ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έρευνα: Το λαχανικό που μπορεί να μειώσει μέχρι και κατά 25% τις πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο

Ολόκληρο το καρότο, και όχι μόνο η καροτίνη, παρέχει αντικαρκινική δράση όταν καταναλώνεται σε ικανές ποσότητες

Έρευνα: Το λαχανικό που μπορεί να μειώσει μέχρι και κατά 25% τις πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καρότων θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο μέχρι και 25%.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, έδειξε ότι εν γένει η κατανάλωση πέντε μερίδων καρότου την εβδομάδα συνδέεται με 20% μείωση στην ανάπτυξη όλων των τύπων καρκίνου.

Επιπλέον, η κατανάλωση μόνο μίας μερίδας την εβδομάδα οδήγησε σε σημαντική μείωση, με 4% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν ποτέ το λαχανικό.

Προηγούμενη έρευνα είχε διερευνήσει τις αντικαρκινικές ιδιότητες της β-καροτίνης, της ένωσης που δίνει στο καρότο την πορτοκαλί απόχρωσή του.

Ειδικοί του εν λόγω πανεπιστημίου ανακάλυψαν επίσης ότι ολόκληρο το καρότο, και όχι μόνο η καροτίνη, παρέχει αντικαρκινική δράση όταν καταναλώνεται σε ικανές ποσότητες.

Ως μέρος της έρευνας, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση σχεδόν 200 μελετών και 4,7 εκατομμυρίων συμμετεχόντων.

Διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη καρότου προέβλεπε στατιστικά σημαντικά μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε διάφορες ομάδες, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους, της ποσότητας πρόσληψης αλλά του τύπου καρκίνου.

Με ανακοίνωσή του το ίδρυμα εξήγησε: «Πολλοί ερευνητές έχουν παρατηρήσει τα οφέλη των καρότων στο παρελθόν, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο υπήρχαν τόσα πολλά δεδομένα για να αναλύσουμε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ωστόσο, η β-καροτίνη δεν έδειξε πολύ ευεργετική επίδραση στον καρκίνο σε ελεγχόμενα πειράματα. Ως αποτέλεσμα, μελετήσαμε τα καρότα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ένα διαφορετικό είδος φυτοχημικών, τα πολυακετυλένια, τα οποία είναι άχρωμα αλλά έχουν ισχυρή επίδραση στον καρκίνο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.