ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτό το γνωρίζατε; – Γιατί οι τυφλοί φορούν γυαλιά ηλίου;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι

Αυτό το γνωρίζατε; – Γιατί οι τυφλοί φορούν γυαλιά ηλίου;

Αρκετά συχνά βλέπουμε ανθρώπους με προβλήματα όρασης να φοράνε γυαλιά ηλίου. Κάτι που μας κάνει να αναρωτηθούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Για να καλύψουν τα μάτια τους;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το κάνουν. Όπως οι τρεις παρακάτω:

Για να προστατεύσουν τα μάτια τους

Άνθρωποι που έχουν χάσει την όρασή τους είναι πολύ ευαίσθητοι στο φως και το φως του ήλιου ή τα υπόλοιπα φώτα μπορεί να ενοχλήσουν τα μάτια τους, προκαλώντας πόνο ή δυσφορία. Γι΄ αυτό χρειάζεται να φορούν γυαλιά ηλίου ώστε να περιορίσουν το υπερβολικό φως και να τα προστατεύσουν. Τα γυαλιά ηλίου επίσης, μπορούν να περιορίσουν τη σκόνη, την άμμο, τα έντομα και άλλα αντικείμενα και να μην μπουν στα μάτια τους, αποφεύγοντας έτσι κάποιον τραυματισμό ή μόλυνση.

Για ενίσχυση της όρασης

Όσοι έχουν προβλήματα όρασης δεν είναι πάντα εντελώς τυφλοί και κάποιοι διατηρούν μια υπολειπόμενη όραση. Αυτά τα άτομα μπορούν να βελτιώσουν την οπτική τους ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους φορώντας τα σωστά γυαλιά. Κάποια γυαλιά μπορούν να ενισχύσουν την αντίθεση, να μειώσουν τη λάμψη και να βελτιώσουν την αντίληψη των χρωμάτων. Έτσι μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα την υπολειπόμενη όρασή τους, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αυτοπεποίθησή τους αλλά και την ποιότητα ζωής τους.

Για να πληροφορήσουν τους γύρω τους

Η χρήση των γυαλιών ηλίου από άτομα με τύφλωση ή προβλήματα όρασης μπορούν να πληροφορήσουν τους γύρω τους για την κατάστασή τους, ώστε να γίνουν περισσότερο κατανοητοί και να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά τους. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να παραμερίσουν, να τους βοηθήσουν στον δρόμο και να τους προειδοποιήσουν για οτιδήποτε. Φυσικά, υπάρχει και ο λόγος προσωπικού στιλ, που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Οπότε δεν το κάνουν για να κρύψουν τα μάτια τους, αλλά για να τα προστατέψουν από το φως, για να βελτιώσουν την υπολειπόμενη όρασή τους και να προειδοποιήσουν τους γύρω τους, όπως και για αρκετούς ακόμα λόγους. Πρέπει οι επιλογές τους να είναι σεβαστές και να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να νιώσουν καλύτερα και πιο οικεία στο περιβάλλον τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.