασμένες μάσκες και τις υφασμάτινες μάσκες, σύμφωνα με τη μελέτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.